Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is begin januari en net als vorig jaar komt er een nieuwjaar storm recht op onze kust af, moeder natuur begint er een traditie van te maken. https://www.alpenweerman.nl/historische-zeer-zware-storm-2018/

7 januari heeft Rijkswaterstaat voor de volgende gebieden waarschuwingen afgegeven in verband met de naderende storm.

Situatie

De storm komt zoals we in het onderstaand kaartje zien pal over de Noordzee tussen Noorwegen en Groot-Brittanië op ons af. Al het zeewater wordt door het krachtige windveld met 10bft voortgestuwd. De enige kant wat het op kan is de Nederlandse, Duitse en Deense kust.

Ongeveer twee keer per maand hebben wij in Nederland springtij, twee dagen na nieuwe maan en twee dagen na volle maan. We nemen even prikpunt Delfzijl omdat dit het dichtst bij de storm ligt, op  7 januari 19.09 uur is het tij -156cm, 8 januari 00.55 uur 160cm boven NAP.

Hier is goed te zien waar de storm vandaan komt en hij al het zeewater opstuwt naar onze kust. bron: wxcharts
Morgen kan de storm om 13.oo uur windstoten ontwikkelen die op kunnen lopen tot rond de 100km/h op de Wadden en 80 km/h aan de westkust.

Delfzijl

In dit soort situaties zien we vaak dat Delfzijl een risicogebied is. De Eemshaven is het uiterste puntje waar de storm het water van de Waddenzee in op kan stuwen. De coupures daar worden gesloten bij een verwachtte waterstand van 3m boven NAP en volgens onderstaand kaartje gaan we daar overheen. De vier aanwezige coupures gaan sowieso dicht, de verantwoordelijke partijen beslissen vanavond vanaf wanneer.

De voorspelde waterhoogte bij Delfzijl laat goed zien dat de couperes dicht moeten om de mensen daar droge voeten te laten houden.

Rijnmond gebied

Het Rijnmond gebied ligt weleens waar niet dichtbij de kern van de storm, toch moeten de mensen daar zich ook voorbereiden op een hogere waterstand dan normaal. Niet vanuit land maar vanuit zee worden ook daar de lager gelegen historische (binnen) steden bedreigd. De keringen hier zullen niet zo gauw gesloten worden aangezien de waterstanden daar iets te laag voor blijven.

In Dordrecht is er een kans op beperkte overlast, zie het onderstaande kaartje. De historische binnenstad van Dordrecht is uiterst kwetsbaar omdat de oude Maas er met allerlei vertakkingen doorheen loopt. Bij 2,30m boven NAP is het al letterlijk zandzakken voor de deur.

De voorspelde waterstand voor Dordrecht blijft net onder de 2.00m NAP dat betekent waarschijnlijk droge kades bij de Dordtenaren!

Meer over deze storm morgenochtend in het reguliere weerbericht!

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Versterk ons team of word sponsor

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wat kunnen we voor u betekenen…

  • Weerbericht op maat, waar ook ter wereld (weathercard service)
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW excl. compleet verzorgde “Ski Safari’s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

(Visited 922 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier