Hoe werkt het brein van een wintersporter

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Dit is eigenlijk een persoonlijk stuk, waar waarschijnlijk iedere wintersporter zich in kan vinden. Iedere persoon die één keer per jaar op wintersport gaat wil voor zichzelf het beste weer. De omstandigheden moeten perfect zijn. Anders dan dit seizoen in ieder geval. De temperatuur moet net iets onder nul zijn en de zon moet volop schijnen. Okay, één nacht mag het flink sneeuwen zodat de pistes weer subliem zijn. En ook de windkracht mag maximaal 2 bft. zijn. Wie weet trouwens in welk gebied ik hieronder sta tijdens perfect weer?
De Voorpret
Persoonlijk is de voorpret al super natuurlijk. In de maand mei of juni boek je al voor het komende seizoen. Je maakt een groepsapp aan en ondanks dat het nog hartje zomer is, verlang je alweer naar de sneeuw. Dan wordt het even een paar maanden rustiger in de groepsapp. Daar verschijnen de eerste berichten op Facebook al. Er wordt een winterverwachting afgegeven door meerdere websites. Langzaam komt er een betalingsverzoek binnen in de app en vanaf dat moment is het enkel en alleen nog maar spanning.
Je begint al met webcams kijken, hoe hoog de sneeuw is, wat zijn de weer prognoses voor over 2 maanden. En als het dan nog meer dichterbij komt -laten we zeggen 3 weken van te voren- dan wordt het echt spannend. Iedere ochtend zit je te F5’en op Alpenweerman.nl of er al een nieuwe update is voor het weer in de Alpen. Je bekijkt de 14-daagse weersverwachting op iedere website die maar te maken heeft met wintersport en weer. Je ziet dat het over 10 dagen misschien minder weer wordt, je ziet zelfs een weercijfer 3 staan! Of juist andersom, je ziet continu mooie weerberichten en je loopt te billenknijpen en te hopen dat dit alsjeblieft niet meer gaat veranderen. Hoe dan ook, je pakt die website die de beste en mooiste kaarten heeft en daar ga je blindelings van uit haha.
Je begint het skigebied zo ongeveer uit je hoofd te leren als je naar het pisteplan kijkt wat je opgezocht hebt en iedere ochtend van 09:00-12:00uur staat CANVAS aan met het programma ‘Winterbeelden’. En dan slaat het noodlot toe, je ziet een dramatische week aankomen op de weerkaarten. Veel wind, veel te warm, en misschien wel regen in aantocht. En diegene die een week later gaan wrijven in hun handen en denken: ‘Godzijdank ga ik niet de aankomende week, maar een week later’. Ik ging dus wel in die ‘slechte’ week..
Zo werkt ongeveer het brein van een wintersporter. Maar hoe het weer zich ook zal voordoen, er valt niets aan te doen. Je hebt geboekt, je hebt enorme voorpret en je zal een enorme toffe vakantie hebben. Wat het weer ook wordt, je zal genieten. Je hebt er jaren bij dat het echt allemaal hosanna is, en jaren dat het weer wat minder is. Het weer voor jouw week kunnen we helaas niet beïnvloeden. Ik heb nog nooit gehoord van een wintersporter: ‘Zo, dit eens maar nooit weer’. Dus beleef die voorpret maximaal en als de datum dan komt dat je vertrekt, laat alles los en geniet van wat komen gaat!
Marco is sinds kinds af aan al verzot op de natuur. Voeg hier de Alpen en wintersport aan toe en je hebt de perfect match. Hij schrijft al sinds vele jaren zijn lekker weglezende artikelen voor Alpenweerman.
5 Reactie op “Hoe werkt het brein van een wintersporter”
Comments are closed.
hahaha, zoooo herkenbaar!
Hahaha écht hè. En niet zo’n klein beetje ook:-)
Zo herkenbaar
Tja, je slaat de spijker op z’n kop. Na heel wat jaren voor pretstress kan ik het nu beter loslaten, vooral nadat ik ergens las dat het respect voor de natuur en het indrukwekkende Alpenmassietoch niet te beïnvloeden zijn, dus geniet en ervaar de weersomstandigheden als een luxeprobleem
Wij gaan over 2 weken naar Fiss. Ik neem aan dat jullie positief nieuws kunnen brengen dat overdag de zon schijnt en het in de nacht sneeuwt 😜