Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:
Een lagedrukgebied boven zuid Frankrijk gaat het weerbeeld met bewolking en opkomende sneeuwval in de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen beïnvloeden. De noordelijke Alpen hebben te maken met föhnige omstandigheden, waarbij de zon de overhand heeft. De sneeuwval aan de zuidzijde houdt naar verwachting tot en met dinsdag aan

Het weerbeeld is vrij gecompliceerd vandaag. De zuidwestelijke Alpen raken meer en meer onder invloed van het Franse lagedrukgebied, dat voor opkomende sneeuwval verantwoordelijk is. Het oosten van Oostenrijk heeft te kampen met de invloed van een plakkerige Balkan storing, waardoor restbewolking in deze omgeving eveneens voor bewolkte condities zorgt. De centrale Alpen hebben vandaag de beste zonne papieren, want in een strook van oost Zwitserland verder oostwaarts richting de Vorarlberg en Tirol heeft de zon het vandaag weer voor het zeggen. Het meest actieve weer bevindt zich vandaag in de zuidwestelijke sector van de Alpen, en deze situatie zullen we eens wat nader onder de loep gaan nemen. Een ding kan ik alvast verklappen, de zuidelijke Alpen worden de komende dagen boven gemiddeld 1100 à 1300m eens flink wit opgefrist!


Super foto’s vanuit het Franse Morzine via @App

Ook traumwetter in het Oostenrijkse Fiss. Pic @Wim Voerman

Het Franse lagedrukgebied gaat de boel aan de zuidzijde de komende
dagen eens flink op zijn (sneeuw) kop zetten! @WetterOnline

Veel sneeuw voor de zuidelijke Alpen
Het valt op dit moment allemaal nog wel mee met de sneeuw in de zuidwestelijke Alpen, maar daar gaat de komende periode flink verandering in komen. De sneeuw veroorzakende hoogtestoring ligt op dit moment ten westen van Lyon gepositioneerd en deze trekt de komende 24 langzaam zuidoostwaarts richting de westelijke Middellandse Zee. Actueel zien we nu ten oosten van Barcelona al flinke neerslag echo’s op de radar verschijnen, en dit neerslaggebied trekt de komende uren verder noordoostwaarts richting het zuidwestelijke Alpengebied. De hoogtestoring gaat de komende dagen boven de Middellandse Zee naar verwachting verder intensiveren, waardoor zeer vochtige luchtmassa’s in een meest zuidoostelijke stroming voor opkomende stau verschijnselen gaan zorgen.


GFS komt cumulatief  zelfs tot over de 2m sneeuw t / m  woensdag

ECMWF is iets reeëler maar komt lokaal toch ook met een dikke 1.5m sneeuw
voor de Italiaanse binnenboog op de proppen. @WetterOnline

Meeste sneeuw voor ooststau gebieden
In vergelijking met gisteren is er niet veel verandert in het Alpenspoorboekje, al zien we de te verwachte neerslagcijfers wel wat op en neer jojoën. De sneeuwval breidt zich vandaag langzaam verder over het zuidwestelijke Alpengebied uit, en gaat zich morgen en vooral ook maandag meer oostwaarts richting de Dolomieten en Oostenrijkse zuidzijde manifesteren. Dinsdag concentreert de sneeuwval zich in een Retour d`est nog eens extra op de ooststau gebieden van de Italiaanse Valle D’Aosta en Alpes Maritimes, waarna vanaf woensdag de rust in de (Alpen) tent terugkeert. Heel ander weer vinden we de komende dagen aan de noordzijde terug. Hier zijn de omstandigheden vrij föhnig en Wetterbegunstigt en lopen de temperaturen door de opspelende Südföhn nog eens wat extra op.

Volgend weekend kouinval?
De modellen zinspelen al enkele dagen met de terugkeer van serieus kouder weer op termijn. Volgend weekend zou dit gestalte moeten gaan krijgen, waarbij koude diepvrieslucht vanuit het noorden de Alpen opnieuw gaat veroveren. Maart roert zijn staart in optima forma, en moeten we gaan afwachten of dit scenario ook nog even een bak sneeuw voor de noordzijde kan gaan opleveren. De zuidkant is de komende dagen eerst aan de beurt 😉


Volgend weekend kouinval inclusief sneeuw vanuit het noorden?

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 917 times, 1 visits today)