Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Tussen een hogedrukgebied boven Rusland en lagedruk van Bretagne richting de Alpen, wordt met een oostelijke stroming steeds koudere lucht aangevoerd. De vorstgrens boven Oost-Duitsland bereikt komende nacht ons land (Groningen) en breidt zich daarna nog iets verder westwaarts uit. Tegelijkertijd loopt een occlusie vanuit het zuidwesten op de kou in en vertraagt daardoor steeds meer boven onze omgeving.

201601021200-201601030700
Berekening temperatuur (2m) voor zondagochtend 3 januari, 8 uur. Enorme verschillen op dat moment in ons land: van -3° in het uiterste NO, tot +10° aan de zuidwestkust!

Op de occlusie vannacht regen (vooral het midden en zuiden), in het noordoosten geleidelijk lichte vorst. De vorstgrens breidt zich uit tot ongeveer de lijn Leeuwarden – Emmen. Minima tot -4 graden in de omgeving van Nieuw-Beerta, ten zuidwesten van de vorstgrens ruim boven nul. Tegen zondagochtend bereikt de eerste neerslag Drenthe en Groningen en kan daar beginnen als lichte sneeuw. Waarschijnlijk blijft dit nog niet liggen door teveel bodemwarmte. Met het naderen van de occlusie warmt de bovenlucht echter op en komt de temperatuur op circa 1,5 km hoogte zelfs even boven 0 graden uit. Eventuele sneeuw zal dan bovenin smelten en transformeren in regen, maar deze neerslag komt in de onderste kilometer opnieuw in een koude luchtlaag terecht (< 0 graden). Vanaf dat moment is er sprake van ijsregen of ijzel (in geval de druppels niet opnieuw bevriezen). Er wordt zondagochtend in Groningen 3-6 mm regen berekend bij temperaturen rond -2 graden. Nu zit er geen vorst in de grond, dus aanleiding tot grote gladheid zal deze ijzel niet direct geven. Het lijkt wel realistisch dat de neerslag op bruggen en losstaande voorwerpen (auto’s, struikgewas, etc) mogelijk vastvriest. Zeker een situatie om te blijven volgen dus!

In de rest van het land is van vorst geen enkele sprake (maxima zondag van 3 tot 8 graden) en valt van tijd tot tijd alleen wat regen.

1558476_10208893995777948_3888597425333402571_n
Vorstgrens volgens ECMWF00 (2 jan), voor komende nacht. In het noordoosten al lichte vorst!

.
555152_10208893998218009_1791826460725404037_n
Idem ECMWF00, met bijbehorende neerslagsoort voor komende nacht.

Zondagmiddag wordt het tijdelijk droger, maar in de avond volgt vanuit het zuidwesten opnieuw een gebied met regen. Nu koelt de bovenlucht wel iets verder af (-3 op 1500 meter), waardoor het in de nacht naar maandag wel tot sneeuwval kan komen in Drenthe en met name Groningen. Kans op gladheid lijkt dan op grotere schaal toe te nemen. Echter beperkt ook dan de kou zich duidelijk tot het (uiterste) noordoosten. Of er ook daadwerkelijk serieus sneeuwdek (= minimaal enkele cm) kan ontstaan, is momenteel nog niet goed aan te geven.

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 515 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer