Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Koning Winter doet deze weken een eerste echte serieuze inval in de Alpen. Daarmee wordt er een hoop ingesneeuwd en ontstaat er een heerlijk en prachtig winters landschap. De almweiden, de hutten, de toppen, de vrolijk rood-wit gemarkeerde stenen die je zomers de weg wijzen, de paden en de bossen. Alles wordt gehuld in een mooie witte jas en daarmee ”verstopt zich” helaas ook al het zwerfafval dat je op steeds meer plekken zomers in de bergen tegenkomt. Ik zeg ”verstopt” want verdwijnen doet het helaas niet.

Niets is wat het lijkt

Voor het blote oog lijkt alles ogenschijnlijk wit maar onder die witte deken bevindt zich vaak genoeg nog afval dat al vele jaren eerder, of een paar maanden eerder, daar terechtgekomen is. Je ziet het niet, totdat in het voorjaar, de steeds krachtiger wordende zon de sneeuw laat smelten en het afval, veelal perfect geconserveerd onder de sneeuw, door de kou, in tamelijke goede conditie onder het sneeuwdek vandaan komt.

En daar ligt het dan nog steeds, precies waar Koning Winter het een paar maanden eerder netjes had ingesneeuwd, helaas nu weer zichtbaar. Ik ben ervan overtuigd dat in veel gevallen men per ongeluk z’n zakdoek verliest, of z’n zonnebril, of z’n ski? Je komt nogal eens wat tegen 🙂

Zoals gezegd, ik ga graag uit van het goede in de mens, maar gevoelsmatig lijkt er wel een correlatie te bestaan tussen de hoeveelheid afval die ik ergens aantref en de frequentie waarmee een specifieke plek word bezocht. Meer mensen = meer zwerfafval. Vooropgesteld, ik heb ook wel eens iets per ongeluk verloren. Daarom ga ik er altijd van uit dat, in de meeste gevallen, mensen niet expres hun afval achterlaten.

Het meeste van dit afval zwerft helaas langer rond op de planeet dan jij en ik voordat het vergaat. Anders wordt het als je letterlijk verborgen in de bosjes een paar lege bierflesjes aantreft. Ik geloof niet dat de Föhn, hoe sterk die soms ook in het Inntal is, ze daar heen heeft geblazen. Als je het afval kunt meenemen is dit toch de beste optie.

Geheimpje: Als je niet al handschoenen bij je hebt, geen zorgen; Ik heb toch al redelijk wat ”vieze” zakdoekjes met blote handen opgeraapt in de afgelopen jaren en ben nog nooit ziek geworden. Misschien niet meteen na het aanraken van afval je handen langs je mond en neus halen zeg maar en naderhand gewoon even je handen wassen. Uit onderzoek is gebleken dat decompositie van zowel organische als anorganische materialen in koudere klimaten langer duurt.

Goede, maar ook harde voorbeelden hiervan zijn Ötzi, de vuilnisbelt in Kamp 4 op Mount Everest (+, met respect voor de overledene, het kerkhof rondom Mount Everest) en de expeditiehut die Carsten Borchgrevink tijdens hun Zuidpool-expeditie aan het einde van de 19e eeuw heeft gebouwd op de Zuidpool. Ik denk dat wel allemaal de foto’s van de plastic zee en de tabellen kennen die weergeven hoe lang het duurt voor de diverse materialen om in de natuur te vergaan. Deze zal ik jullie daarom besparen. Maar wie nieuwsgierig is, kan natuurlijk altijd even googlen.

Wat kom je zoal tegen?

Met stip op 1; sigarettenpeuken (rondom het Gipfelkreuz). Verder op 2; Zakdoekjes en WC papier in alle vormen en maten, soms met verpakking, blikjes/flesjes bier (of stukjes ervan zoals de doppen en lipjes), plastic etiketten die van flesjes zijn losgekomen, verpakkingen van energie bars/gels, batterijen, de lijst is lang, helaas. Wat ook wel is voorkomt is een bananenschil. Altijd nog beter dan plastic, maar helaas niet goed afbreekbaar of eetbaar voor wilde dieren in de alpen.

Als je al fruitresten in de vrije natuur weggooit, wees dan zeker dat het fruitresten zijn die ook in dat klimaat natuurlijk groeien. Zo wordt bijv het klokhuis van een appel prima gegeten door een hert, vos of bijv. Murmeltier. Echter, bananenschillen blijven liggen. Ik heb helaas geen foto meer van de enkele ski die ik gevonden heb in de Axamer Lizum in het voorjaar van 2018 maar het zal je verbazen wat er soms onder de sneeuw vandaan komt.

Uiteindelijk heb ik de eigenaar gevonden die natuurlijk maar wat blij was. Tot slot heeft Covid-19 helaas ook nog gezorgd voor een nieuwkomer in het zwerfafval: Mondkapjes 🙁 Ook die zie ik sinds vorig jaar meer en meer en rond de trails.

Hoe kun je zelf bijdragen aan de oplossing?

  1. Als je iets op de grond ziet liggen, neem het mee en gooi het weg zodra het kan.
  2. Zorg ervoor dat alles goed ingepakt in je rugzak zit en wanneer het eraan of buiten hangt, je het niet zomaar kunt verliezen. Moet je dan toch midden in de bergen naar het toilet, zorg ervoor dat je dan voor het wc papier een luchtdicht zakje hebt of bijv. een boterhamzakje dat je kunt afknopen, je jausenbox etc. Alles wat je luchtdicht kan maken werkt goed. Je eigen uitwerpselen zijn een prima natuurlijk compostmiddel voor de natuur dus geen zorgen, die kun je laten liggen 😉 Doe je behoefte alleen niet direct op het wandelpad en zeg nu zelf: Toiletteren met uitzicht op de gletsjers is zo slecht nog niet toch? 😉
  3. Hoewel dat mentaal een grote stap is: Als je ziet dat iemand zomaar iets weggooit, spreek die persoon er dan direct op aan. Ik vond dit zelf ook niet makkelijk de eerste paar keer maar ik weet nu uit ervaring dat degene die het doet de discussie eigenlijk niet aangaat of agressief wordt; simpelweg omdat die persoon weet dat hij/zij fout zit door afval expres in de natuur achter te laten.

Tot slot: Er worden, in ieder geval hier in en rond Innsbruck, meer en meer jaarlijkse vrijwillige acties georganiseerd om de natuur op te ruimen. Ik kan deze initiatieven alleen maar toejuichen maar eigenlijk is het natuurlijk triest dat ze überhaupt nodig zijn al is het goed voor zwerfafval dat onbedoeld in de natuur beland. Voor wat betreft de mensen die wel expres hun afval in de natuur achterlaten; ik denk niet dat campagnes die op bewustzijn aansturen zullen helpen.

Deze mensen doen het toch wel en ik denk dat het beste middel is en blijft dat je ze op heterdaad aanspreekt en vraagt of ze hun afval willen meenemen. ”Ze bennen gewoon lomp” om het ff plat uit te drukken.

Laten wij, de AWM community, in ieder geval ons best doen om de bergen schoon en leefbaar te houden!

Groetjes, Remco

Foto’s: Remco Graas. Hoofdfoto: Donald Giannatti, Unsplash

(Visited 192 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

Advertentie

Crans Montana

Een prachtig gevarieerd skigebied in Zwitserland 

Ben je op zoek naar een prachtig skigebied, geschikt voor zowel gevorderden als beginners, met een goede variatie aan pistes, lekker eten op de piste en sneeuwzekerheid? Ga dan deze winter eens naar Crans Montana in de Zwitserse Alpen. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder
Tot 50cm verse sneeuw en kouder in de Alpen

Tot 50cm verse sneeuw en kouder in de Alpen

In de Alpen is het deze week tijdelijk zonnig, maar later in de week volgen neerslaggebieden. De lucht is dan veel zachter en in de lagere delen valt regen en smeltende sneeuw. In de loop van het weekend wordt het kouder en gaat het tot in de dalen sneeuwen. Op...
Lees verder
Vier Pasen op de piste in Ski amadé met de Paasactie voor gezinnen

Vier Pasen op de piste in Ski amadé met de Paasactie voor gezinnen

Ben je op zoek naar de perfecte manier om het skiseizoen te verlengen en Pasen in de sneeuw door te brengen met je gezin? Ski amadé, het grootste skiparadijs van Oostenrijk, heeft een fantastische Paasactie waarmee kinderen gratis skiën! Deze speciale aanbieding geldt vanaf 15 maart 2025 en loopt door...
Lees verder

Advertentie

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

Advertentie

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Advertentie

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer