Advertentie 

Door Matthijs van der Pol

Het was de laatste tijd continue in het nieuws. Er is veel sneeuw gevallen in Oostenrijk, vluchten werden geannuleerd, skidorpen waren afgesloten, skigebieden gingen dicht, er waren lange files en er vielen slachtoffers door lawines. Maar wat heb ik een geluk gehad! Tot mijn vreugde ging alles goed en konden mijn activiteiten in Bregenzerwarld te Oostenrijk gewoon doorgaan.

En hier ben ik enorm dankbaar voor, want ik had een bijzondere reis in het vooruitzicht. Ondanks dat ik groot fan van snowboarden ben, was ik benieuwd naar andere mogelijkheden in de besneeuwde bergen. In Bregenzerwald in de deelstaat Vorarlberg bieden ze naast reguliere wintersporten nog vele andere activiteiten aan.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Vorarlberg

Vorarlberg is kleinste en meest westelijke deelstaat van Oostenrijk en ligt tussen de Bodensee en de Arlberg. Vorarlberg staat bekend om zijn veelzijdige natuur- en cultuurlandschappen en de bijzondere mix van oude en moderne architectuur. In deze sfeervolle deelstaat vol bergen tref je alle mogelijke zomer- en winteractiviteiten aan.

De meeste skigebieden zijn minder bekend dan in Oostenrijkse regio’s als Tirol en SalzburgerLand. Vorarlberg heeft meerdere kleinere gebieden waar veel volwassen en families naartoe gaan. Maar ook het bekende skigebied van Lech en Zürs ligt in deze deelstaat. Een van de grote voordelen is dat je er vanuit Nederlands relatief snel bent.

Bregenzerwald

Een paar kilometer van het Bodenmeer ligt Bregenzerwald. Dit is een van de vijf regio’s met 22 sfeervolle dorpen met zo’n 30.000 inwoners. In dit gebied heb ik mijn reis mogen beleven. Ondanks dat het heel Oostenrijks aanvoelt, wat ik als positief ervaar, heeft het ook Zwitserse invloeden. De regio produceert overigens vele kaassoorten, dus kaasliefhebbers kunnen hier hun lol op.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen met een heerlijke, warme Colmar jas

Ondanks het Bregenzerwaldgebergte en de Allgäuer Alpen niet zo hoog zijn als in bergen in bijvoorbeeld Frankrijk, is het gebied enorm sneeuwzeker. Damüls schijnt uit onderzoek zelfs het meest sneeuwzekere dorp ter wereld te zijn. De grootste skigebieden zijn Damüls-Mellau-Faschina, Diedamskopf Au-Schoppernau en Warth-Schröcken Ski Arlberg. Een paar feiten: 15 skigebieden, 88 liften, 247 kilometer geprepareerde pistes, waarvan 94 kilometer blauw, 119 kilometer rood en 34 kilometer zwarte hellingen.

De reis

Ondanks alle berichten over problemen die mensen hadden om naar Oostenrijk te gaan, verliep mijn reis gelukkig vlekkeloos. Ik vloog van Amsterdam op Zürich en nam vervolgens de trein naar de stad Bregenz. Vanaf daar werd ik opgehaald. We moesten alleen wat rustiger rijden vanwege de vele sneeuw die gevallen was. Maar iedereen reed gewoon voorzichtig waardoor er geen problemen ontstonden. Wat me opviel, waren de vele sneeuwschuivers. Het lijkt in Vorarlberg echt in de cultuur te zitten om elkaar te helpen en jouw steentje bij te dragen.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Na het inchecken en een kopje thee in het gezellige hotel Adler in Au (met een heerlijke sauna overigens), koos ik ervoor om voor het avondeten nog even een lekkere wandeling te maken. Met in totaal ruim 300 kilometer aan winterwandelroutes, kon ik heel makkelijk vanuit het dorp een wandeling maken. Ik heb zo’n 1,5 uur rond het dorp gelopen door de verse sneeuw. Omdat het al donker geworden was, kon ik helaas niet meer de bergen in. Gelukkig had ik voor de komende dagen nog genoeg wandelingen in de bergen gepland. Na de wandeling sloot ik mijn avond af met een heerlijk vijfgangendiner in het restaurant van het hotel.

Het maken van een sneeuwschoenwandeling stond al een lange tijd op mijn to-do list. Het moest het hoogtepunt worden van mijn reis en dat werd het ook. Ik vond het GE-WEL-DIG! Lees verder op Mountainreporters.com

(Visited 874 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier