Algemeen:
Een hoog met kern boven de Britse eilanden strekt zich uit tot aan de Alpen. Met een noordoostelijke hoogtestroming stroomt koude en onstabiele lucht over de Alpen. Vandaag -Paasmaandag- trekt een storing (hoogtetrog) via Oostenrijk naar de Adriatische Zee en zal vooral de oostelijke Alpen met meer bewolking en neerslag beïnvloeden. In de oostelijke Alpen blijft het vervolgens nog tot het midden van de week (licht) onbestendig, daarna neemt, net als al in het westen, hogedruk de regie over.

Gisteren begon de dag op veel plaatsen met mooie brede opklaringen en deels was het zelfs onbewolkt. Door de dagelijkse gang (opwarming zon) ontstonden er echter in de Alpen steeds meer stapelwolken die lokaal het buien stadium bereikten. Meer buien vielen er zoals verwacht langs de centrale en ook oostelijke Alpenhoofdkam. In de loop van de avond en nacht klaarde het op en in de nacht kon flink afkoelen. De dag begint dan ook “onderkoeld” met op veel plaatsen lichte tot matige en lokaal bij heldere hemel en boven de sneeuw ook strenge tot zeer vorst. Glattalp  (1885m) in het Kanton Schwyz  (Zwitserland) meldt op dit moment maar liefst -25°!

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Mooie opklaringen gisteren in het Lötschental (Oberwallis) -foto Patrick HenzenHoogtetrog
Op nadering van de (hoogte)storing neemt in de oostelijke Alpen de bewolking weer toe gevolgd door neerslag. De neerslag heeft veelal een buiig karakter en daarbij is naast sneeuw ook hagel en een klap onweer mogelijk. Het buiige karakter en de onweer wordt veroorzaakt door de zeer koude boven luchten die met de inkomende hoogtetrog samenhangen. Zo zien we vanmiddag op circa 5000 meter hoogte (500 hPA een koudeputje boven Oostenrijk met temperaturen van maar liefst -35° tot -38°!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Een bel koude lucht trekt de komende 24 uur van noord naar zuid over de oostelijke Alpen

Naast de buien zal er echter ook ruimte zijn voor mooie felle opklaringen. De meeste zon is wederom voor de Alpenzuidkant bestemd, de meeste buien voor de centrale noordelijke Alpenhoofdkam. Vooral in de avond en nacht moet men er rekenen op talrijke buien waarbij het tot in de dalen zal sneeuwen. Dat de lucht koud is kunnen we ook mooi aflezen aan temperatuurverloop op hoogte. Zo pendelt het nulgradenniveau vanaf de dalen tot 1000 meter, op 2000 meter vriest het 10 graden en op 3000 meter een graad of 18. Door een krachtige tot harde noordoostenwind zal het in de bergen voor het gevoel nog een stuk kouder zijn. Dus ook vandaag geldt nog : warm aankleden!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Diep winters Bergwang (1300m) vanmorgen

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]
Sonne pur in Damüls, Bregenzerwald (1803m)

Ook in de westelijke Alpen en inner-alpin start de dag “frostig” en wolkeloos. Overdag kan het het zonnetje de boel dan lekker opwarmen  en opnieuw zullen zich enkele stapelwolken gaan ontwikkelen. In de zuidwestelijke Alpen kunnen ook wolkenvelden overtrekken. De hoogtestoring op weg naar het zuiden zal deels ook de oostelijke Zwitserse Alpennoordkant beïnvloeden, hier neemt in de loop van de dag de bewolking verder toe en kan er vooral in de avond en nacht wat sneeuw vallen. Het nulgradenniveau varieert in de westelijke Alpen tussen dalniveua en 1700 meter. Op 2000 meter vriest het -10 tot -2 en op 3000 meter 18 tot -6. Op de hoogste toppen pendelt het kwik tussen de -22 en -14 graden. de hoogste waardes gelden steeds voor de westelijk delen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Sonne pur en wat minder koud al in de Franse Alpen -La Tania

Dinsdag en woensdag gaan we van west naar oost steeds meer profiteren van de hogedruk. Dit heeft te maken met het verplaatsen van het Britste hoog richting het centrale Europese continent. De westelijke en ook zuidelijke Alpen hebben dan al te maken met zeer zonnig bergweer waarbij de temperaturen een stijgende lijn vertonen. De centrale oostlijke Alpennoordkant houdt ook dinsdag nog geruime tijd van (rest) bewolking waaruit nog wat sneeuw valt. Van het westen gaat de fut er ook hier steeds meer uit. Woensdag dan enkel nog wat wolken in de oostelijke delen van Oostenrijk. Elders veel zon en overal.

In de tweede helft van de week krijgen we te maken met een geheel ander weertype. Omdat het hoog dan met zijn zwaartepunt boven centraal en (zuid)oost Europa komt te liggen gaat de stroming de zuidelijke hoek opzoeken. Binnen de hogedruk kan de veel zachtere lucht uit zuidelijke contreien verder opwarmen en daarmee evolueren we naar zeer zacht lenteweer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Hogedruk gaat vanaf woensdag voor een langere periode voor zeer zacht en zonnig lenteweer zorgen

Vanaf vrijdag zijn op uitgebreidere schaal in het laagland en de dalen temperaturen van 20 tot 23 graden haalbaar. Ook in de bergen wordt het markant zachter met een vorstgrens die tot 2500 a 3000 meter zal gaan stijgen. Ook op de wat langere termijn verandert er niet veel aan de drukverdeling en een nieuwe kou inval is niet waarschijnlijk, het blijft gewoon lenteachtig met veel zon en hoge temperaturen!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] De lente komt, maar liefst 15 graden warmer vanaf 11 april en nauwelijks nog koude(re) oplossingen (3)

Tot zover, morgen gaan we verder kijken wat de atmosfeer voor ons in petto heeft. Actueel in Termen (1020m, Oberwallis) -3 graden onder een wolkeloze hemel. Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

3 REACTIES

  1. @Johann wij vanaf komende zaterdag nog een weekje naar Livigno. Dat het lente wordt met warmere temperaturen dat weten we maar blijft het dan ook zonnig of kunnen we ook regen verwachten. Bedankt alvast.

  2. @Steven -Ik dacht dat ik dat aan het einde toch duidelijk had vermeld

    -“Ook op de wat langere termijn verandert er niet veel aan de drukverdeling en een nieuwe kou inval is niet waarschijnlijk, het blijft gewoon lenteachtig met veel zon en hoge temperaturen!””

    Hogedruk regeert dus kleine neerslagkansen en wrs gewoon zonnig. Natuurlijk moeten we voor wat betreft die langere termijn nog wel een slag om de arm houden. Details mbt tot zon, windrichting, evt wolken(velden) zijn nu nog niet te geven. Komende dagen meer daarover.

Comments are closed.