Hoe belangrijk is duurzaam wintersporten?
Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!
Hoe belangrijk is duurzaam wintersporten?
Door: Petra Winkes (redacteur Snowrepublic.nl)
Een maagdelijke helling in het ochtendzonnetje, die prachtige afdaling door de bomen; skiënd en snowboardend maken we maximaal gebruik van de wondere spelingen van de natuur. Deze magische speeltuin, die we in feite slechts in bruikleen hebben, willen we graag zo lang mogelijk behouden! Is het daarom als outdoorliefhebbers niet onze plicht om er duurzaam, klimaatvriendelijk en milieubewust mee om te gaan? Om het ecosysteem te beschermen, onze tracks schoon en onze impact op de omgeving minimaal te houden?
5 voor 12!
We weten het (bijna) allemaal: de klimaatverandering is evident. De Alpen warmen op, gletsjers smelten en een groene kerst is geen uitzondering meer. Sterker nog, volgens Zwitsers onderzoek uit 2017, is met de huidige klimaatontwikkelingen skiën rond Kerst en Pasen in 2035 al niet meer mogelijk! Daarbij staan skiresorts al jaren te boek als behoorlijk energieverslindende plekken. Dagelijks draaiende liften, spuitende sneeuwkanonnen en de lange autorit of vliegreis die je maakt om er te komen, dragen niet bepaald bij aan een groen en milieuvriendelijk imago. De realiteit is dan ook dat wintersport één van de meest milieubelastende sporten ter wereld is. Gelukkig is er ook goed nieuws; we kunnen daar met zijn allen iets aan veranderen. Het is 5 voor 12 in de Alpen, tijd om het tij te keren. Maar wat wordt er momenteel al gedaan en wat kunnen we zelf doen om onze wintersport duurzamer te maken?
Natura2000
Een belangrijke rol is weggelegd voor het in 1992 opgerichte Natura2000: een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden, met speciale, gezamenlijke afspraken en regels voor het behoud van natuur en biodiversiteit. Een aantal grote nationale parken van de alpenregio behoort ook tot dit netwerk. Dit houdt in dat in die gebieden belangrijke veranderingen, zoals bouwmaatregelen of het gebruik van motorvoertuigen, aan een strikte goedkeuringsprocedure worden onderworpen. Het ‘oerland’ mag zogezegd niet meer zomaar platgewalst of verstoord worden voor een piste, weg, of skilift. De natuur krijgt de ruimte die ze nodig heeft.
Respect the Mountains
Dat bewust en verantwoord met de natuur omgaan vooral ook leuk is, bewijst het UIAA-project Respect the Mountains. Van gezamenlijke opruimacties tot educatieve activiteiten, alles wordt georganiseerd rondom de 7 groene uitgangspunten; ‘Keep clean, Respect nature, Don’t waste, Stay green, Book smart, Travel Wise en Spread the word.’
Ecotoerisme in de lift
Maar aandacht voor natuur, milieu en klimaat, levert de afgelopen decennia ook andere, meer lokale initiatieven en oplossingen op. Bijvoorbeeld schoner energieverbruik door de inzet van zonnepanelen, elektrische pendelbussen en recyclebare liftpassen. En sommige gemeentes gaan nog een stap verder. Zo is het Oostenrijkse dorp Werfenweng de bakermat van de zogenaamde Alpine pearls; plaatsen waar je volledig verantwoord een ecovriendelijke vakantie kunt vieren.
En in Frankrijk wordt het Flocon Vert kwaliteitslabel toegekend aan gemeentes die bij hun ontwikkeling en beleidsvorming speciale aandacht besteden aan duurzaamheid en eco-toerisme.
In het Zwitserse Laax zit schone energie letterlijk én figuurlijk in de lift. Deze populaire wintersportbestemming streeft naar een 100% duurzaam dorp. Zo wordt bijvoorbeeld de hitte van de skilift-aandrijvingsmotoren gebruikt om het hele liftcomplex te verwarmen. Ook wordt biomassa, zoals bijvoorbeeld uitgegroeide en dode bomen uit de omgeving, gebruikt als brandstof om gebouwen te verwarmen. Lees verder op Snowrepublic.nl
Eigenaar van Reisschrijvers Media, de uitgever van online reismagazines Snowrepublic, Alpenweerman, OutdoorDichtbij en Mountainreporters.
Hij is een groot liefhebber van reizen naar bijzondere natuurbestemmingen. En dat bij voorkeur zo duurzaam mogelijk.