Mountainreporter Karin maakte een bijzondere shorttrip naar het Italiaanse Livigno. Lees hieronder over haar ervaringen in de Dolomieten.

De gondel van de “Monte Carosello” bracht ons naar het beginpunt van onze nacht-hike naar de top van de “Monte delle Rezze”. Slapen in een tentje op 2850 meter was letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten van deze dag. Het uitzicht vanuit ons tentje op de Alpen en Livigno deed mij beseffen dat er bijna niks mooier kan zijn dan dit. De zonsopgang maakte het allemaal nog iets mooier net als het poepen met een view. Precies, een toilet boven op de berg, zonder deur, met uitzicht op de Alpen. Het zijn bijzondere herinneringen aan deze fijne reis. Livigno is een waanzinnig outdoorparadijs met verschillende “gratis” overnachtingsmogelijkheden.

“poepen met een view”

Poepen met een view Livigno

Overnachten in Livigno

In Livigno zijn uitstekende hotels en appartementen te vinden. Een fijn verblijf heb je zeker in hotel “Crosal”. Zoek je net als ik het liever wat hoger op en slaap je het liefst in de natuur? Breng dan je eigen tentje mee en slaap op de top van de “Monte delle Rezze”. De hike-tocht duurt ongeveer een uur. Hoewel dat in Italiaanse begrippen een tocht van 30 minuten zou zijn. Op de top van de “Monte delle Rezze”, maar ook op andere bergtoppen staan in totaal vijf “kant en klare” berghutten waar je gratis kan overnachten. De berghutten zijn niet te reserveren en wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De hutten zijn voorzien van een kookplaat. De buitenkant is van steen. De binnenkant is basic, er staan houten banken, dus je zou zelf je luchtbed en slaapzak moeten meenemen. ‘s avonds kan het er aardig afkoelen en ‘s nachts kan het er zelfs vriezen. Mijn advies is om zeker een warme slaapzak mee te nemen en warme kleding. In de bergen van Livigno mag je overal gratis kamperen met uitzondering van het Stelvio National Park! Dat is wakker worden op de mooiste plekken met uitzichten waar je van droomt!

“dat is wakker worden op de mooiste plekken waar je van droomt”

Berghut op de top van de Monte delle Rezze
Wakker worden met een view, Livigno

Hiken

Vanaf de “Monte delle Rezze” hebben wij een prachtige zware hike-tocht gemaakt van ongeveer zeventien kilometer. In totaal hebben we vier bergtoppen beklommen met als hoogste berg, de “Pizzo Campaccio”.

Hiken naar de Pizzo Campaccio op 3000 meter
Hiken in Livigno
Uitzicht onderweg tijdens de hiketocht

De Pizzo Campaccio ligt op 3000 meter hoogte. Het was een overwinning om de top van deze berg te bereiken. Omdat we een korte nacht hadden gemaakt vanwege het willen zien van de zonsopkomst en niet veel hadden ontbeten, ontbrak het enigszins aan energie. De energie kregen we echter tijdens het hiken weer terug. Wat wil je met zo’n geweldige omgeving. Twee gidsen hielpen ons om een pad uit te stippelen en gaven ons tips hoe je het best een berg kon beklimmen. Stap voor stap, over onverharde smalle paden met (losliggende) keien beklommen we deze steile “Pizzo Campaccio”. Uitglijden of vallen was geen optie, de landing zou namelijk meters diep zijn. Met opperste concentratie, wat lef en een klein beetje zweet stonden we uiteindelijk op de top van de “Pizzo Campaccio”.

Het uitzicht was waanzinnig. De “Pizzo Campaccio” wordt omgeven door verschillende bergtoppen. Een nieuw natuurlandschap lag voor ons. De natuur had wel wat weg van een maanlandschap. Hoge bruine bergen en rotsen bedekt met hier en daar wat sneeuw. De sneeuw had af en toe een rode gloed, dat zand uit de Sahara bleek te zijn. De omgeving waarin we ons bevonden, deed me beseffen hoe klein wij mensen zijn tussen de imposante, ruwe en hoge Alpen. Lees verder op Mountainreporters


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen – Vandaag enkele buien, daarna aanhoudende droogte
Volgend artikelAlpen – Tropenzomer weet van geen wijken, 10 augustus “operatie “afkoeling”?!
Eigenaar van Reisschrijvers Media . Online uitgever van Snowrepublic, Alpenweerman, OutdoorDichtbij en Mountainreporters. Hij is een groot liefhebber van reizen, natuur en activiteiten in de natuur. En dat bij voorkeur zo duurzaam als mogelijk is.