klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen:
Geleidelijk neemt de hogedrukinvloed verder toe en langzaam keert de rust in atmosfeer terug. In het weekend kan de noordoostelijke stroming een inzettende verzachting nog even tegenhouden. De volgende week staat in het teken van rustig maar ook zachter hogedrukweer.

Het drukverschil tussen de Alpen noordkant en zuidkant bereikte gisteren bijna 15hPA met als gevolg dat er aan de zuidkant een harde tot stormachtige noordenwind door de Alpendalen en het aangrenzende laagland woei. Zo werden in bijvoorbeeld Locarno en Magadino windsnelheden van 70 tot 90km/h gemeten. Nog extremer ging het er in de bergen aan toe. Hier werden windstoten met orkaankracht gemeten. Zo werden er in het Berner Oberland op de Jungfraujoch (3580m) windsnelheden gehaald van 135km/h en de Konkordiahütte (2850m) in Oberwallis registreerde zelfs een piek van 178km/h. Ook hier in het Oberwallis ging de noordwind aardig te keer en zelfs tot in Sion was de Nordföhn duidelijk voelbaar.


White out in Zell am See, niet leuk met dit weer zo meldde men
via de APP


Garmisch-Partenkirchen, 50 tot 80cm sneeuw op de Zugspitze
! Een hoop lol maar boarden vrijwel onmogelijk! (via APP)

De Nordföhn zorgde ook nog eens voor zeer droge lucht met in de bergen een luchtvochtigheid die tot 15 a 20% daalde en dauwpunten die tussen de -10 en -35 graden lagen. Gortdroge (polaire) lucht dus die er wederom voor zorgde dat we in de westelijke Alpen konden genieten van fenomenale panorama’s. Keerzijde van het geheel was de nordstau die vanaf het noordoosten van Zwitserland tot over de oostelijke Alpen voor veel bewolking zorgde. Uit de bewolking veel vooral in de nordstau van de Alpenhooofdkam steeds weer wat sneeuw en -of sneeuwbuien en hier was het gisteren mede ook door de nog aanwezige koude polaire luchtmassa’s gewoon nog volop winters.


Perfecte in Valtho, op de toppen echter ook hier die harde tot
stormachtige wind


O wat heerlijk die Walliser Sonne, genieten maar dan wel op z’n
“alpaca’s”, Bellwald (Oberwallis)

Wat verder nog opviel was het zeer onstuimige weer ten zuiden van de Alpen, door het laag luisterend naar de naam “Anton” welke zich gisteren boven de Tyrreense Zee verder verdiepte hadden ze in Corsica en Sardien eveneens te maken met zware tot zere zware storm met lokaal orkaan windsnelheden. Met de Mistral werd er in zuid Frankrijk 100km/h en op Corsica 172km/h gehaald. Aan de Kroatische kust werd met de Bora lokaal 150km/h gemeten en ook in Toscane waaiden ze compleet uit hun verschoning. Veel neerslag (sneeuw) viel er in de bergen van de noordwestelijke Balkan.


Zeer onstuimig en nat gisteren onder invloed van laag Anton in
Italië en de west. Balkan

Het laag trekt vandaag verder verder naar het zuiden, vanmiddag wordt het met zijn kern boven Sicilië verwacht en in het weekend trekt het verder opvullend verder richting Tunesië. Tegelijkertijd zien we dat een hogedrukgebied met zijn zwaartepunt (kerndruk 1035hPA) vanaf Frankrijk ten noorden van de Alpen naar het noordoosten verplaatst. Daarmee neemt de drukgradiënt boven de Alpen langzaam verder af en komen we geleidelijk in rustiger vaarwater terecht.

Toenemend zonnig
Net als gisteren profiteren de westelijke Alpen vandaag opnieuw van de hogedruk. Het is er overwegend zonnig en de temperaturen kunnen weer een paar graden winst gaan pakken. Op 2000 meter stijgt het kwik naar waardes tot rond het vriespunt en en op 3000m tot rond de -3 graden. Ook op grotere hoogte warmt het geleidelijk op met op de hoogste bergtoppen nog “slechts” een graad of 10 onder nul! Het nulgradenniveau stijgt van het westen uit van 1200 naar 2300 tot 2500 meter. De wind zwakt geleidelijk wel wat af maar is nog steeds prominent aanwezig.


Kaart oostelijke Alpen
zit vandaag nog (lagere) bewolking


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Iets minder fraai ziet het er vandaag nog in de oostelijke Alpen uit en met nadruk voor de oostelijke deelstaten. Hier zit nog veel (rest)bewolking en lokaal kan er nog een vlok sneeuw vallen. Elders kan van het westen uit de zon steeds meer gaan doorbreken en vooral in het westen en zuiden (Nordföhn) wordt het zonnig. Ook de temperaturen blijven vandaag in het oosten nog een heel stuk achter, op 2000 meter vriest het nog tussen de -5 en -8 graden en op 3000 meter een graad op 8 a 10. Verder staat er hier nog die harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.


Damüls, Bregenzerwald (1450m)


Bewolking en wat sneeuw nog rond de Hochkönig

Volgende week zachter
In het weekend wordt het onder invloed van hogedruk dan overal zonniger. Knal blauw zal het echter niet overal worden, dit heeft te maken met het overtrekken van hogere bewolking (wolkenvelden) die de zon hier en daar wat kunnen “temperen” . Omdat het voor de Alpen weer-bepalende hoog boven oost Europa komt te liggen draait de stroming geleidelijk naar de zuid tot zuidwesthoek en wordt er vooral in bergen nog zachtere lucht aangevoerd. Volgende week verandert er niet veel aan het rustige en vrij zachte hogedruk weer. Afgezien van wat ochtend (Hoch)nebel en overtrekkende hogere bewolking is het zonnig en vriendelijk Spätwinterwetter.


Veel zon en aangename temperaturen, dat wordt genieten in het weekend
en de volgende week

Met de aangename temperaturen en een
UV-Index voor vandaag Zwitserse Alpen (bron MeteoSchweiz)

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen -Oberwallis -4.2° en onbewolkt. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.166 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer