Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Weerbericht Innsbruck – dit weekend zorgt een krachtige Südstau voor veel neerslag in de Alpen. Ook in Innsbruck in Tirol is al veel neerslag gevallen. In de bergen sneeuwt het nog altijd flink door en zorgt de vele sneeuwval voor chaos. Modderstromen, afgesloten wegen en het lawinegevaar is flink gestegen.

Föhnstorm, sterk wisselende sneeuwvalgrens en lawinegevaar

Voorafgaand aan de grote neerslaghoeveelheden stak op vrijdag een krachtige Südfohn op. Op de Patscherkofel (2247 m) werden windsnelheden van bijna 140 km/u bereikt. Sinds vrijdagnacht is het begonnen met regenen/sneeuwen en dit gaat sindsdien onafgebroken door.

Heel veel sneeuw bij Sattelberg bei Gries am Brenner ten zuiden van Innsbruck. 5 dec. foto Remco Graas
Hoge windsnelheden op de Patscherkofel 2247m dit weekend. Snelheden van bijna 140 km/u werden bereikt.

De sneeuwvalgrens fluctueerd sterk tussen de 1500 m en 600 m dit weekend. Gisteren bereikte de sneeuwval tijdelijk ook Innsbruck, maar steeg afgelopen nacht weer flink en ligt inmiddels op ruim 1500 m. In de lagere delen is het een afwisseling van regen, sneeuw en ijzel. In de bergen valt veel sneeuw.

De vele sneeuwval brengt ook enige chaos met zich mee. Veel wegen zijn inmiddels afgesloten in Tirol en het lawinegevaar is flink gestegen. Zo is de Brennerpas richting Innsbruck op dit moment gesloten. Een overzicht van afgesloten wegen is op oe3.orf.at te vinden. Meer beelden van de sneeuwchaos zijn op TT.at te vinden.

Cumulatieve neerslag voor de komende uren (COSMO-DE model, brondata DWD.de)
Vanochtend vroeg lag de sneeuvalgrens op 1600 m bij Innbruck en viel de meeste neerslag in vorm van regen.
Komende uren gaat de sneeuwvalgrens weer flink dalen en sneeuwval tot in het dal kan opnieuw verwacht worden.

Op dit moment sneeuwt het nog altijd door in de bergen en gaan neerslaghoeveelheden richting recordhoeveelheden. De meeste neerslag wordt gemeten in Oost-Tirol, maar ook in Tirol worden neerslaghoeveelheden van ruim 100 mm gemeten. De Oostenrijkse weerdienst heeft inmiddels ook een bericht hierover uitgegeven (bron: ZAMG.ac.at)

Aanhoudende sneeuwval en stijgend lawinegevaar

Vanmiddag is de neerslagintensiteit tijdelijk afgenomen, maar de verwachting is dat deze in de loop van de avond weer toe zal gaan nemen en de sneeuwvalgrens daarbij ook weer omlaag gaat. Het blijft een afwisseling van regen, sneeuw en ijzel.

Weersverwachting Innsbruck komende dagen, via Kachelmannwetter.de
Webcambeeld Patscherkofel zondagmiddag, een tijdelijk rustigere weerfase met minder wind.
Sinds 3 dec. worden er weer lawineberichten uitgegeven door de lawinedienst in Tirol. Op dit moment is het lawinegevaar stijgend in de omgeving van Innsbruck. bron: https://lawinen.report/bulletin/latest

Morgen, maandag krijgen we te maken met een weersverbetering. De neerslagintesiteit neemt af en het koelt verder af. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en het blijft licht föhnig

Overmorgen, dinsdag blijft het overwegend droog en is het een afwisseling van bewolking en zon. Tegen de avond neemt de kans op winterse neerslag toe.

Woensdag en donderdag bereiken nieuwe lagedrukgebieden en bijbehorende storingen de regio Tirol. De temperatuur ligt laag genoeg waardoor de neerslag die valt voornamelijk in de vorm van sneeuw zal zijn.

Regnet’s an Sankt Nikolaus, wird der Winter streng und graus.

weerwijsheid: regen het met St. Nikolaus (Sinterklaas), dan wordt de winter streng en grijs.

Vooruitzichten – nog meer sneeuw?!

Zoals in het Alpenweerbericht vanochtend te lezen was blijft het de komende dagen koud en is nog meer sneeuw te verwachten. De neerslagintensiteit neemt af en koudere lucht bereikt na het weekend Innsbruck en omgeving. Richting volgend weekend en de dagen daarna lijken de hogedrukinvloeden weer toe te nemen. Mochten we de weerwijsheden geloven dan zou de regen dit weekend in Innsbruck betekenen dat we een strenge winter tegemoet gaan. We blijven het vervolgen!

(Visited 1.362 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer