De afgelopen dagen was het droog en zonnig in Innsbruck. Een hogedruksituatie en Föhn bepaalden het weer en dat zal ook de komende dagen het geval zijn. Het blijft nog zacht voor de tijd van het jaar, maar rond de kerstdagen krijgen we te maken met een kou-inval met mogelijk sneeuwval tot in de dalen. Krijgen we een witte kerst?

Vandaag wordt het in Tirol het zonnig. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en is het licht föhnig. Het is zacht voor de tijd van het jaar en neerslag wordt niet verwacht. De lucht is vrij droog waardoor Hochnebel in de dalen uitblijft vandaag.

Webcambeeld Axamer Lizum. De pistes zijn geprepareerd en de verwachting is dat het skigebied 24 december zal openen.

Morgen, maandag krijgen we te maken met een westelijke aanvoer en neemt de bewolking toe. Van tijd tot tijd breekt ook de zon door en het blijft droog. De wind is aanwezig in de bergen, waardoor het hier toch fris aan kan voelen.

Overmorgen, dinsdag neemt de westcirculatie verder toe en daarmee ook de bewolking. Een enkele spat regen kan er vallen, maar veel neerslag wordt niet verwacht. Het is zeer zacht en de sneeuwvalgrens ligt hoog op 2000m. De meeste neerslag zal daarom regen zijn.

De komende dagen is het nog zacht, maar tijdens kerstnacht van donderdag op vrijdag krijgen de Alpen te maken een flinke afkoeling met winterse neerslag.

Woensdag blijft het met een Tussenhoog en een aanhoudende westelijke stroming nog altijd zacht, trekt de wind verder aan en gaat de vorstgrens richting de 3000m. Verder blijft het overwegend droog en is het een afwisseling van bewolking en zon.

Donderdag, op kerstavond is het aanvankelijk zacht en waait het flink. In de nacht naar vrijdag draait de wind richting noordwest en gaat het flink afkoelen. De eerste neerslag die valt zal regen zijn boven de 1400-1500m, maar zal snel gaan dalen en ook in de dalen kan mogelijk sneeuw gaan vallen.

Voorzichten – witte kerstdagen
Na een aantal zeer zachte dagen zullen de kerstdagen koud gaan verlopen. Met de Noordwestau die we zien op de laatste weerkaarten nemen de kansen toe op een witte kerst en is sneeuw tot in de dalen niet uitgesloten. Op dit moment ligt er nog altijd genoeg sneeuw in de bergen, die bewaard is gebleven van de eerdere sneeuwval begin december. De verwachting is dat een deel hiervan de komende dagen zal verdwijnen. Verse sneeuw met kerst kunnen we in Innsbruck gebruiken. Het is nog even afwachten hoeveel sneeuw er precies gaat vallen.

Ensemble tijdserie, prikpunt Innsbruck (bron: ECMWF)

Coronamaatregelen en wintersport Oostenrijk
Afgelopen vrijdag werd een derde lockdown aangekondigd in Oostenrijk, die zal ingaan na de kerst. Het besluit van de opening van skigebied is komen te liggen bij de deelstaten. Tirol heeft kort daarna aangekondigd de skigebieden te willen openen. Skigebieden krijgen te maken met nieuwe hygiëne-maatregelen en regels. Zo wordt bijvoorbeeld het dragen van een FFP2-masker verplicht in de skiliften. Het is nog even afwachten of hoeveel skigebieden daadwerkelijk open zullen gaan of dat slechts een deel van de liften opengaat. Bovendien vinden er strenge grenscontroles plaats om wintertoerisme te voorkomen en geldt een quarantaineplicht van 10 dagen. Het skiën is vooral bedoeld voor de Ein­hei­mi­sche, de mensen die wonen in Tirol.


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelLage Landen: Veel regen, later mogelijk ook sneeuw?
Volgend artikelAlpen – Benelux | Winter is coming, vormgeving deels nog ongewis
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen, geeft lezingen over het weer en maakt skireviews voor skigebieden.