Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Door Matthijs van der Pol

Het was de laatste tijd continue in het nieuws. Er is veel sneeuw gevallen in Oostenrijk, vluchten werden geannuleerd, skidorpen waren afgesloten, skigebieden gingen dicht, er waren lange files en er vielen slachtoffers door lawines. Maar wat heb ik een geluk gehad! Tot mijn vreugde ging alles goed en konden mijn activiteiten in Bregenzerwarld te Oostenrijk gewoon doorgaan.

En hier ben ik enorm dankbaar voor, want ik had een bijzondere reis in het vooruitzicht. Ondanks dat ik groot fan van snowboarden ben, was ik benieuwd naar andere mogelijkheden in de besneeuwde bergen. In Bregenzerwald in de deelstaat Vorarlberg bieden ze naast reguliere wintersporten nog vele andere activiteiten aan.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Vorarlberg

Vorarlberg is kleinste en meest westelijke deelstaat van Oostenrijk en ligt tussen de Bodensee en de Arlberg. Vorarlberg staat bekend om zijn veelzijdige natuur- en cultuurlandschappen en de bijzondere mix van oude en moderne architectuur. In deze sfeervolle deelstaat vol bergen tref je alle mogelijke zomer- en winteractiviteiten aan.

De meeste skigebieden zijn minder bekend dan in Oostenrijkse regio’s als Tirol en SalzburgerLand. Vorarlberg heeft meerdere kleinere gebieden waar veel volwassen en families naartoe gaan. Maar ook het bekende skigebied van Lech en Zürs ligt in deze deelstaat. Een van de grote voordelen is dat je er vanuit Nederlands relatief snel bent.

Bregenzerwald

Een paar kilometer van het Bodenmeer ligt Bregenzerwald. Dit is een van de vijf regio’s met 22 sfeervolle dorpen met zo’n 30.000 inwoners. In dit gebied heb ik mijn reis mogen beleven. Ondanks dat het heel Oostenrijks aanvoelt, wat ik als positief ervaar, heeft het ook Zwitserse invloeden. De regio produceert overigens vele kaassoorten, dus kaasliefhebbers kunnen hier hun lol op.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen met een heerlijke, warme Colmar jas

Ondanks het Bregenzerwaldgebergte en de Allgäuer Alpen niet zo hoog zijn als in bergen in bijvoorbeeld Frankrijk, is het gebied enorm sneeuwzeker. Damüls schijnt uit onderzoek zelfs het meest sneeuwzekere dorp ter wereld te zijn. De grootste skigebieden zijn Damüls-Mellau-Faschina, Diedamskopf Au-Schoppernau en Warth-Schröcken Ski Arlberg. Een paar feiten: 15 skigebieden, 88 liften, 247 kilometer geprepareerde pistes, waarvan 94 kilometer blauw, 119 kilometer rood en 34 kilometer zwarte hellingen.

De reis

Ondanks alle berichten over problemen die mensen hadden om naar Oostenrijk te gaan, verliep mijn reis gelukkig vlekkeloos. Ik vloog van Amsterdam op Zürich en nam vervolgens de trein naar de stad Bregenz. Vanaf daar werd ik opgehaald. We moesten alleen wat rustiger rijden vanwege de vele sneeuw die gevallen was. Maar iedereen reed gewoon voorzichtig waardoor er geen problemen ontstonden. Wat me opviel, waren de vele sneeuwschuivers. Het lijkt in Vorarlberg echt in de cultuur te zitten om elkaar te helpen en jouw steentje bij te dragen.

oostenrijk vorarlberg bregenzerwald
Sneeuwschoenwandelen

Na het inchecken en een kopje thee in het gezellige hotel Adler in Au (met een heerlijke sauna overigens), koos ik ervoor om voor het avondeten nog even een lekkere wandeling te maken. Met in totaal ruim 300 kilometer aan winterwandelroutes, kon ik heel makkelijk vanuit het dorp een wandeling maken. Ik heb zo’n 1,5 uur rond het dorp gelopen door de verse sneeuw. Omdat het al donker geworden was, kon ik helaas niet meer de bergen in. Gelukkig had ik voor de komende dagen nog genoeg wandelingen in de bergen gepland. Na de wandeling sloot ik mijn avond af met een heerlijk vijfgangendiner in het restaurant van het hotel.

Het maken van een sneeuwschoenwandeling stond al een lange tijd op mijn to-do list. Het moest het hoogtepunt worden van mijn reis en dat werd het ook. Ik vond het GE-WEL-DIG! Lees verder op Mountainreporters.com

(Visited 849 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer