De Zirbenweg, of ook wel Alpendennenweg genoemd, is een echt klassieke wandeling bij Innsbruck. Onderweg kom je ook veel Alpenrozen tegen.
Langs de Zirbeweg vind je een van de oudste Alpendennen van Europa (‘Zirbe’ in het Duits).
Met een afstand van 7.8 km over leuke paadjes en relatief weinig hoogtemeters is deze wandeling ook voor beginners goed te doen.
Veel van deze Alpendennen zijn meer dan 250 jaar oud en behoren tot de oudste van deze populatie in Europa.

Met een afstand van ongeveer 8 km over leuke stenen paadjes, is deze wandeling ook voor beginners goed te doen. De route bevindt zich grotendeels boven de 2000 m en loopt van Patscherkofel naar Glungezer. Reken op een wandeltijd van ongeveer 2 en half tot 3 uur. Je neemt de lift bij de Patscherkofelbaan naar boven waar de route begint. Vervolgens kun je met de lift bij Glungezer weer naar beneden richting Tulfes en pak je bus terug naar Innsbruck. De fanatiekelingen kunnen natuurlijk ook zonder de lift naar boven en beneden wandelen. Reken erop dat je dan de hele dag onderweg bent circa 8 uur. Het is uiteraard ook mogelijk de route andersom te doen.

De Zirbenweg (in rood met nummer 1) bevindt zich op ongeveer 2000 m en loopt van Patscherkofel bergstation naar Glungezer.
Je neemt de lift bij de Patscherkofelbaan (Igls) naar boven waar de route begint. Vervolgens kun je met de lift bij Glungezer weer naar beneden richting Tulfes en pak je bus terug naar Innsbruck. Let op: vanwege werkzaamheden zomer 2020 gaat de Glungezerbaan niet.

Leuke hutten om te zitten

Een goede maaltijd moet je verdienen, en dat verdien je met deze wandeling. Halverwege de route kom je de Boscheben Hutte tegen. Het is zeker een aanrader een tussenstop te maken om hier wat te drinken of te eten. Hier heb je ook een mooi uitzicht richting de andere kant van de vallei. Een andere goede optie is een stop de maken bij de Tulfein Alm aan het einde van de route. Je vindt bij beide hutten typische Tiroolse gerechten.

Halverwege kom je de Boscheben tegen. Hier heb je prachtig uitzicht en zeker de moeite waard een tussenstop te maken.
Een andere optie en ook een aanrader is een stop de maken bij de Tulfein Alm aan het einde van de route.
Je vindt bij beide hutten typische Tiroolse gerechten, zoals hier bij de Tulfeinalm deze Kaspressknödel en zelfgemaakt sap.

Bereikbaarheid en handige apps

Het makkelijkste is de bus (Buslijn 4132) te nemen vanuit Innsbruck naar het dalstation van de Patscherkofelbahn. Hieronder de aantal sites en apps waar je meer info kan vinden en je route kan plannen. Let op dat vanwege werkzaamheden zomer 2020 de kabelbaan bij Glungezer niet gaat vanaf het middelstation.

IVB – Routeplanner Innsbruck en omgeving (vergelijkbaar met 9292). Ook te dowloaden als app op je telefoon en om kaartjes te kopen:
https://www.ivb.at  

Almenrausch – Een handige website voor wandeltochten (in het Duits) en kun je vaak ook GPX routes downloaden:
Almenrausch.at 

Alpenvereinaktiv App – De wandelapp van de Oostenrijk Alpenverein. Hier vind je ook veel wandeltochten en kun je GPX routes inladen:
Alpenvereinaktiv.com


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Meer zon en warmer, begin volgende week mogelijk tropisch
Volgend artikelLage Landen: Zomer sluit in stijl af, kwik schiet later omhoog
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.

3 REACTIES

 1. Leuk Artikel! Nog een geheimtip aan het eind van de Zirbenweg: de soep in de Glungezerhütte! Er werkt een Sherpa in de Glungezerhütte die fantastische soep maakt en daarmee de klassieke Tiroolse Gerstesuppe een nepalees tintje geeft, echt een aanrader!

  Gr. Remco

  • Bedankt voor de reactie! De Tiroolse Gerstesuppe heb ik daar nog niet geprobeerd, ga ik zeker een keer nemen. Spaghetti Kathmandu is daar overigens ook heel goed. De Glungezerhütte is ook mooi in de winter om naar toe te skitouren, maar kan daar af en toe wel flink waaien.

   • Hoi Roy,
    Idd, een mooie skitour + tour zoals ze dat noemen. Als er sneeuw tot in het dal ligt kun je de bijna 2200 hoogtemeters vanuit het dal maken en is die soep en pasta daar echt een beloning! Of je kunt rustig de lift tot op 2300M nemen en dan de rest omhoog tuffen, iets gemoedelijker 😉

    De sneeuwcondities blijven er idd nooit zo heel lang heel goed, het waait er veel. Eigenlijk is Glungezer een super leuk gebied op het moment dat het sneeuwt, je kunt er enorm goed off piste in het bos freeriden en het is niet al te stijl waardoor het voor beginnende offpiste skiërs redelijk OK is.

    Ze zijn nu de tweede lift aan het renoveren dus die klassieke T-Bone die er altijd was gaat eruit en wordt vervangen door een gondeler vanaf volgende winter. Ergens jammer, het heeft zo’n charmes zo’n oud gebied, ergens ook wel fijn want het duurde altijd een eeuwigheid voor je boven was. Uiteindelijk willen ze ook de 3e sectie gaan vernieuwen voor het seizoen 21/22.

    In ieder geval die Spaghetti heb ik nog niet gegeten dus die moet ik dan maar weer proberen!

    Groetjes,
    Remco

Comments are closed.