Hittegolf in de maak?
Algemeen: In het voorveld van een koufront behorende bij een depressie boven Noorwegen wordt met een zuidwestelijke stroming relatief warme maar ook nog vrij vochtige lucht over de Alpen aangevoerd. Na aftocht van het koufront krijgen we te maken met toenemende hogedrukinvloed welke een langere fase met stabiel en (zeer) warm zomerweer zal gaan inleiden.
Laten we voordat we verder gaan met het weerpraatje eerst eens kijken wat we nu eigenlijk onder een hittegolf verstaan.
De WMO (Wereld Organisatie voor Meteorologie) oriënteert zich bij de definitie van een hittegolf aan de klimatologische gemiddelden tussen 1961 en 1990 voor de desbetreffende streek:
-Wanneer de maximum temperatuur overdag gedurende een periode van 5 aaneen gesloten dagen minstens 5 graden hoger uitkomt dan dit klimatologische gemiddelde (dagtemperatuur) dan spreekt het WMO van een hittegolf.
Een ietwat merkwaardige definitie, temeer ook daar volgens deze bepaling ook in de winter een hittegolf mogelijk is. Laten we daarom eens kijken naar bijvoorbeeld de definitie zoals die in Nederland door het KNMI wordt toegepast:
-Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.
Al beter nietwaar?! Probleem is nu alleen dat dit van toepassing is op de “lage landen” (de Bilt). Voor de Alpen met de warme dalen, de hoge koude bergen en de grote temperatuursverschillen is dit natuurlijk weer een ander verhaal. Gisteren zagen we bijvoorbeeld dat het op de hoogste toppen gewoon 3 tot 5 graden vroor, het op 2000 meter 8 tot 12 graden werd terwijl het in de dalen lokaal 28 graden warm was.
Tja het blijft een lastig verhaal die definitie van “hittegolf” of in het Duits “Hitzewelle”, wat bijvoorbeeld te denken van deze definitie:
-Eine Hitzewelle ist gemäss Definition “Eine ungewöhnlich lange Phase von direkt aufeinander folgenden heißen Tagen” -oftewel: een ongewoonlijk lange fase van direkt achter elkaar opvolgende “hete dagen” .
Ten slotte dan nog de definitie van BOM (Australian Bureau of Meteorology), deze mensen uit het warme “down under” moeten het weten:
-Een periode van tenminste 3 dagen waarbij de combinatie van overvloedige warmte en hittestress met betrekking tot het lokale klimaat ongewoonlijk is.
[/fusion_builder_container]
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.