IJzig koud wintersportweer

0

Algemeen:
In een noordelijk georiënteerd stromingspatroon wordt continentaal polaire lucht richting de Alpen aangevoerd, waarbij aan de noordzijde periodiek sneeuw van betekenis valt. De zuidzijde is door de krachtige nordföhn “wetterbegunstigt” waardoor hier de meeste zon te verwachten is

Terwijl het gisteren op veel plaatsen aan de noordzijde al lekker door gesneeuwd heeft, gaat dit proces vandaag nog even vrolijk verder. In de Franse en vooral de Italiaanse Alpen is het weerbeeld veel vriendelijker en schijnt de zon volop aan de horizon. Het is voorlopig nog niet met de kou gedaan, al gaan de scherpste kantjes er richting de jaarwisseling dan wel langzaam wat vanaf.


Waanzinnig mooie condities in Les trois Vallées via @Menno Boermans

Nog zo’n schitterend plaatje. Deze keer vanuit de omgeving van
Saint-Sorlin-D’Arves Les Sybelles/Savoie via @App

Nordstau
Vorige week klaagden we nog steen en been over de belabberde sneeuwcondities in de Alpen. En kijk nu eens even! Eerst was het een ouderwetse Weststau die de Franse Alpen volledig onder poederde, waarbij ook nog eens veel wintersportgangers op de zaterdag (wisseldag!) volledig vast kwamen te zitten. En vervolgens komt er even een klassieke nordstau overheen, die vooral het geplaagde Oostenrijk trakteert op een heerlijke dikke laag verse poeder! En het is nog niet gedaan met de nordstau. Een blik op de neerslagradar zegt hierbij genoeg. Bijna geheel Duitsland ligt bedekt onder een groot sneeuwgebied, en deze zone gaat vandaag tegen de noordelijke Apen voor een intensieve stau situatie zorgen. De sneeuwval concentreert zich in Zwitserland vooral op het gebied ten oosten van de Berner Alpen. In Oostenrijk liggen de Vorarlberg, noord Tirol, en het westen van het Salzburgerland onder invloed van de stau, waarbij ook de Duitse Bayrischen Voralpen de nodige sneeuw voor hun kiezen krijgen. Gemiddeld kan er vandaag in de staugebieden tussen de 15 en 50cm neuschnee vallen, die op sommige plaatsen door de sterk aanwezige wind tot sneeuwduinen kan gaan leiden.


Een inmens groot sneeuwgebied ligt op ramkoers tav de
noordelijke Alpen! @WetterOnline

Code rood voor het noordoosten van Zwitserland tussen Luzern en St.Gallen
via @MeteoCentrale Zwitserland

Ook in Oostenrijk code rood voor westelijke noordzijde
via @Wetteralarm.At

Windchill
Een aandachtspunt in de Alpen is de noordelijke wind die vandaag hinderlijk aanwezig is. Tussen een hogedrukgebied boven Normandië en lagedruk nabij de Oekraïne zijn de luchtdrukverschillen in de Alpenregio tamelijk groot vandaag.  Hierdoor staat er een krachtige tot harde, en in het hooggebergte een stormachtige noordelijke wind, die het in combinatie met de lage temperaturen bijzonder onaangenaam maakt. De temperaturen schommelen vandaag op 1500m rond de -10, tot -15 gr C op 3000m hoogte. Bij een windkracht 7 betekent dit op 1500m een gevoelstemperatuur van -23 gr tot maar liefst -30 gr C op 3000m! Morgen zal de wind vanuit het westen dan langzaam wat in kracht gaan afnemen, maar voor vandaag zou ik er wat kleding betreft even goed rekening mee gaan houden. Brrr!


Hirschegg in het Kleinwalsertal (1125m) Het sneeuwt maar door bij
temperaturen van -7 gr C


Meer zon voor het zuid Zwitserse Bettmeralp in Wallis, dat iets meer
“Wetterbegunstigt” ligt

Zonniger en iets minder koud
Terwijl de Franse en gehele Alpennoordkant en deels ook inner-alpine gebieden genieten van de neuschnee, is het voor de zuidzijde een heel ander verhaal. Deze gebieden liggen vanwege de noordelijke stroming volledig afgeschermd van het sneeuwgeweld. Wij zien hier voorlopig nog geen significante verandering in optreden, zodat de Italiaanse Alpen wat sneeuw betreft voorlopig even buiten spel blijven staan. Vanaf morgen krijgt het Alpengebied vanuit het westen te maken met de stabiliserende invloed van een naderend hogedrukgebied, zodat de zon er steeds beter bij gaat komen. Dat wordt op en top genieten dus! In het nieuwe jaar nadert vanuit het westen een nieuw frontaal systeem de noordwestelijke Alpenregio, waarbij er op het warmtefront opnieuw sneeuw voor de noordzijde te verwachten is. De vooruitzichten op langere termijn blijven vrij wisselvallig, met fronten die afgewisseld worden met doorkomende hogedruk-passages. We hoeven in ieder geval niet bang te zijn voor opdoemende “warm water” scenario’s. Een heel fijne dag nog!

Het weerbericht kwam tot stand in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

 

 


Volg Alpenweerman ook op Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × een =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.