klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Nog maar twee weken geleden werd Nicaragua zwaar getroffen door orkaan Eta. Helaas staat nu opnieuw een zware orkaan op het punt om het land te raken. Deze orkaan, Iota genaamd, is nog zwaarder dan haar voorganger. In deze blog kijken we naar de korte, maar indrukwekkende levensloop van deze orkaan.

Met het ontstaan van orkaan Iota heeft 2020 alweer haar 30e storm voortgebracht. Helaas is deze er een om niet snel te vergeten. Een blik op het satellietbeeld zegt al genoeg. Wat we daar zien is een bijna perfect rond oog omgeven door een cirkelvormige ring met zware onweersbuien; iets wat je alleen bij de zwaarste orkanen ziet.

Orkaan Iota op 16 november 2020. Bron: TropicalTidbits.com

Recente metingen van door vliegtuigen van de Amerikaanse meteorologische dienst (NOAA) hebben ook laten zien dat Iota een extreem zware orkaan is. Sterker nog, Iota is uitgegroeid tot een categorie 5 orkaan, de zwaarste categorie. Daarmee is het ook de zwaarste orkaan van het orkaanseizoen van 2020.

Alarmbellen al afgegaan bij geboorte…

Al bij de geboorte van de storm op vrijdag 13 november was duidelijk dat Iota een zware storm zou gaan worden. Het NOAA verwachtte dan ook dat Iota binnen een paar dagen zou uitgroeien tot een storm van categorie 2 in slechts 3 dagen tijd, met een toename van wind van 120 km/uur in 3 dagen. Een dergelijke verwachting meteen uitgeven na de geboorte van een storm is vrij uitzonderlijk, zo valt ook op te maken uit een tweet van een van de meteorologen van het instituut hieronder.

…Maar Iota doet er nog een schepje bovenop

En toch bleek de verwachting hierboven nog niet ‘Idioot’ genoeg. In plaats van uitgroeien tot een categorie 2 orkaan in 72 uur, deed Iota er nog een schepje bovenop. De storm sterkte in deze periode namelijk aan van een ’tropische depressie’ tot een categorie 5 orkaan. Dat ging gepaard met een toename in wind van 205 km/uur in 3 dagen tijd (!). Oftewel: de bovenstaande ‘extreme’ verwachting was nog steeds 80 km/uur te ‘voorzichtig’: zie ook de tweet hieronder.

Hoe bijzonder is de extreme ‘krachttoename’ van Iota?

Storm Iota is op veel verschillende manieren een storm voor de ‘recordboeken’. Hier richten we onze aandacht op de snelheid waarmee Iota aan kracht (uitgedrukt in windsnelheden) wist te winnen.

De voorlopige cijfers laten het volgende zien: tussen 4 uur ’s ochtends op zaterdag en 4 uur ’s middags op maandag (Nederlandse tijd) namen de windsnelheden van Iota toe van 110 km/uur naar 260 km/uur. Dat is een toename van 150 km/uur in 36 uur tijd! Volgens een onderzoeker van NOAA is dit slechts 10 keer eerder voorgekomen, waarvan 3 keer in 2020. Opvallend: één van die stormen is orkaan Eta, die vorige week op bijna dezelfde plaats ontstond. Deze orkaan raakte Nicaragua toen als een categorie 4 orkaan.

Bij de berekening is uitgegaan van een iets kleinere windtoename dan in de tweet hierboven. Dit komt waarschijnlijk omdat in de berekening hierboven gebruik is gemaakt van de 6-uurlijkse ‘advisories’ van het NHC. Wellicht heeft Iota in een net iets andere 36-uurs periode net iets sneller aan kracht gewonnen dan de berekening in de tekst laat zien.

Dubbel drama voor Nicaragua

Helaas ligt Nicaragua precies op de koers van Iota. Doordat het land vorige week al te maken kreeg met orkaan Eta, zijn de gevolgen van de aanstaande ramp niet te overzien. Het gaat hierbij niet alleen om de zeer harde wind. De hevige regenval die samengaat met de storm valt op de grond die nog ‘kletsnat’ is door orkaan Eta. En ook neemt de storm extreem hoge golven mee. Laten we hopen dat Iota nog wat aan kracht inboet voordat ze aan land komt.

De gelijkenis tussen orkaan Iota en Eta twee weken terug is bijzonder. Bron: NASA Worldview

(Visited 244 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer