Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Tussen een hogedrukgebied boven Rusland en lagedruk van Bretagne richting de Alpen, wordt met een oostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. De vorstgrens boven Oost-Duitsland bereikt komende nacht ons land (Groningen) en breidt zich daarna nog iets verder westwaarts uit. Tegelijkertijd loopt een occlusie vanuit het zuidwesten op de kou in en vertraagt daardoor steeds meer boven onze omgeving.

201601021200-201601030700
Berekening temperatuur (2m) voor zondagochtend 3 januari, 8 uur. Enorme verschillen op dat moment in ons land: van -3° in het uiterste NO, tot +10° aan de zuidwestkust!

Op de occlusie vannacht regen (vooral het midden en zuiden), in het noordoosten geleidelijk lichte vorst. De vorstgrens breidt zich uit tot ongeveer de lijn Leeuwarden – Emmen. Minima tot -4 graden in de omgeving van Nieuw-Beerta, ten zuidwesten van de vorstgrens ruim boven nul. Tegen zondagochtend bereikt de eerste neerslag Drenthe en Groningen en kan daar beginnen als lichte sneeuw. Waarschijnlijk blijft dit nog niet liggen door teveel bodemwarmte. Met het naderen van de occlusie warmt de bovenlucht echter op en komt de temperatuur op circa 1,5 km hoogte zelfs even boven 0 graden uit. Eventuele sneeuw zal dan bovenin smelten en transformeren in regen, maar deze neerslag komt in de onderste kilometer opnieuw in een koude luchtlaag terecht (< 0 graden). Vanaf dat moment is er sprake van ijsregen of ijzel (in geval de druppels niet opnieuw bevriezen). Er wordt zondagochtend in Groningen 3-6 mm regen berekend bij temperaturen rond -2 graden. Nu zit er geen vorst in de grond, dus aanleiding tot grote gladheid zal deze ijzel niet direct geven. Het lijkt wel realistisch dat de neerslag op bruggen en losstaande voorwerpen (auto’s, struikgewas, etc) mogelijk vastvriest. Zeker een situatie om te blijven volgen dus!

In de rest van het land is van vorst geen enkele sprake (maxima zondag van 3 tot 8 graden) en valt van tijd tot tijd alleen wat regen.

1558476_10208893995777948_3888597425333402571_n
Vorstgrens volgens ECMWF00 (2 jan), voor komende nacht. In het noordoosten al lichte vorst!

.
555152_10208893998218009_1791826460725404037_n
Idem ECMWF00, met bijbehorende neerslagsoort voor komende nacht.

Zondagmiddag wordt het tijdelijk droger, maar in de avond volgt vanuit het zuidwesten opnieuw een gebied met regen. Nu koelt de bovenlucht wel iets verder af (-3 op 1500 meter), waardoor het in de nacht naar maandag wel tot sneeuwval kan komen in Drenthe en met name Groningen. Kans op gladheid lijkt dan op grotere schaal toe te nemen. Echter beperkt ook dan de kou zich duidelijk tot het (uiterste) noordoosten. Of er ook daadwerkelijk serieus sneeuwdek (= minimaal enkele cm) kan ontstaan, is momenteel nog niet goed aan te geven.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 529 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier