Kleinwalsertal – Gastvrij, gemütlich en bovendien sneeuwzeker

Verse sneeuw in aantocht

Het Kleinwalsertal is gelegen in de Vorarlberg in het noordwesten van Oostenrijk (Alpennoordkant). Door zijn unieke ligging staat het bekend als Schneeloch (sneeuwgat) en dus als een sneeuwzeker deel van de Alpen. Bijna nergens valt in een doorsnee winter zoveel sneeuw als in dit deel van de Oostenrijkse Alpen.

Sneeuwruimen een vaak voorkomende bezigheid in het Kleinwalsertal, ook volgende week kunnen ze weer aan de bak!

Het zijn met name de Atlantische fronten die vanuit het westen tot noorden veel neerslag (sneeuw) produceren en vooral dinsdag en woensdag gaat er weer verse sneeuw vallen. Daarover verderop in een apart weerbericht dan meer!

De Vorarlberg profiteert zowel van de Nord als Weststau. Kaart typische Weststau regionen
Kaart met de typische Nordstau regionen, ook nu weer profiteert de Vorarlberg weer optimaal

130 km pistes in het skigebied Oberstdorf Kleinwalsertal en dan met name veel poeder poeder poeder! Van december tot april … Vooral voor gezinnen. Dit gezellige skidorp is voor gezinnen en de rustige wintersporter een prima gebied. Uitbundige après-ski zul je hier niet vinden maar zeker wel de Oostenrijkse Gemütlichkeit en Gastfreiheit.

 

Aan te rijden gaat ook zeer gemakkelijk. Geen bergpassen over, geen steile hellingen, maar relax rijdend naar dit prachtige sneeuwzekere gebied in de Vorarlberg. Vanuit het dal kan je vanuit je accommodatie direct de hellingen op. Wil je langlaufen? 50 km langlaufloipes voor klassiek en skaten staan tot de beschikking! In de Crystal Family Snowparks op Fellhorn / Kanzelwand kunnen kinderen van alle leeftijden hun lol op.
Skitochten boeken met een berggids? Ook dat behoort tot de mogelijkheden.

LIFTEN VOOR BEGINNERS

Zeker voor de beginnende wintersporter is Kleinwalsertal bij uitstek een mooi gebied. Het ligt niet al te ver van Nederland, sterker nog, het is het meest dichtstbijzijnde skigebied vanaf Utrecht. In het dal bevinden zich een aantal eenvoudige liften speciaal voor de beginners. Hier vind je een interactief pisteplan van het gebied.

  • Mittelberg: Maisäßlift, Jedermannlift, Mooslift, Zauberteppich Schützabüal
  • Hirschegg: Schlösslelift, Schöntallift, Skikuli Parsenn, Gaisbühllift
  • Riezlern: Schwandlift, Kesslerlift, Ideallift

FUNPARKS & SLALOM

  • Crystal Ground Snowpark at Kanzelwand: Freestyle & Events voor jonge kinderen
  • Kids Ground Fun Park bij de Schwandlift in Riezlern en Kinderfunpark bij Schöntallift
    Slalompiste bij de Skikuli Parsenn
  • Crystal Slope op Fellhorn: 840 meter lange funslope aan de Duitse kant van het skigebied.
  • Crystal Peak op Fellhorn: Funpark aan de Duitse kant van het skigebied

 

 

Alpenweerman heeft dit gebied al vele keren bezocht en iedere keer is het weer een gevoel van thuiskomen. In het bijzonder noemen we de gastvrijheid van Hans en Odette ter Braak / Haus Walser Berge). Samen met Hans hebben we de regio verkend met onder andere een Ausflug omhoog naar de Ifen, een prachtige berg waar sinds enkele jaren een gloednieuwe overdekte stoeltjeslift je comfortabel naar de top brengt.

Foto door Hans ter Braak. Ifen-bergstation op 2000m

Weerbericht Kleinwalsertal – Verse sneeuw in aantocht

De invloed van de hogedruk neemt geleidelijk steeds verder af en vooral begin volgende week wordt het in het gehel Alpengebied onbestendig en gaat er weer neerslag van betekenis vallen. Met het instromen van steeds koudere polaire lucht massa’s daalt de sneeuwvalgrens dinsdag en woensdag in de Vorarlberg tot in de dalen.

Prognose Schröcken (1269m) Vorarlberg. Vooral dinsdag en woensdag gaat er neerslag / sneeuw van betekenis vallen in de Vorarlberg

Geleidelijk is er vanuit het zuiden ook in de Vorarberg en Kleinwalsertal weer wat vochtigere lucht binnengestroomd en presenteert het weerbeeld zich niet meer zo strak blauw als de voorgaande dagen. Daarnaast zorgt ook Saharastof in de hoger atmosfeer voor een wat watering en getrübt zonnetje. Het is nog steeds vrij zacht voor de tijd van het haar en de middagtemperaturen stijgen naar 1 tot 8 graden. In de bergen is het niet meer zo zacht en op 2000 meter komt het kwik niet of nog slechts nauwelijks boven het vriespunt meer uit.

Morgen zondag hebben we te maken met een mix van wolken en zon. Vooral de eerste helft van de dag zal de zon het nog moeilijk hebben in concurrentie met de wolken(velden). Later op de dag dan waarschijnlijk weer meer aandeel zon. Afgezien van een een enkele spat en hogerop vlok blijft het droog. Temperaturen zondag tussen de 2 en 8 graden, op 2000 meter een graad of 2 onder het vriespunt

Dinsdag en woensdag sneeuwval 
Met de start van de nieuwe week neemt ook de wisselvalligheid steeds verder toe en is het definitief gebeurd met het rustige Kaiserwetter en de droogte. De wolken gaan steeds meer overheersen en er gaat wat eerste neerslag of een buit vallen, boven de 1000 meter valt er sneeuw. Met een toenemende westelijke wind is het maandag al minder zacht. De maxima stagneren tussen de 0 en 6 graden en op 2000 meter is het een graad of 3 onder nu.

Dinsdag gaat op een inkomend koufront de neerslag van het westen uit verder intensiveren en ook de wind trekt aan tot hard en in de bergen stormachtig. Vooral woensdag(ochtend) kan het  aanhoudend en intensief sneeuwen.

Met een naar noordwest draaiende stroming wordt dan nog wat koudere lucht aangevoerd. Met het instromen van de steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens dinsdagavond  / en woensdag naar 700 tot 500 meter.

Sneeuwverwachting
In de periode van dinsdag tot en met woensdag wordt er in de West tot Nordweststau 30 tot 40 cm aan sneeuw berekend, hogerop alwaar alles als droge sneeuw gaat vallen ook nog meer. Na een neerslagpauze volgt donderdag een nieuw neerslag gebied (warmtefront) en stijgt de sneeuwvalgrens weer tot 1300 a 1500 meter.

Sneeuwprognose cumulatief voor de Vorarlberg en omstreken tot en met het volgende weekend adhv het Bergfex (ECMWF) model)

Donderdag gaat een van het westen uit inkomend hoog voor een tijdelijke weersverbetering zorgen en de temperaturen gaan vooral in de bergen weer in de lift. In de loop van de middag of avond van het westen uit waarschijnlijk weer nieuwe neerslag om nadering van een warmtefront in de zachte lucht.

Ook de vrijdag staat in het teken van de storing en zal onbestendig gaan verlopen. In hoeverre een hoog met centrum boven de Middellandse Zee zijn stempel of de Alpen en ook de Vorarlberg zal weten te drukken is nog onzeker. Wel lijkt het vrij zeker dat met meest west tot zuidwestelijk hoogtewinden de zachtere lucht steeds verder terrein zal winnen en ook het weekend lijkt (zeer) zacht te gaan verlopen.

Prognose komende week Multimodel Schröcken (1269m)

Weerbericht Vorarlberg werd verzorgd door Johann op zaterdagochtend

 

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties