klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Skiën winter 2020-2021
Voor de Nederlanders zat een wintersportvakantie naar de Alpen er deze winter niet in helaas. In sommige Alpenlanden zijn de skigebieden de hele winter dicht gebleven, maar Oostenrijk waren veel skigebieden wel open. Skiën was hier vooral bedoeld voor de lokale inwoners. Zonder de toeristen was het rustig op de pistes en soms zelfs verlaten. Bovendien waren de sneeuwcondities deze winter erg goed.

Die lege pistes en goede sneeuw klinkt allemaal mooi, maar gewoon skiën is het niet. Er zijn veel maatregelen genomen om skiën mogelijk te maken. Voor de liften zijn dranghekken geplaatst en skiliften mogen vaak maar halfvol. Bovendien moet je om te kunnen skiën eerst ergens sneltest zien te regelen, die vervolgens 48 uur geldig is. In de liften is het dragen van een FFP2 mondmasker verplicht en ondertussen wordt er herhaaldelijk omgeroepen je aan de regels te houden. Sommige skigebieden zijn in Oostenrijk helemaal niet opengegaan en andere skigebieden hebben slechts een beperkt liftaanbod of zijn alleen in het weekend open. Ook zijn de berghutten en restaurants dicht gebleven en kan je niet even opwarmen of wat eten tussendoor. Met uitzondering van een enkele Take-Away onderaan de lift. Gezelligheid is anders.

In de Oostenrijkse skigebieden is het dragen van een FFP2 mondmasker verplicht en een negatieve Coronatest van maximaal 48 uur. Ook zijn er voor de liften vaak hekken en borden geplaatst zodat er genoeg afstand wordt gehouden. (Axamer Lizum, januari 2021)

Na een aantal dagen skiën is het vooral een zere neus (van al die testen) wat je eraan overhoud. Het skiën zelf is vaak ook een uitdaging. Met zo’n mondmasker is je skibril altijd beslagen. Misschien maar goed dat er niet teveel mensen op de piste zijn?

Skiën wordt in Oostenrijk vooral gezien als sport en noodzakelijk beweging. Veel meer is het eigenlijk niet deze winter. Misschien een troost voor de thuisblijvers. Het is natuurlijk heel fijn voor de mensen hier dat het kan, maar stel je er ook niet teveel bij voor.

Toerskiën als skialternatief
Een populair skialternatief deze winter is toerskiën, of Skitouren zoals het in het Duits wordt genoemd. Toerskiën is een populaire bezigheid voor veel Oostenrijkers en is deze winter helemaal booming.

Met skitoeren kom je op andere plekken waar je normaal niet zo snel komt. Je kan ontsnappen aan de drukte en je bent vaak midden in de natuur (Skitoer naar de Haneburger vanuit Volderwildbad, maart 2021)

Maar waarom zou je gaan toerskiën als je ook gewoon kunt skiën? “Ben je te gierig om een liftpas te kopen?” of “De zwaartekracht brengt je omlaag, daarvoor hoef je niet naar boven de lopen.” Dat zijn reacties je wel eens hoort. Maar ik kan je vertellen, het is een unieke ervaring! Met toerskiën kom je op andere plekken waar je normaal niet zo snel komt. Je kan ontsnappen aan de drukte, je hebt geen liftpas nodig, geen gedoe met mondmaskers en testen, enzovoort. Gewoon genieten van de rust en omgeving.

Bovendien geeft het veel voldoening zelf naar boven te lopen en je eigen bochten te verdienen “earn your turns”. Er gaat niets boven door de poedersneeuw naar beneden skiën, mits de condities het toelaten natuurlijk.

Naar boven lopen om je bochten te ‘verdienen’. Niets gaat boven door de poedersneeuw naar beneden skiën, mits de condities het toelaten natuurlijk. (Stubaier Gletscher, maart 2021)

Uitrusting
Om te kunnen toerskiën heb je speciale toerski’s en bindingen nodig. Verder heb je ook ‘vellen’ nodig voor onder je ski’s. Deze vellen zorgen ervoor dat je niet naar beneden glijdt als je naar boven loopt. Als je weer naar beneden wil skiën haal de vellen er weer af.

Bovendien als je gaat toerskiën (buiten de skipiste) is het belangrijk dat je een lawine-uitrusting bij je hebt. Deze bestaat uit een lawinepieper, -sonde en schep. Ook het volgen van een lawinecursus is aan te raden en het is goed in de theorie en praktijk te verdiepen.

Belangrijk dat je een lawine-uitrusting bij je hebt die bestaat uit een schep, sonde en lawinepieper. Ook is het goed je te verdiepen in de theorie en praktijk.
‘Vellen’ onder je ski’s zorgen ervoor dat je niet beneden glijdt als je naar boven loopt. Als je bovenaan de berg bent haal de vellen er weer af (Stubaier Gletscher, maart 2021)
Onderweg kom je soms wel informatieborden tegen over gevaren waar je rekening met moet houden (Lampsenspitze, februari 2021)

Goed voorbereid op pad
Toerskiën is niet zonder gevaar. Het is belangrijk voorafgaand dat je gaat toeren je kennis te hebben van het risico op lawines. Doorgaans worden veel cursussen (online) aangeboden. De Oostenrijkse Alpenverein heeft hier ook een aantal duidelijke video’s over gemaakt: Sicher am Berg. Daarnaast biedt ook de Nederlandse NKBV biedt goede informatie over toerskiën. Naast het volgen van de theorie is het ook belangrijk de praktijk te oefenen. Probeer je lawinepieper uit hoe die werkt. Verstop bijvoorbeeld een tas onder de sneeuw en kijk hoe snel je deze kan terugvinden.

Vervolgens als je gaat toerskiën is een van de belangrijkste dingen die je moet doen het lezen van het lawinebericht. Deze worden gedurende de winter dagelijks geschreven. Een van de bekendste in Tirol is die van Lawine Report en is in verschillende talen beschikbaar. Daarnaast mag ook het algemene Alpenweerbericht mag natuurlijk niet ontbreken als je goed voorbereid op pad wil gaan.

Remco en Roy onderweg tijdens een skitoer op de Sattelberg. Uiteraard hadden ze gekeken naar Alpenweer, maar weer of geen weer, het houdt deze twee niet tegen (Sattelberg, januari 2021)

Skitoertips – Innsbruck
In de omgeving van Innsbruck zijn er vele mogelijkheden waar je kunt gaan toerskiën. Hieronder een aantal handige website waar je mooie tochten kan vinden:

Ook al gaan veel skigebieden binnenkort weer dicht, het skitoerseizoen loopt vaak nog veel langer door. Soms kan je dan wel eens verrast worden als het spoor ophoudt en geen sneeuw meer is… (Wattental, maart 2021)

Jouw BLOG / Weerbericht ?!

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over JOUW mooie plekje of ervaringen in de Alpen of ook de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op!

Met dank ook aan Protest, kledingsponsor Alpenweerman.

Innsbruck Tourismus – Partner Alpenweerman

(Visited 68 times, 1 visits today)

4 Reactie op “Innsbruck – Toerskiën de populaire ski trend”

 • Remco Graas
  25 maart 2021 at 10:06

  Heerlijke blog Roy. Mooi en begrijpelijk geschreven!
  Hopelijk loopt ons seizoen nog door tot in Juni 😉

 • Marco
  25 maart 2021 at 12:56

  man!! wat een heerlijk stuk. En die grijns op je gezicht! heerlijk man. verdiend!!

 • Marjon Jansen
  26 maart 2021 at 20:09

  Wat een leuke en super herkenbare blog! Leuk om te lezen en ook nog eens allemaal ‘bekende’ plekken voor mij deze winter. Ben zelf ook helemaal overtuigd geraakt van het toerskiën de afgelopen maanden, echt heerlijk om de berg voor je alleen te hebben!

  • Marjon Jansen
   26 maart 2021 at 20:17

   Paar plaatjes van mijn Touren-tripjes…

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer