Na het iets mindere weer van de afgelopen zaterdag, was het gisteren weer volop genieten van de zon. In de Benelux was het prachtig weer met temperaturen die in het zuiden opliepen tot boven de 17 graden. Ook in het Alpengebied was het volop genieten met plaatselijk meer dan 20 graden. Met deze temperaturen lijkt de zomer al bijna begonnen te zijn. Ondanks deze hoge temperaturen werd er tot en met afgelopen weekend in vrijwel het gehele Alpengebied nog volop geskied. Voor veel lager gelegen skigebieden was afgelopen weekend het laatste wintersportweekend van het seizoen en kunnen deze gebieden zich gaan voorbereiden op de komende zomer. Een aantal hoger gelegen skigebieden zullen nog een paar weken doorgaan, maar zullen zich dan toch ook echt moeten gaan klaar maken voor de zomer.


Hier in Ischgl wordt er nog volop geskied! Bron: Ischgl.com

Webcambeeld van vanochtend bij de Bodensee in Zwitserland. Bron: Bodenseewebcam.deMet het sluiten van veel skigebieden komt de zomer komende week gelijk ook goed op gang. Vandaag kan er in het noorden van de Alpen nog wat bewolking aanwezig zijn, maar deze zal in de loop van de dag steeds meer verdwijnen door een oprukkend hoog wat over de Alpen z’n vleugels uit gaat slaan.

Radarbeeld van vanochtend met met name in de Noordelijke Alpen nog wat bewolking (Bron: wetteronline.de)

Het wordt dan in de hele Alpen prachtig zonnig weer met op veel plekken temperaturen die opnieuw zullen gaan oplopen tot boven de 20 graden. Ook in de Benelux zal de zon veel te zien zijn. Wel zullen de temperaturen vandaag nog iets lager liggen, tussen 11 graden in het noorden en 16 graden in het zuiden. De dagen daarna schuift het hoge drukgebied verder door naar het oosten en komt er een zuidelijke stroming op gang waardoor ook in de Benelux hoge temperaturen bereikt kunnen worden van boven de 20 graden. Plaatselijk zou zelfs de 25 graden even aangetikt kunnen worden. Zeker in de zon zal het erg warm en wat klef aanvoelen. De zon heeft al aardig wat kracht in April (UV index van boven de 4) dus het risico op verbranden is al best groot, goed insmeren dus! Later op de woensdag moet wel rekening gehouden worden met lokale onweersbuien in zowel het Alpengebied als de Benelux.

Goed insmeren luidt het devies voor de komende dagen (Enstligen Alp 1900m)

Wallis (Sierre) Gerundusee , nog wel wat te koud om te zwemmen

Na woensdag schuift het hogedrukgebied naar het zuidoosten weg. In de loop van donderdag op vrijdag komt er vanaf de oceaan opnieuw een hoge drukgebied dichterbij. Boven Finland en het westelijk deel van Rusland heeft zich tegen die tijd ook een groot lage drukgebied gevestigd. Tussen deze twee drukgebieden komt er een koele noordelijke stroming op gang die met name in de Noordelijke Alpen voor neerslag zal gaan zorgen. In de Benelux is er ook kans op neerslag, maar ik verwacht geen erg grote hoeveelheden hier. Met de noordelijke stroming zal de neerslag in de noord Alpen met name in de vorm van sneeuw gaan vallen. Met in het oosten een sneeuwvalgrens van rond de 1000 m en in het westen rond de 1500 m.

Met een noordelijke stroming wordt vochtige en koele lucht aangevoerd (Bron: wetterzentrale.de)

De dagen daarna breidt het hoge drukgebied z’n invloed verder uit naar het oosten en wordt het vanaf het weekend in zowel de Alpen als de Benelux weer prima weer en zal de zon veel te zien zijn. Wel zal de noordelijke stroming nog even gehandhaafd blijven. Hierdoor zullen de temperaturen naar verwachting na het weekend wel wat lager uitvallen als de komende week. Eerst maar eens genieten van een paar warme en zonnige lentedagen!

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

2 REACTIES

  1. Sander,

    weer een duidelijk geschreven bericht van je. Leest er lekker makkelijk doorheen en nog informatief ook. top!

Comments are closed.