Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Op 6 december start het wintersportseizoen in het Kleinwalsertal en is het aftellen begonnen. Ondanks dat er in de lager gelegen dalen geen tot weinig sneeuw meer te vinden is, ligt er hogerop nog altijd sneeuw! De sneeuwdump die vorige week het zuiden van de Alpen liet insneeuwen heeft ook het Kleinwalsertal wit weten te kleuren. Maar wat gaat het weer doen zo vlak voor de opening van het wintersportseizoen?

In de dalen lagen deze week vooral nog sneeuwresten, maar hogerop is het nog altijd winters!

Groen-witte dalen, hogerop winterse wereld

In de dalen lag aan het begin van de week nog sneeuw, maar zijn er nu nog hooguit wat sneeuwresten te vinden. Toch ligt er hogerop op dit moment nog voldoende sneeuw zo vlak voor het wintersportseizoen. De voorbereidingen voor dit seizoen zijn dan ook in volle gang. Er zijn seizoenen geweest waarbij er minder sneeuw lag rond deze tijd van het jaar. Toch krijgt de sneeuw het de komende dagen toch even zwaar voor er nieuwe sneeuw onderweg is.

Föhn(storm) gevolgd door sneeuw

In het Alpenbericht werd het al beschreven: vandaag valt er in vooral ten zuiden van de Alpenhoofdkam weer veel verse sneeuw. Maar dat gaat niet helemaal zonder slag of stoot. Dankzij een lagedrukgebied dat via Frankrijk de Middellandse Zee optrekt nemen de drukverschillen tussen de noord- en zuidzijde van de Alpen flink toe. Hierdoor zal er vandaag een krachtige Südföhn aanwezig zijn in de Alpen.

De weerkaart voor vandaag (KNMI): een lagedrukgebied voor de Franse Zuidkust zorgt voor grote drukverschillen tussen de zuid- en noordkant van de Alpen. Bron: KNMI
Het zogenaamde ‘Föhndiagram’ voor Oostenrijk. Als het drukverschil boven de 4 hPa uitkomt is de kans op een föhn reëel. Vandaag zen we een drukverschil van ruim 10 hPa wat dus op een krachtige föhn wijst.

Op de Alpenhoofdkam kunnen we windstoten in de orde van 120 tot 150 km/h verwachte. In het Kleinwalsertal zullen de windstoten een stuk minder zijn, maar nog altijd behoorlijk: 70-100 km/h. Vandaag is dus voorzichtigheid geboden in de bergen.

Dankzij de föhn loopt de temperatuur ook redelijk op en is er naast de wolkenvelden ruimte voor de zon. De vorstgrens ligt rond de 2800 meter en in de dalen wordt het tot wel 15 graden. De sneeuw krijgt het dus even zwaar vandaag.

Vannacht gaat de föhn langzaamaan weer afnemen en gaat de wind ook hogerop weer liggen. Dit is dan ook de aanloop naar een rustiger weertype.

Rustiger weer gevolgd door verse sneeuw hogerop

Vanaf morgen komen we weer in rustiger vaarwater terecht. De wind gaat weer liggen en er komt weer ruimte voor de zon. De vorstgrens ligt morgen rond de 2500 meter. Met middagtemperaturen tussen de 6 en 10 graden in het dal is het prima weer om eropuit te gaan.

Morgen keert de rust weer even terug in de Alpen als het lagedrukgebied richting Zuid-Italië trekt. Bron: KNMI

In de loop van de dag zal de bewolking toch steeds meer toe gaan nemen. Dit heeft te maken met een lagedrukgebied dat vanaf de Atlantische Oceaan richting Nederland trekt. Hierdoor bereikt vanuit het noordwesten vanaf maandagmiddag een nieuw neerslaggebied het Kleinwalsertal. In eerste instantie ligt de sneeuwvalgrens rond de 1800 meter maar daalt deze uiteindelijk naar zo’n 1200 tot 1400 meter. In totaal kan er hogerop rond de 10cm aan verse sneeuw bijvallen.

Na maandag is het dinsdag tijdelijk even droog maar wel bewolkt in het Kleinwalsertal. Een nieuw neerslaggebied nadert namelijk alweer. De sneeuwvalgrens ligt in eerste instantie rond de 1500-1600 meter, maar gaat uiteindelijk zakken naar zo’n 1000 tot 1200 meter. In de hogere delen kan er dan weer gerekend worden op zo’n 10 tot 25 centimeter verse sneeuw.

Kortom: vandaag krijgen we even te maken met stormachtig weer. Maar morgen komen we in een rustiger vaarwater gevolgd door verse sneeuw hogerop. De winter blijft dus aanwezig in de hogere delen waardoor de aanloop naar het wintersportseizoen ook in het Kleinwalsertal tot nu toe prima verloopt!

Bovenin zoals hier op de Kanzelwand ligt nog altijd voldoende sneeuw. De föhn zal een deel van de sneeuw laten verdwijnen, maar de verse sneeuw later deze week zal dit weer deels goed gaan maken.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.203 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier