Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Weerbericht Innsbruck – dit weekend zorgt een krachtige Südstau voor veel neerslag in de Alpen. Ook in Innsbruck in Tirol is al veel neerslag gevallen. In de bergen sneeuwt het nog altijd flink door en zorgt de vele sneeuwval voor chaos. Modderstromen, afgesloten wegen en het lawinegevaar is flink gestegen.

Föhnstorm, sterk wisselende sneeuwvalgrens en lawinegevaar

Voorafgaand aan de grote neerslaghoeveelheden stak op vrijdag een krachtige Südfohn op. Op de Patscherkofel (2247 m) werden windsnelheden van bijna 140 km/u bereikt. Sinds vrijdagnacht is het begonnen met regenen/sneeuwen en dit gaat sindsdien onafgebroken door.

Heel veel sneeuw bij Sattelberg bei Gries am Brenner ten zuiden van Innsbruck. 5 dec. foto Remco Graas
Hoge windsnelheden op de Patscherkofel 2247m dit weekend. Snelheden van bijna 140 km/u werden bereikt.

De sneeuwvalgrens fluctueerd sterk tussen de 1500 m en 600 m dit weekend. Gisteren bereikte de sneeuwval tijdelijk ook Innsbruck, maar steeg afgelopen nacht weer flink en ligt inmiddels op ruim 1500 m. In de lagere delen is het een afwisseling van regen, sneeuw en ijzel. In de bergen valt veel sneeuw.

De vele sneeuwval brengt ook enige chaos met zich mee. Veel wegen zijn inmiddels afgesloten in Tirol en het lawinegevaar is flink gestegen. Zo is de Brennerpas richting Innsbruck op dit moment gesloten. Een overzicht van afgesloten wegen is op oe3.orf.at te vinden. Meer beelden van de sneeuwchaos zijn op TT.at te vinden.

Cumulatieve neerslag voor de komende uren (COSMO-DE model, brondata DWD.de)
Vanochtend vroeg lag de sneeuvalgrens op 1600 m bij Innbruck en viel de meeste neerslag in vorm van regen.
Komende uren gaat de sneeuwvalgrens weer flink dalen en sneeuwval tot in het dal kan opnieuw verwacht worden.

Op dit moment sneeuwt het nog altijd door in de bergen en gaan neerslaghoeveelheden richting recordhoeveelheden. De meeste neerslag wordt gemeten in Oost-Tirol, maar ook in Tirol worden neerslaghoeveelheden van ruim 100 mm gemeten. De Oostenrijkse weerdienst heeft inmiddels ook een bericht hierover uitgegeven (bron: ZAMG.ac.at)

Aanhoudende sneeuwval en stijgend lawinegevaar

Vanmiddag is de neerslagintensiteit tijdelijk afgenomen, maar de verwachting is dat deze in de loop van de avond weer toe zal gaan nemen en de sneeuwvalgrens daarbij ook weer omlaag gaat. Het blijft een afwisseling van regen, sneeuw en ijzel.

Weersverwachting Innsbruck komende dagen, via Kachelmannwetter.de
Webcambeeld Patscherkofel zondagmiddag, een tijdelijk rustigere weerfase met minder wind.
Sinds 3 dec. worden er weer lawineberichten uitgegeven door de lawinedienst in Tirol. Op dit moment is het lawinegevaar stijgend in de omgeving van Innsbruck. bron: https://lawinen.report/bulletin/latest

Morgen, maandag krijgen we te maken met een weersverbetering. De neerslagintesiteit neemt af en het koelt verder af. In de loop van de middag neemt de bewolking toe en het blijft licht föhnig

Overmorgen, dinsdag blijft het overwegend droog en is het een afwisseling van bewolking en zon. Tegen de avond neemt de kans op winterse neerslag toe.

Woensdag en donderdag bereiken nieuwe lagedrukgebieden en bijbehorende storingen de regio Tirol. De temperatuur ligt laag genoeg waardoor de neerslag die valt voornamelijk in de vorm van sneeuw zal zijn.

Regnet’s an Sankt Nikolaus, wird der Winter streng und graus.

weerwijsheid: regen het met St. Nikolaus (Sinterklaas), dan wordt de winter streng en grijs.

Vooruitzichten – nog meer sneeuw?!

Zoals in het Alpenweerbericht vanochtend te lezen was blijft het de komende dagen koud en is nog meer sneeuw te verwachten. De neerslagintensiteit neemt af en koudere lucht bereikt na het weekend Innsbruck en omgeving. Richting volgend weekend en de dagen daarna lijken de hogedrukinvloeden weer toe te nemen. Mochten we de weerwijsheden geloven dan zou de regen dit weekend in Innsbruck betekenen dat we een strenge winter tegemoet gaan. We blijven het vervolgen!

(Visited 1.325 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier