Algemeen:
Geleidelijk neemt de hogedrukinvloed verder toe en langzaam keert de rust in atmosfeer terug. In het weekend kan de noordoostelijke stroming een inzettende verzachting nog even tegenhouden. De volgende week staat in het teken van rustig maar ook zachter hogedrukweer.

Het drukverschil tussen de Alpen noordkant en zuidkant bereikte gisteren bijna 15hPA met als gevolg dat er aan de zuidkant een harde tot stormachtige noordenwind door de Alpendalen en het aangrenzende laagland woei. Zo werden in bijvoorbeeld Locarno en Magadino windsnelheden van 70 tot 90km/h gemeten. Nog extremer ging het er in de bergen aan toe. Hier werden windstoten met orkaankracht gemeten. Zo werden er in het Berner Oberland op de Jungfraujoch (3580m) windsnelheden gehaald van 135km/h en de Konkordiahütte (2850m) in Oberwallis registreerde zelfs een piek van 178km/h. Ook hier in het Oberwallis ging de noordwind aardig te keer en zelfs tot in Sion was de Nordföhn duidelijk voelbaar.


White out in Zell am See, niet leuk met dit weer zo meldde men
via de APP


Garmisch-Partenkirchen, 50 tot 80cm sneeuw op de Zugspitze
! Een hoop lol maar boarden vrijwel onmogelijk! (via APP)

De Nordföhn zorgde ook nog eens voor zeer droge lucht met in de bergen een luchtvochtigheid die tot 15 a 20% daalde en dauwpunten die tussen de -10 en -35 graden lagen. Gortdroge (polaire) lucht dus die er wederom voor zorgde dat we in de westelijke Alpen konden genieten van fenomenale panorama’s. Keerzijde van het geheel was de nordstau die vanaf het noordoosten van Zwitserland tot over de oostelijke Alpen voor veel bewolking zorgde. Uit de bewolking veel vooral in de nordstau van de Alpenhooofdkam steeds weer wat sneeuw en -of sneeuwbuien en hier was het gisteren mede ook door de nog aanwezige koude polaire luchtmassa’s gewoon nog volop winters.


Perfecte in Valtho, op de toppen echter ook hier die harde tot
stormachtige wind


O wat heerlijk die Walliser Sonne, genieten maar dan wel op z’n
“alpaca’s”, Bellwald (Oberwallis)

Wat verder nog opviel was het zeer onstuimige weer ten zuiden van de Alpen, door het laag luisterend naar de naam “Anton” welke zich gisteren boven de Tyrreense Zee verder verdiepte hadden ze in Corsica en Sardien eveneens te maken met zware tot zere zware storm met lokaal orkaan windsnelheden. Met de Mistral werd er in zuid Frankrijk 100km/h en op Corsica 172km/h gehaald. Aan de Kroatische kust werd met de Bora lokaal 150km/h gemeten en ook in Toscane waaiden ze compleet uit hun verschoning. Veel neerslag (sneeuw) viel er in de bergen van de noordwestelijke Balkan.


Zeer onstuimig en nat gisteren onder invloed van laag Anton in
Italië en de west. Balkan

Het laag trekt vandaag verder verder naar het zuiden, vanmiddag wordt het met zijn kern boven Sicilië verwacht en in het weekend trekt het verder opvullend verder richting Tunesië. Tegelijkertijd zien we dat een hogedrukgebied met zijn zwaartepunt (kerndruk 1035hPA) vanaf Frankrijk ten noorden van de Alpen naar het noordoosten verplaatst. Daarmee neemt de drukgradiënt boven de Alpen langzaam verder af en komen we geleidelijk in rustiger vaarwater terecht.

Toenemend zonnig
Net als gisteren profiteren de westelijke Alpen vandaag opnieuw van de hogedruk. Het is er overwegend zonnig en de temperaturen kunnen weer een paar graden winst gaan pakken. Op 2000 meter stijgt het kwik naar waardes tot rond het vriespunt en en op 3000m tot rond de -3 graden. Ook op grotere hoogte warmt het geleidelijk op met op de hoogste bergtoppen nog “slechts” een graad of 10 onder nul! Het nulgradenniveau stijgt van het westen uit van 1200 naar 2300 tot 2500 meter. De wind zwakt geleidelijk wel wat af maar is nog steeds prominent aanwezig.


Kaart GFS voor vrijdag 12h00, vooral in de oostelijke Alpen
zit vandaag nog (lagere) bewolking


Actuele radarbeeld (bron WetterOnline.de)

Iets minder fraai ziet het er vandaag nog in de oostelijke Alpen uit en met nadruk voor de oostelijke deelstaten. Hier zit nog veel (rest)bewolking en lokaal kan er nog een vlok sneeuw vallen. Elders kan van het westen uit de zon steeds meer gaan doorbreken en vooral in het westen en zuiden (Nordföhn) wordt het zonnig. Ook de temperaturen blijven vandaag in het oosten nog een heel stuk achter, op 2000 meter vriest het nog tussen de -5 en -8 graden en op 3000 meter een graad op 8 a 10. Verder staat er hier nog die harde tot stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder maakt.


Damüls, Bregenzerwald (1450m)


Bewolking en wat sneeuw nog rond de Hochkönig

Volgende week zachter
In het weekend wordt het onder invloed van hogedruk dan overal zonniger. Knal blauw zal het echter niet overal worden, dit heeft te maken met het overtrekken van hogere bewolking (wolkenvelden) die de zon hier en daar wat kunnen “temperen” . Omdat het voor de Alpen weer-bepalende hoog boven oost Europa komt te liggen draait de stroming geleidelijk naar de zuid tot zuidwesthoek en wordt er vooral in bergen nog zachtere lucht aangevoerd. Volgende week verandert er niet veel aan het rustige en vrij zachte hogedruk weer. Afgezien van wat ochtend (Hoch)nebel en overtrekkende hogere bewolking is het zonnig en vriendelijk Spätwinterwetter.


Veel zon en aangename temperaturen, dat wordt genieten in het weekend
en de volgende week

Met de aangename temperaturen en een Nulgradenniveau


Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest. (ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw).

">nulgradenniveau ergens tussen de 2500 en 3000 meter gewoon heerlijk wintersportweer waarbij we ook op de terrasjes kunnen gaan genieten van de sneeuw, de zon en de besneeuwde bergen. Overigens niet vergeten om je goed in te smeren want in het hooggebergte hebben we rond deze tijd van het jaar al te maken met een UV-index tussen de 4 en 5. Tel daarbij het albedo effect van de sneeuw op (weten we het nog, 80 tot 85% weerkaatsing zonlicht /UV straling) dan is het zeker zaak om gezicht en ogen te beschermen tegen de al krachtige “voorjaars”zon!


UV-Index voor vandaag Zwitserse Alpen (bron MeteoSchweiz)

Tot zover voor vandaag, fijne dag en tot morgen maar weer. Actueel in Termen -Oberwallis -4.2° en onbewolkt. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

 


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelSneeuw noorden, Föhnstorm zuiden
Volgend artikelVeel zon, verder stijgende temperaturen
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.