Advertentie 

Tussen een hogedrukgebied boven Rusland en lagedruk van Bretagne richting de Alpen, wordt met een oostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. De vorstgrens boven Oost-Duitsland bereikt komende nacht ons land (Groningen) en breidt zich daarna nog iets verder westwaarts uit. Tegelijkertijd loopt een occlusie vanuit het zuidwesten op de kou in en vertraagt daardoor steeds meer boven onze omgeving.

201601021200-201601030700
Berekening temperatuur (2m) voor zondagochtend 3 januari, 8 uur. Enorme verschillen op dat moment in ons land: van -3° in het uiterste NO, tot +10° aan de zuidwestkust!

Op de occlusie vannacht regen (vooral het midden en zuiden), in het noordoosten geleidelijk lichte vorst. De vorstgrens breidt zich uit tot ongeveer de lijn Leeuwarden – Emmen. Minima tot -4 graden in de omgeving van Nieuw-Beerta, ten zuidwesten van de vorstgrens ruim boven nul. Tegen zondagochtend bereikt de eerste neerslag Drenthe en Groningen en kan daar beginnen als lichte sneeuw. Waarschijnlijk blijft dit nog niet liggen door teveel bodemwarmte. Met het naderen van de occlusie warmt de bovenlucht echter op en komt de temperatuur op circa 1,5 km hoogte zelfs even boven 0 graden uit. Eventuele sneeuw zal dan bovenin smelten en transformeren in regen, maar deze neerslag komt in de onderste kilometer opnieuw in een koude luchtlaag terecht (< 0 graden). Vanaf dat moment is er sprake van ijsregen of ijzel (in geval de druppels niet opnieuw bevriezen). Er wordt zondagochtend in Groningen 3-6 mm regen berekend bij temperaturen rond -2 graden. Nu zit er geen vorst in de grond, dus aanleiding tot grote gladheid zal deze ijzel niet direct geven. Het lijkt wel realistisch dat de neerslag op bruggen en losstaande voorwerpen (auto’s, struikgewas, etc) mogelijk vastvriest. Zeker een situatie om te blijven volgen dus!

In de rest van het land is van vorst geen enkele sprake (maxima zondag van 3 tot 8 graden) en valt van tijd tot tijd alleen wat regen.

1558476_10208893995777948_3888597425333402571_n
Vorstgrens volgens ECMWF00 (2 jan), voor komende nacht. In het noordoosten al lichte vorst!

.
555152_10208893998218009_1791826460725404037_n
Idem ECMWF00, met bijbehorende neerslagsoort voor komende nacht.

Zondagmiddag wordt het tijdelijk droger, maar in de avond volgt vanuit het zuidwesten opnieuw een gebied met regen. Nu koelt de bovenlucht wel iets verder af (-3 op 1500 meter), waardoor het in de nacht naar maandag wel tot sneeuwval kan komen in Drenthe en met name Groningen. Kans op gladheid lijkt dan op grotere schaal toe te nemen. Echter beperkt ook dan de kou zich duidelijk tot het (uiterste) noordoosten. Of er ook daadwerkelijk serieus sneeuwdek (= minimaal enkele cm) kan ontstaan, is momenteel nog niet goed aan te geven.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 525 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer