Advertentie



 

Algemeen;  Hogedruk – Helmut – domineert het weerbeeld in grote delen van Europa en de Alpen en zorgt, geheel in het teken van de “Hondsdagen”,  voor zeer warm tot heet zomerweer. Geleidelijk wordt in de tweede helft van de week wat vochtiger lucht aangevoerd waarmee de onweerskansen weer wat toenemen.

Aanhoudend warm tot zeer warm zomerweer

Eindelijk konden na een paar bewolkte (regen) dagen (passage hoogtetrog / Nordstau)  gisteren dan ook de oostelijke Alpen weer profiteren van de hogedruk. Met veel zon stegen de middagtemperaturen op grote schaal naar tropische 30 tot 35 graden.

De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte.

Ook in de bergen was het op het inschuiven van een “warme” hoogterug (subtropenhoog) zeer mild. Geen enkel weerstation in de Alpen, dus ook niet die op de hoogste toppen, meldden negatieve temperaturen.

Enorme sneeuwmassa’s eind april aan de voet van de Clariden Nordwand Foto gemaakt door Daniel Gerstgrasser (Met. Meteo-Schweiz) tijdens skitoer (25.4.18) Twitter @danivumalvier
Inmiddels is de sneeuw weer compleet weg gesmolten. Blik op het gletsjermeer. Foto Daniel Gerstgrasser @danivumalvier
En wat te denken van een verfrissende “duik” tussen de ijsschotsen in het gletsjermeer! Ik kan uit eigen ervaring mededelen – pijnlijk koud!! Foto Daniel Gerstgrasser
Dan toch beter het wat minder koude water in La Plagne. Foto via Twitter @LaPlagne

Zelfs het Kleine Matterhorn op 3800m meldde een temperatuur van 5 graden in de plus. Niet verwonderlijk ook met temperaturen op 500 hPa (geopotentiaal vlak circa 5800m / 580 dam ) van slechts – 10 graden!

Eindelijk kon men ook in de oostelijke Alpen gisterochtend weer de zon begroeten. Foto vanuit het Kleinwalsertal ingezonden door Harry / Mr B )
Aan het einde van de ochtend al een graadje of 20 in het Kleinwalsertal -Mittelberg op 1400 meter hoogte. Foto via Hans ter Braak. Twitter Hans op @hansterbraak
Prachtig shot en timing met de wolk van de fontein in Genève Foto via meteo-geneve.ch

Bij warmere lucht onderin de atmosfeer ( subsidentie-hogedruk -> dalende luchtbewegingen -> compressie luchtkolom)  zet deze naar boven toe uit zodat in de onderste drukvlakken in de atmosfeer hoger komen te liggen. Het verschil in hoogte tussen twee drukvlakken wordt de diktewaarde genoemd en wordt uitgedrukt in decameters (dam), hieronder te zien aan de rode kleuren

GFS 500 hPa met mooi daarop te zien de warme tong (hoogterug)
500 hPa geopotentiaal hoogte (hoogte van het drukvlak)

In de loop van de middag ontwikkelden zich op het binnenlopen van een kortgolvige hoogte (deel)trog met daarbij op hoogte de instroom van wat koudere lucht alsmede een Franse laag in de westelijke Alpen in de bergen lokale regen en onweersbuien. Elders bleef het droog.

Geisolleerde onweersbui gistermiddag in Les Collons. Foto Martine Droogers

Heet, lokale warmteonweders
Vandaag verandert er niet veel aan het weerbeeld. Vooral in de ochtend is het de zon die het weerbeeld bepaalt en de temperaturen lopen weer snel op naar 30 tot 35 graden in de middag. Wat meer (rest) bewolking bevindt zicht nog boven de westelijke Alpen en Wallis en centrale Oostenrijkse Alpen

Radarbeeld 09h20. Via Wetteronline.de

Door de dagelijkse gang en wat vochtigere lucht (westen) ontstaan in de middag weer stapelwolken die lokaal en met voorkeur voor de bergengebieden weer tot een onweersbui uitgroeien. Lokaal kunnen dit pittige buien zijn met plensregen en hagel of zware windstoten. Estofex komt voor de westelijke Alpen met een level 1 waarschuwing voor (onweers)buien met extreme neerslag / hagel.

http://www.estofex.org/

Aanhoudend tropisch
Ook voor de rest van de week, het weekend en waarschijnlijk ook de gehele volgende week gaat het onverminderd hoog-zomers verder. Nog steeds zien we op de weerkaarten het compleet geblokkeerde stromingspatroon (blokkerende hogedruk).

Atlantische depressies met hun storingen proberen af en toe een aanval in te zetten op het bastion van hogedruk maar deze worden telkens weer afgeslagen. Zo ook richting het weekend wanneer een depressie  in het zeegebied tussen Schotland en IJsland een poging waagt.

ECMWF maandag 00h00. We zien de lagedruk alweer richting IJsland terug gedrongen worden naar het noorden en sluiten zich de gelederen van het hogedruk bastion boven Europa weer

Mogelijk dat we tijdelijk met wat minder warme en vochtiger lucht (westen) te maken gaan krijgen en ook wat verder oplevende onweerskansen. Het zal echter een tijdelijk iets zijn want met de start van de nieuwe week gaat de tropen-zomer weer op vollen toeren draaien en goede kans dat het dan zelfs nog heter gaat worden.

Voorlopig zijn we dus nog niet af van de subtropische toestanden met en middag temperaturen van 30 tot 37 graden! Ook in de bergen en hooggebergte is het zeer warm. De vorstgrens stijgt zelfs verder naar 4500 tot 4800 meter en ook op 2000 meter stijgt het kwik tot om of boven de 20 graden!

T850 hPa prikpunt Grindelwald / Berner Alpen
en de trend voor de vorstgrens

Extreme warmte en droogte noord Europa
Ook elders in Europa is het warm tot zeer warm en vooral noord Europa heeft al weken te maken met een (record) warmte anomalie en extreme droogte. Tot aan de poolcirkel stegen de temperaturen dagelijks tot 25 a 30 graden en lokaal werd het wat verder landinwaarts zelfs 33 graden! Koeler is het in de nabijheid van de kust en zee alwaar het kwik meest zo rond de 17 graden blijft steken

record warmte in het hoge noorden. Foto vanuit Rovaniemi aan de poolcirkel waar mens en dier afkoeling zoeken in het water.. Foto via Twitter Hans ter Braak!

Gisteren was het er overigens met 23 tot 27 graden wat minder warm en aan de kust met 11 tot 15 graden gewoon “koud”! De komende 48 uur gaat het op passage van een koufront met neerslag verder afkoelen.

Op de zgn Theta-E kaarten kunnen we mooi de verschillende luchtmassa’s onderscheiden. Blauw / Groen de drogere koudere lucht, Oranje / Rood de warmere / vochtiger lucht. Kaart GFS12 voor vrijdag 27 juli
ECMWF (EC12) voor donderdag met dan nog “slechts” 12 tot 22 graden in de noordelijke delen

Ook deze afkoeling zal echter van tijdelijke aard zijn want in het weekend gaat onder het regime van een volgend krachtig hoog weer veel warmere continentale lucht binnenstromen. Een volgende “afkoeling” en mogelijk overgang naar een markant koelere weerfase en ander weertype gaat mogelijk rond 3 augustus zijn intrede doen!

Verder zweten in Zuid Europa
West en zuidwest Europa gaan tijdelijk ook even uit een wat minder warm (heet) vaatje tappen (naderende koufront depressie IJsland). In het verdere verloop gaat dan ook hier weer (veel) warmere (hete) lucht uit zuidelijke breedtegraden terrein winnen. Vooral met de start van augustus zou het er bloedje heet kunnen gaan worden (ZW Frankrijk, Portugal, Spanje).

ECMWF (EC12) 3 augustus Spanje met 36 tot 42 graden en mogelijk lokaal in het binnenland zelfs nog hoger

Voor het overige (zuidelijke) Europa kunnen we kort zijn; aanhoudend zeer warm / heet en droog zomerweer met temperaturen die tussen de 33 en 37 graden gaan uitkomen. Mogelijk dat lokaal het kwik oploopt naar 38 tot 40 graden (!!) . In de bergstreken (binnenland) kan lokaal een warmte onweder voor wat afkoeling zorgen.

Het is en het blijft in Europa ook op de langere termijn zeer warm ECMWF met de warmte anomalie voor 6 tot 12 augustus

Afkoeling vind je verder aan de stranden en in het water van de Middellandse Zee. Temperaturen zeewater zie onderstaande kaart.

Benelux
Ook het westen van de Benelux hebben vandaag tijdelijk even te maken met wat meer bewolking en neerslag. Deze wordt getriggerd door wat convergentie op hoogte op de nabijheid van de hierboven al genoemde Franse hoogtetrog. Het geheel beweegt langzaam wat in noordelijke richting. Vanmiddag kan er ook het oosten een regen of onweersbui tot ontwikkeling komen. In het weekend volgt een koufront met onweersbuien en enige afkoeling voordat het ook in de Benelux weer zeer warm verder gaat!

Welkome regen in Dordrecht. Foto Arno van Brakel @arvabra

Hoe het één en ander de komende dagen in detail gaat verlopen gaan we de volgende dagen vervolgen. Fijne dag en ciao vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis

GFS ensembles noordelijke (Zwitserse) Alpen

Een eigen “stekkie” in Wallis – Zwitserland !?
Via Alpenweerman komt u bij de mooiste koop en huurwoningen voor uw (wintersport) vakantie in Zwitserland vlak bij de bekende skigebieden van Saas Fee, Zermatt, Aletsch Arena.  Wat bijvoorbeeld te denken van dit nog maar net op de de markt verschenen schitterende “Golf appartement” op de Riederalp ( Aletsch) 

For Sale op de Riederalp! (ski / golf )

Via de site van Skolido.nl bieden wij deze en andere (nieuwe) objecten aan en brengen u in contact met onze eigen “Alpenweerman makelaar” Daniel Ottersbach.

Daniel spreekt meerdere talen en zal u tijdens het gehele proces van dienst zal zijn. Of u nu informatie wilt over de omgeving, de Zwitserse wetgeving, klimaat, en onderkomen. Wij hebben diverse specialisten ter plaatse om u te ondersteunen in het kopen of huren van een woning in Wallis.

Interesse? Kijk dan eens op Skolido of neem contact op met
Johann Geers: info@alpenweerman.nl

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.119 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier