Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Verse sneeuw in aantocht

Het Kleinwalsertal is gelegen in de Vorarlberg in het noordwesten van Oostenrijk (Alpennoordkant). Door zijn unieke ligging staat het bekend als Schneeloch (sneeuwgat) en dus als een sneeuwzeker deel van de Alpen. Bijna nergens valt in een doorsnee winter zoveel sneeuw als in dit deel van de Oostenrijkse Alpen.

Sneeuwruimen een vaak voorkomende bezigheid in het Kleinwalsertal, ook volgende week kunnen ze weer aan de bak!

Het zijn met name de Atlantische fronten die vanuit het westen tot noorden veel neerslag (sneeuw) produceren en vooral dinsdag en woensdag gaat er weer verse sneeuw vallen. Daarover verderop in een apart weerbericht dan meer!

De Vorarlberg profiteert zowel van de Nord als Weststau. Kaart typische Weststau regionen
Kaart met de typische Nordstau regionen, ook nu weer profiteert de Vorarlberg weer optimaal

130 km pistes in het skigebied Oberstdorf Kleinwalsertal en dan met name veel poeder poeder poeder! Van december tot april … Vooral voor gezinnen. Dit gezellige skidorp is voor gezinnen en de rustige wintersporter een prima gebied. Uitbundige après-ski zul je hier niet vinden maar zeker wel de Oostenrijkse Gemütlichkeit en Gastfreiheit.

Aan te rijden gaat ook zeer gemakkelijk. Geen bergpassen over, geen steile hellingen, maar relax rijdend naar dit prachtige sneeuwzekere gebied in de Vorarlberg. Vanuit het dal kan je vanuit je accommodatie direct de hellingen op. Wil je langlaufen? 50 km langlaufloipes voor klassiek en skaten staan tot de beschikking! In de Crystal Family Snowparks op Fellhorn / Kanzelwand kunnen kinderen van alle leeftijden hun lol op.
Skitochten boeken met een berggids? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

LIFTEN VOOR BEGINNERS

Zeker voor de beginnende wintersporter is Kleinwalsertal bij uitstek een mooi gebied. Het ligt niet al te ver van Nederland, sterker nog, het is het meest dichtstbijzijnde skigebied vanaf Utrecht. In het dal bevinden zich een aantal eenvoudige liften speciaal voor de beginners. Hier vind je een interactief pisteplan van het gebied.

 • Mittelberg: Maisäßlift, Jedermannlift, Mooslift, Zauberteppich Schützabüal
 • Hirschegg: Schlösslelift, Schöntallift, Skikuli Parsenn, Gaisbühllift
 • Riezlern: Schwandlift, Kesslerlift, Ideallift

FUNPARKS & SLALOM

 • Crystal Ground Snowpark at Kanzelwand: Freestyle & Events voor jonge kinderen
 • Kids Ground Fun Park bij de Schwandlift in Riezlern en Kinderfunpark bij Schöntallift
  Slalompiste bij de Skikuli Parsenn
 • Crystal Slope op Fellhorn: 840 meter lange funslope aan de Duitse kant van het skigebied.
 • Crystal Peak op Fellhorn: Funpark aan de Duitse kant van het skigebied

Alpenweerman heeft dit gebied al vele keren bezocht en iedere keer is het weer een gevoel van thuiskomen. In het bijzonder noemen we de gastvrijheid van Hans en Odette ter Braak / Haus Walser Berge). Samen met Hans hebben we de regio verkend met onder andere een Ausflug omhoog naar de Ifen, een prachtige berg waar sinds enkele jaren een gloednieuwe overdekte stoeltjeslift je comfortabel naar de top brengt.

Foto door Hans ter Braak. Ifen-bergstation op 2000m

Weerbericht Kleinwalsertal – Verse sneeuw in aantocht

De invloed van de hogedruk neemt geleidelijk steeds verder af en vooral begin volgende week wordt het in het gehel Alpengebied onbestendig en gaat er weer neerslag van betekenis vallen. Met het instromen van steeds koudere polaire lucht massa’s daalt de sneeuwvalgrens dinsdag en woensdag in de Vorarlberg tot in de dalen.

Prognose Schröcken (1269m) Vorarlberg. Vooral dinsdag en woensdag gaat er neerslag / sneeuw van betekenis vallen in de Vorarlberg

Geleidelijk is er vanuit het zuiden ook in de Vorarberg en Kleinwalsertal weer wat vochtigere lucht binnengestroomd en presenteert het weerbeeld zich niet meer zo strak blauw als de voorgaande dagen. Daarnaast zorgt ook Saharastof in de hoger atmosfeer voor een wat watering en getrübt zonnetje. Het is nog steeds vrij zacht voor de tijd van het haar en de middagtemperaturen stijgen naar 1 tot 8 graden. In de bergen is het niet meer zo zacht en op 2000 meter komt het kwik niet of nog slechts nauwelijks boven het vriespunt meer uit.

Morgen zondag hebben we te maken met een mix van wolken en zon. Vooral de eerste helft van de dag zal de zon het nog moeilijk hebben in concurrentie met de wolken(velden). Later op de dag dan waarschijnlijk weer meer aandeel zon. Afgezien van een een enkele spat en hogerop vlok blijft het droog. Temperaturen zondag tussen de 2 en 8 graden, op 2000 meter een graad of 2 onder het vriespunt

Dinsdag en woensdag sneeuwval 
Met de start van de nieuwe week neemt ook de wisselvalligheid steeds verder toe en is het definitief gebeurd met het rustige Kaiserwetter en de droogte. De wolken gaan steeds meer overheersen en er gaat wat eerste neerslag of een buit vallen, boven de 1000 meter valt er sneeuw. Met een toenemende westelijke wind is het maandag al minder zacht. De maxima stagneren tussen de 0 en 6 graden en op 2000 meter is het een graad of 3 onder nu.

Dinsdag gaat op een inkomend koufront de neerslag van het westen uit verder intensiveren en ook de wind trekt aan tot hard en in de bergen stormachtig. Vooral woensdag(ochtend) kan het  aanhoudend en intensief sneeuwen.

Met een naar noordwest draaiende stroming wordt dan nog wat koudere lucht aangevoerd. Met het instromen van de steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens dinsdagavond  / en woensdag naar 700 tot 500 meter.

Sneeuwverwachting
In de periode van dinsdag tot en met woensdag wordt er in de West tot Nordweststau 30 tot 40 cm aan sneeuw berekend, hogerop alwaar alles als droge sneeuw gaat vallen ook nog meer. Na een neerslagpauze volgt donderdag een nieuw neerslag gebied (warmtefront) en stijgt de sneeuwvalgrens weer tot 1300 a 1500 meter.

Sneeuwprognose cumulatief voor de Vorarlberg en omstreken tot en met het volgende weekend adhv het Bergfex (ECMWF) model)

Donderdag gaat een van het westen uit inkomend hoog voor een tijdelijke weersverbetering zorgen en de temperaturen gaan vooral in de bergen weer in de lift. In de loop van de middag of avond van het westen uit waarschijnlijk weer nieuwe neerslag om nadering van een warmtefront in de zachte lucht.

Ook de vrijdag staat in het teken van de storing en zal onbestendig gaan verlopen. In hoeverre een hoog met centrum boven de Middellandse Zee zijn stempel of de Alpen en ook de Vorarlberg zal weten te drukken is nog onzeker. Wel lijkt het vrij zeker dat met meest west tot zuidwestelijk hoogtewinden de zachtere lucht steeds verder terrein zal winnen en ook het weekend lijkt (zeer) zacht te gaan verlopen.

Prognose komende week Multimodel Schröcken (1269m)

Weerbericht Vorarlberg werd verzorgd door Johann op zaterdagochtend

(Visited 3.097 times, 1 visits today)
Advertentie

7 Reactie op “Kleinwalsertal – Gastvrij, gemütlich en bovendien sneeuwzeker”

 • P. Dame
  25 januari 2020 at 13:13

  Wat nog ontbreekt bij de vermelding van de liften is dat er ook diverse liften zijn voor gevorderden t.w. : in Riezlern de Kanzelwand ca. 2.100 meter in Hirschegg de Ifen ca. 2.050 meter en in Mittelberg de Walmendingerhorn ca. 2000 meter. Alle drie met zowel rode als zwarte pistes. Ik spreek uit een redelijke ervaring want wij komen reeds 40 jaren in het Kleinwalsertal.

  • Johann
   25 januari 2020 at 13:42

   Bedankt voor de aanvulling! Zie voor het overzicht van de diverse liften ook de link in het bericht….

 • Rutger
  26 januari 2020 at 10:01

  Wel een gesponserd bericht natuurlijk en dus daarom ook volledig kritiekloos. Er valt namelijk nog wel wel wat aantemerken op kwt 😉. Ondanks een aantal verbeteringen (met name ifen) is bv het liftenstysteem van mittelberg hopeloos verouderd, de oude dallift van ifen was denk ik de traagste lift in de Alpen. Toen kwam er op een doordeweekse poeder dag niemand en kon je wel de hele dag sporen trekken,maar de lift uit het dal naar het middenstation was langzamer dan met vellen omhooglopen. Nu wel 2 moderne liften met minstens 20* meer capaciteit. Echter ifen is niet verbonden via een ski verbinding. (Plannen voor verbinding met bv de walmedingerhorn bestaan al jaren, maar komen niet vd grond). Ook andere gebieden zijn niet omsloten en hebben vaak een matig liftsyteem. Wel zijn er intensieve verbetering gepland bij de sollereck en komt er een nieuwe lift bij obersdorf. Verder is het gebied super gevoelig voor fohn( en regen bij zw lage) En kan het enorm druk zijn in de weekenden en vakanties.

  Als je poeder wilt scoren: IFen! op een door de weekse dag buiten het seizoen het liefst met nordstau (koud en veel sneeuw in met).

  • Remco Mienis
   26 januari 2020 at 10:55

   Hi Rutger,
   Dank voor je bijdrage. Het is inderdaad het geval dat sommige liften wat zijn verouderd. Maar aan de andere kant, heb je dat in zoveel skigebieden. Ook qua drukte in de weekenden en de vakanties is het overal in de Alpen druk. De dagjesmensen uit de regio komen dan natuurlijk ook allemaal even het witte goud bestijgen. Is niet veel anders dan in andere gebieden.

   gelukkig bestaan de plannen om de liften en de aansluitingen te verbeteren. Desalniettemin blijft het een zeer aantrekkelijke wintersportplaats om met het gezin heen te gaan.

   Fijne zondag gewenst.

   Gr, Remco

 • Marc
  26 januari 2020 at 18:54

  Prachtig gebied, vriendelijke mensen mooie natuur!
  Echter na een week er doorgebracht te hebben in de kerstvakantie toch wat teleurstellingen ondervonden.
  Het skibus aanbod was ver onder de maat, 3tot vier bussen die doorreden omdat ze vol zaten is geen service. Ook nadat er veel sneeuw was gevallen zaten zo’n 60% van de afdalingen dicht.
  Ook is het prepareren van een bedenkelijk niveau.
  Bij ifen waren de wandelroutes geprepareerd echter alle hoger gelegen blauwe pistes (de mooiste) die er notabelen naast lagen waren afgesloten.
  Een prehistorische cabine in klein walsertal zelf met een capaciteit van ca 120 personen per uur…. niet echt van deze tijd.
  Nee voor ons geen klein walsertal meer.

 • Walter
  26 januari 2020 at 20:28

  Gister terug gekomen van Riezlern. Wij vonden het een leuk dorp. Ik vond alleen niet ècht voor volwassen beginners. Wel leuke tentjes waar je voor een redelijke prijs kunt eten. Wbt de bussen en de liften: zelfs buiten het hoogseizoen vrij druk en de skileraar vertelde dat wij echt niet in het hoogseizoen er wilde zijn. Nogmaals, wij hebben geluk gehad. Mooi weer en “gezellig druk”. Ondanks wat hakkelige sleepliften een mooie tijd gehad.

  • Remco Mienis
   26 januari 2020 at 21:14

   Hi Walter,

   Wat tof dat je reageert! Goed om te horen dat jullie desondanks een leuke week hebben gehad. Was het er zo druk dan? Ik ben er zelf een aantal keer geweest maar had dat idee eerlijk gezegd niet. In ieder geval weer heel thuis gekomen 😀
   Jullie vielen daar wel met je neus in de boter qua weer.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer