Voordat ik naar Innsbruck verhuisde, was ik, net als vele andere vakantiegangers, gebonden aan lange autoritten vanuit Nederland richting de Alpen. Vaak verbracht ik me vakanties al (ijs)klimmend in het Aostadal, Chamonix, Wallis en Graubunden. Echter, voordat ik daar aankwam, reden we vaak al voorbij aan diverse bergketens. Bergen die er ook altijd ongelofelijk mooi uitzagen maar waarvan je geen idee hebt hoe ze heten, meestal en meestal gelegen in de zogeheten ”Vooralpen”. In al die jaren zijn we er nooit gestopt, omdat het niet het reisdoel was en er is bovendien ook niet al teveel over te vinden in de meeste Nederlandse infoblaadjes. Herken je dat ook? Graag vertel ik je dan iets over één van de parels zuidelijk van Innsbruck: De Tuxer (vor)Alpen. Wie graag een beetje van de massa weg wil blijven, kan in dit gebied nog goed tot zijn of haar recht komen.

De Tuxer voralpen strekken zich grofweg uit van Innsbruck tot Mayerhofen en van Jenbach tot Steinach am Brenner. Het hoogste punt is de Lizumer Reckner met 2886m.

In de sneeuwvrije maanden….

”Die stille Tuxer” zoals ze door de locals genoemd worden, staan niet per definitie bovenaan en voorop in iedere vakantiefolder en juist om die reden zijn ze nog stil maar zeker niet minder mooi. Wie al eens over de Zirbenweg boven Innsbruck heeft gelopen, heeft al een klein voorproefje gekregen van het karakter van de Tuxer Alpen, omdat ook Patscherkofel en Glungezer bij de Tuxer Alpen horen. De wandeling van het bergstation Patscherkofel richting Glungezerhütte is de eerste etappe van de Inntaler Höhenweg en daarmee ook één van de ”drukste” gebieden van de Tuxer voralpen. De Inntaler Höhenweg is een vijfdaagse wandeltour (met huttenovernachtingen) die kriskras door de Tuxer Alpen loopt en eindigt in Schwaz. Een andere klassieker die dwars door het gebied loopt is de ”Weitwanderweg München-Venedig”. Al kom je op deze wandelwegen toch ook wel weer wat meer in het massatoerisme terecht en zijn er ook wandelingen waar je meer rust vindt. Daarnaast zijn er in de zomer vele Almen waar je lekker iets kunt eten of drinken en ook direct ”am hof” bijv. kaas, Spek of de bekende Zirbenschnapps kan kopen die daar op de alm is gemaakt. Ook met de MTB of E-Bike is deze keten zeer toegankelijk met brede gravelwegen die tot diep in de dalen of hogerop de berg aangelegd zijn zodat de boeren bij hun almen kunnen komen. Zo kun je een combinatie maken uit wandelen en fietsen waarbij je een ”saaie” wandeling over een brede straat behoorlijk kunt inkorten.Beste tijd om te gaan is eind mei tot eind oktober. Daarvoor en daarna heb je kans dat er nog of al teveel sneeuw ligt, zeker aan de schaduwkant.

Stukje van het Wattental in de Tuxer Alpen. In de verte, in een andere vallei, boven alles uitstekend: de Olperer (3476m). Zomers kun je hier zwerven over prachtige almen en weiden met heerlijke uitzichten. Beekjes en bergmeertjes zorgen voor een welkome verkoeling onderweg, zwemkleding dus niet vergeten 🙂
Zomer 2019, in de buurt van de Klammjochsee (zichtbaar in het midden van de foto).
Herfst in den Tuxern, November 2020….Met al wat sneeuw op de toppen en in de schaduw en verkleurde hellingen is het net een ansichkaart. Anders dan in het echte hooggebergte, kan ook in de (late) herfst wandelen nog perfect mogelijk zijn.

Wandeltips

  1. Hirzer in het Wattental > Wordt veel in de winter gedaan maar weinig in de zomer. Halverwege passeer je de Pofersalm op 2100m waar het prima vertoeven is! Je kunt tot aan de Pofersalm met de E-bike of Mountainbike en vanaf daar beginnen te wandelen of indien je geen fiets hebt, starten vanuit het dal.
  2. Steinkäser Alm in het Voldertal > Zowel met de MTB als te voet heel erg mooi door het Voldertal. Wie daarna nog energie heeft kan doorgaan tot aan het Naviser Jöchl.
  3. Meißner Haus door het Mülltal> Kindvriendelijke wandeling in een rustig dal richting een zeer authentieke alm, volledig gemaakt uit dennenhout (zirbe). Wie daarna nog genoeg over heeft kan zich 1 van de vele wandelingen overwegen die starten vanaf het Meißnerhaus zoals bijv. Signalkopf of Morgenkogel.
  4. Voor de ultra lopers onder ons: De kammen en graten in de Tuxer Alpen zijn zeer vriendelijk en makkelijk aan elkaar te rijgen. Het is ongelofelijk gaaf om over vele toppen, kammen en passen continue op hoogte te zijn en zo bijv. van Steinach naar Jenbach te lopen of van Mayerhofen naar Innsbruck. Voor zulke ondernemingen zijn de Tuxer Voralpen zeer geschikt.

In de sneeuwmaanden….

In de sneeuwmaanden is dit gebied bekend voor het fantastische skitouren. Grote skigebieden zijn er niet in de Tuxer Alpen. Aan de randen ervan vind je wel wat kleinere skigebieden zoals Glungezer, Kellerjochbahnen, Hütteggbahnen weerberg en Patscherkofel. Met name in die eerste 3 gebieden kunnen de Freeriders hun lol op. Als er genoeg sneeuw valt zijn de zogeheten ”treerides”, freeriden in het bos, hier echt fantastisch!

In het massief zelf vind je geen liften, geen restaurants en weinig tekenen van toerisme. Er zijn her en der wat hutten die ook in de winter open zijn. Deze worden met name door mensen gebruikt die een (meerdaagse) skitour maken of door een enkele sneeuwschoenwandelaar.

Onderweg richting Grafennsspitze, December 2020. Steiler is niet altijd Geiler 🙂 Met name als de lawinesituatie precair is, bieden de Tuxer Alpen nog altijd veel veilige mogelijkheden. De vriendelijke groene almen in de zomer veranderen in de winter in ”traumhaftes skigelände.” Voor hen die toch graag wat stijle afdalingen willen, geen zorgen, ook dat vind je hier genoeg!

Wil je al wandelend van de Tuxer Alpen in de winter genieten dan kan dat ook. De gravelwegen richting Lizumer Hütte en Weidener Hütte worden geveegd en zijn te voet bereikbaar. Zo kun je je ook op wandelschoenen in de winter in winterwonderland begeven zonder dat je tot je heupen in de sneeuw staat. Ook zijn er diverse rodelbanen in de valleien te vinden. Een slee kun je eigenlijk overal wel huren en bergaf sleeën is toch wel een andere beleving als in Nederland (Zeker een helm meenemen!!)

Beste tijd om te gaan? (Midden)December t/m eind April

Tourentipps: 

  1. Eiskarspitze > Als de Grafennsspitze overlopen is, dan is de Eiskarlsspitze een goed alternatief. Ietsjes verder maar veel rustiger.
  2. Geier vanuit de Lizumerhütte > Vanuit het dal in een dag misschien iets teveel van het goede voor de meeste mensen. Daarom is een huttenovernachting aan te raden. De Lizumerhütte is uitgerust met een lawinentestterrein. Je kunt hier goed oefenen met schep, sonde en pieper, wel vooruit reserveren. Wat opzich een fijne combinatie is met de aanloop op dag 1 voordat je op dag 2 op skitour gaat.
  3. Gilfert vanuit Weertal > Relatief populaire tour maar door de vele mogelijkheden in het terrein kun je altijd relatief makkelijk nog ongespoorde sneeuw vinden.

Conclusie
De Tuxer Alpen bieden voor ieder wat wils. Kort, lang, vlak stijl, fiets, te voet, met de slee, sneeuwschoenen of met de ski’s. Na bijna 4 jaar in Innsbruck kan ik met enige zekerheid zeggen dat het zich zeker loont hier een volledige vakantie door te brengen. Naast de vele mogelijkheden om buiten te recreëren zijn er ook diverse speelplekken bij de almen voor kinderen en biedt Innsbruck de afwisseling van een dagje stad naast de natuur. Maar bovenal vind je er rust omdat veel mensen ”den stillen Tuxern” nog niet gevonden hebben. Naast diverse campings kun je altijd kijken voor een huisje in idylische dorpjes zoals Weerberg, Großvolderberg en Kolsassberg. E.e.a valt wel te vinden op bijv. AirBNB.

Nu alleen nog even hopen dat we straks weer wat vrijer kunnen reizen! Fingers crossed! En tot die tijd; voorpret en kijken op de kaarten.

Groetjes uit Innsbruck,
Remco


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

5 REACTIES

    • Dankje Nadia! Tijd om een nieuw gebied te ontdekken! Je zal er geen spijt van krijgen 🙂 Er zullen in de loop van de tijd meer van dit soort blogs gaan volgen over diverse geheimtips in en om innsbruck. Blijf ons dus volgen 😀

Comments are closed.