Na de bekendmaking van de winter comeback nu iets heel anders. De prijzen van een skipas rijzen de pan uit. Voor een gemiddelde skipas voor 6 dagen betaal je tussen de €260.- en €300.-. Dit zijn echt bedragen wat je achterover doet slaan. Ik heb even om me heen gevraagd en op de vraag of wintersport te duur is, krijg ik veel al het antwoord; “Ja, zeer zeker.”

Wanneer ik ze dan vertel dat er vele investeringen worden gedaan in liften, pistes, sneeuwkanonnen, accomodaties blijft het antwoord het zelfde. “Een gebied met wat oudere liften is ook €279.- voor 6 dagen Marco. Ik wil graag een keer met mijn kinderen op wintersport, zij zijn nu 11 en 13. Dan ben ik voor 1 week meer dan €1.000.- kwijt aan enkel de passen. Ik weet nog dat ze €160.- waren. Ondenkbaar nu”.Maar niet overal hoeft dit het geval te zijn. Er zijn kleinere gebieden met 60km piste, prima, betaalbare accomodaties en goedkopere skipassen. Ook omdat er een flinke vergrijzing speelt is ook een ‘winterwonder wandelen’ erg in trek bij de wat oudere wintersporters. (eerdaags een prachtige review daarover). Opa en oma gaan regelmatig met hun kinderen mee en zorgen voor oppas van de kleinkinderen. Zij zoeken juist die kleinere gebieden op met de mooie wandelwegen die gecreëerd worden. zoals een Reith im Alpbachtal, Meiringen-Hasliberg in het Berner Oberland of Arraba in Italië. Ook sneeuwschoen wandelen en sauna etc komt al meer in trek naast het snowboarden of skiën.

Je zal concessies moeten doen wanneer je zoekt naar een iets goedkoper gebied en dat je soms nog in een open lift zit. Maar zeg nou zelf, hoe verwend zijn we geworden zeg. Persoonlijk is mijn wintersportplezier niets veranderd dan dat van 20 jaar geleden toen alle liften nog open waren en niet verwarmd. Hoe dan ook valt en staat alles met het weer, wat we niet in de hand hebben. Kijk echt eens meer naar de kleinere pareltjes uit de Alpen, ze zijn er echt nog. Meer dan genoeg.

Daarnaast zijn er ook tal van aanbiedingen in diverse gebieden. Vooral in Italië kan je mooie aanbiedingen vinden waarbij je bijvoorbeeld bij het boeken van een verblijf een gratis skipas krijgt. Zo bespaar je al een grote kost. Het is een beetje zoeken, maar een leuk overzicht van de beste aanbiedingen vind je hier.


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.