Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Door Matthijs van der Pol

Het was de laatste tijd continue in het nieuws. Er is veel sneeuw gevallen in Oostenrijk, vluchten werden geannuleerd, skidorpen waren afgesloten, skigebieden gingen dicht, er waren lange files en er vielen doden door lawines. Maar wat heb ik een geluk gehad! Tot mijn vreugde ging alles goed en konden mijn activiteiten in Bregenzerwarld te Oostenrijk gewoon doorgaan.

En hier ben ik enorm dankbaar voor, want ik had een bijzondere reis in het vooruitzicht. Ondanks dat ik groot fan van snowboarden ben, was ik benieuwd naar andere mogelijkheden in de besneeuwde bergen. In Bregenzerwald in deelstaat Vorarlberg bieden ze naast reguliere wintersporten nog vele andere activiteiten aan.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Vorarlberg

Vorarlberg is kleinste en meest westelijke deelstaat van Oostenrijk en ligt tussen de Bodensee en de Arlberg. Vorarlberg staat bekend om zijn veelzijdige natuur- en cultuurlandschappen en de bijzondere mix van oude en moderne architectuur. In deze sfeervolle deelstaat vol bergen tref je alle mogelijke zomer- en winteractiviteiten aan.

De skigebieden zijn minder bekend dan in Oostenrijkse regio’s als Tirol en SalzburgerLand. Vorarlberg heeft meerdere kleinere gebieden waar veel volwassen en families naartoe gaan. Een van de grote voordelen is dat je er vanuit Nederlands relatief snel bent.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Bregenzerwald

Een paar kilometer van het Bodenmeer ligt Bregenzerwald. Dit is een van de vijf regio’s met 22 sfeervolle dorpen met zo’n 30.000 inwoners. In dit gebied heb ik mijn reis mogen beleven. Ondanks dat het heel Oostenrijks aanvoelt, wat ik als positief ervaar, heeft het ook Zwitserse invloeden. De regio produceert overigens vele kaassoorten, dus kaasliefhebbers kunnen hier hun lol op.

Ondanks het Bregenzerwaldgebergte en de Allgäuer Alpen niet zo hoog zijn als in bergen in bijvoorbeeld Frankrijk, is het gebied enorm sneeuwzeker. Damüls schijnt uit onderzoek zelfs het meest sneeuwzekere dorp ter wereld te zijn. De grootste skigebieden zijn Damüls-Mellau-Faschina, Diedamskopf Au-Schoppernau en Warth-Schröcken Ski Arlberg. Een paar feiten: 15 skigebieden, 88 liften, 247 kilometer geprepareerde pistes, waarvan 94 kilometer blauw, 119 kilometer rood en 34 kilometer zwarte hellingen.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen met een heerlijke, warme Colmar jas

De reis

Ondanks alle berichten over problemen die mensen hadden om naar Oostenrijk te gaan, verliep mijn reis gelukkig vlekkeloos. Ik vloog van Amsterdam op Zürich en nam vervolgens de trein naar de stad Bregenz. Vanaf daar werd ik opgehaald. We moesten alleen wat rustiger rijden vanwege de vele sneeuw die gevallen was. Maar iedereen reed gewoon voorzichtig waardoor er geen problemen ontstonden. Wat me opviel, waren de vele sneeuwschuivers. Het lijkt in Vorarlberg echt in de cultuur te zitten om elkaar te helpen en jouw steentje bij te dragen.

Na het inchecken en een kopje thee in het gezellige hotel Adler in Au (met een heerlijke sauna overigens), koos ik ervoor om voor het avondeten nog even een lekkere wandeling te maken. Met in totaal ruim 300 kilometer aan winterwandelroutes, kon ik heel makkelijk vanuit het dorp een wandeling maken. Ik heb zo’n 1,5 uur rond het dorp gelopen door de verse sneeuw. Omdat het al donker geworden was, kon ik helaas niet meer de bergen in. Gelukkig had ik voor de komende dagen nog genoeg wandelingen in de bergen gepland. Na de wandeling sloot ik mijn avond af met een heerlijk vijfgangendiner in het restaurant van het hotel.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandeling

Het maken van een sneeuwschoenwandeling stond al een lange tijd op mijn to-do list. Het moest het hoogtepunt worden van mijn reis en dat werd het ook. Ik vond het GE-WEL-DIG!

Lees verder op Mountainreporters.com

(Visited 837 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer