Algemeen:  In het voorveld van een koufront behorende bij een depressie boven Noorwegen wordt met een zuidwestelijke stroming relatief warme maar ook nog vrij vochtige lucht over de Alpen aangevoerd. Na aftocht van het koufront krijgen we te maken met toenemende hogedrukinvloed welke een langere fase met stabiel en (zeer) warm zomerweer zal gaan inleiden.

Laten we voordat we verder gaan met het weerpraatje eerst eens kijken wat we nu eigenlijk onder een hittegolf  verstaan.

De WMO (Wereld Organisatie voor Meteorologie) oriënteert zich bij de definitie van een hittegolf aan de klimatologische gemiddelden tussen 1961 en 1990 voor de desbetreffende streek:

-Wanneer de maximum temperatuur overdag gedurende een periode van 5 aaneen gesloten dagen minstens 5 graden hoger uitkomt dan dit klimatologische gemiddelde (dagtemperatuur) dan spreekt het WMO van een hittegolf. 

Een ietwat merkwaardige definitie, temeer ook daar volgens deze bepaling ook in de winter een hittegolf mogelijk is. Laten we daarom eens kijken naar bijvoorbeeld de definitie zoals die in Nederland door het KNMI wordt toegepast:

-Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

Al beter nietwaar?!  Probleem is nu alleen dat dit van toepassing is op de “lage landen” (de Bilt). Voor de Alpen met de warme dalen, de hoge koude bergen en de grote temperatuursverschillen is dit natuurlijk weer een ander verhaal. Gisteren zagen we bijvoorbeeld dat het op de hoogste toppen gewoon 3 tot 5 graden vroor, het op 2000 meter 8 tot 12 graden werd terwijl het in de dalen lokaal 28 graden warm was.

Tja het blijft een lastig verhaal die definitie van “hittegolf” of in het Duits “Hitzewelle”, wat bijvoorbeeld te denken van deze definitie:

-Eine Hitzewelle ist gemäss Definition “Eine ungewöhnlich lange Phase von direkt aufeinander folgenden heißen Tagen” -oftewel: een ongewoonlijk lange fase van direkt achter elkaar opvolgende “hete dagen” .

Ten slotte dan nog de definitie van BOM (Australian Bureau of Meteorology), deze mensen uit het warme “down under” moeten het weten:  

 -Een periode van tenminste 3 dagen waarbij de combinatie van overvloedige warmte en hittestress met betrekking tot het lokale klimaat ongewoonlijk is.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] In Australie hanteren ze weer heel andere “hittegolf” criteria

Mocht iemand voor de Alpen nog een mooie (betere) definitie hebben dan houd ik me aanbevolen, en daarmee weer snel terug naar de orde van de dag en die van gisteren en eens kijken of het daadwerkelijk gaat lukken met de hittegolf !

De eerste juni – start van de meteorologische zomer – kon er lokaal in de Alpen 10 uur aan zon worden opgetekend,  echer niet overal was het prijs en zo waren er ook plaatsen waar de zon het veel moeilijker had en waar men blij mocht zijn met 2 uur zon.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Vooral in de ochtend scheen de zon gisteren weer uitbundig. Foto Patrick Henzen (Oberwallis)

Vooral in de middag vielen er in de oostelijke Alpen uit de stapel bewolking ook enkele buitjes die lokaal met onweer gepaard gingen. In de namiddag en avond ontstonden er ook boven de Jura en Zwitserse Alpen enkele buitjes. Koud was het niet met middagtemperaturen die algemeen tussen de 22 en 26 graden lagen, lokaal werd het in Wallis met veel zon zelfs 28 graden. Afgelopen nacht viel er vooral nog wat (buiige) neerslag in het noordwesten van Zwitserland en de noordelijke Franse Alpen, in westen van Oostenrijk (Salzburg) regende het op wat uitgebreidere schaal.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Werk aan de winkel in het hooggebergte – Kitzsteinhorn, demontage lift /Gletscherjet 3+4

Vandaag verandert er in eerste instantie nog niet veel aan het weerbeeld van de afgelopen dagen. De dag start met een mix van wolken(velden) en zon en in de loop van de dag ontwikkelen zich weer stapelwolken die lokaal tot een bui kunnen uitgroeien waarbij ook weer onweer mogelijk is. Meer naar het westen toe gaan we de stabiliserend invloed van de hogedruk al merken. De zon krijgt steeds meer speelruimte en met 25 tot 27 graden wordt het zomers warm. Ook in bergen gaat de temperatuur een stijgende lijn inzetten, op 2000 meter wordt het een graad of 8 tot 14 en het nulgradenniveau stijgt van 3200 naar 3900 meter.  De hoogste temperaturen worden vandaag waarschijnlijk in de oostelijke Alpen gehaald, met een zuidoosten windje kan het kwik daar met veel zon lokaal al naar 29 tot 30 graden stijgen.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] Actuele radarbeeld -Bron WetterOnline.de

In de loop van de woensdag -donderdag trekt een hoog vanaf de Atlantische Oceaan met zijn centrum via Frankrijk naar noord Duitsland. Met een naar oost tot zuidoost draaiende hoogtestroming wordt dan steeds warmere en droge continentale lucht aangevoerd. Woensdag stijgt het kwik met veel zon naar 28 tot 30 graden en donderdag en vrijdag kan het nog wat warmer worden met lokaal temperaturen die tot 32 a 33 graden oplopen. Door de hitte kunnen zich in de namiddag en avond enkele geïsoleerde warmte onweders ontwikkelen.

Spannende ontwikkelingen
In het weekend blijven we onder de invloed van hogedruk en de warme tot zeer warme lucht. Het kwik kan zelfs nog wat winst gaan pakken en het zou me niet verbazen wanneer lokaal de 35 graden grens geknakt gaat worden. In de loop van de dag kunnen stapelwolken weer uitgroeien tot lokale verfrissende “Wärmegewitter”.  Mogelijk dat zondag wat meer bewolking aan het zwerk zal verschijnen met een wat stijgende buienkans en er vanuit het noorden wat koelere lucht de Alpen binnenstroomt. De ontwikkelingen in detail en ook die van de koelere lucht zijn echter nog erg onzeker. Kijken we bijvoorbeeld naar de verschillen tussen het Engelse model UKMO en het Amerikaanse model GFS dan zien we extremen verschillen voor wat betreft de positie(s) van hoog en laag. Het GFS komt in het weekend met een koele noordwestelijke stroming op de proppen, het UKMO daar en tegen met een (zeer) warme zuidoostelijke stroming!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] UKMO voor zondag 7 juni met een warme zuidoostelijke stroming

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS met een (opkomende) veel koelere noordwestelijke stroming

Interessant natuurlijk om te weten waar grote broeder het ECMWF vanmorgen mee komt. Inmiddels zijn de ECMWF kaarten tot en met het weekend binnen en dan zien we toch dat het koele scenario zoals het GFS dit voorziet (ook de ensembles) in ieder geval niet door de operationele uitdraai (hoofdrun) wordt ondersteund. Voor de Alpen betekent dit dat we gewoon in de (zeer) warme lucht zullen verblijven en de kansen op een heuse hittegolf (hoe je dat ook wilt definiëren) zeer groot zijn!

Ook voor de Benelux heeft dit gevolgen, in plaats van een veel koeler weertype vanuit de noordwest hoek zou de stroming wel eens gewoon continentaal kunnen blijven en houdt ook hier het (warme) zomerweer gewoon stand. We moeten nog wel even afwachten waar precies de hoogteas van het hoog komt te liggen (kaart hieronder) , schuift die vanuit het noordwesten tot over Nederland door dan zou dit in een een noord of west component kunnen gaan ontaarden en dan wordt het een stuk minder warm. Vooral de noordelijke provincies zullen dit dan gaan merken!

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] ECMWF voor maandag 8 juni

Het moge duidelijk zijn dat het vooral voor de Benelux en Duitsland nog billen-knijpen wordt voor wat betreft het aanhouden van het warme zomerweer. Kleine veranderingen, grote gevolgen. De komende dagen zal blijken welke van de modellen het bij het rechte eind had. Het zal er wel op uitlopen dat de uitkomst ergens “in het midden” zal komen te liggen. Algemeen geldt echter, hoe meer naar het zuiden hoe betere opties voor het aan houden van het warme tot zeer warme zomerweer.

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”] GFS ensembles voor Nederland. vrijwel alle members uit het ensemble laten een veel koeler weerbeeld zien vanaf zondag!

Kijken we nog even naar de langere termijn dan zien we dat de Atlantische depressies inclusief de straalstroom door een machtige bastion van hogedruk tot ver naar het noorden toe wordt weggedrukt. Voor de zomer in grote delen is dit gunstig omdat we aan de warme kant van het geheel zullen verblijven. In hoeverre lagedruk vanuit het zuiden een stempel op het geheel zal gaan drukken is nog onduidelijk. Daarover de komende dagen meer.

Tot zover voor nu, fijne dag en tot morgen maar weer met hopelijk dan wat meer zekerheid over de onzekerheid vanaf het weekend! Actueel in Termen (102om) in Oberwallis half bewolkt en 16 graden. Ciao

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelTropische Alpen
Volgend artikelHitte blijft Topshelf Open bespaard
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.