Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen:  In het voorveld van een koufront behorende bij een depressie boven Noorwegen wordt met een zuidwestelijke stroming relatief warme maar ook nog vrij vochtige lucht over de Alpen aangevoerd. Na aftocht van het koufront krijgen we te maken met toenemende hogedrukinvloed welke een langere fase met stabiel en (zeer) warm zomerweer zal gaan inleiden.

Laten we voordat we verder gaan met het weerpraatje eerst eens kijken wat we nu eigenlijk onder een hittegolf  verstaan.

De WMO (Wereld Organisatie voor Meteorologie) oriënteert zich bij de definitie van een hittegolf aan de klimatologische gemiddelden tussen 1961 en 1990 voor de desbetreffende streek:

-Wanneer de maximum temperatuur overdag gedurende een periode van 5 aaneen gesloten dagen minstens 5 graden hoger uitkomt dan dit klimatologische gemiddelde (dagtemperatuur) dan spreekt het WMO van een hittegolf. 

Een ietwat merkwaardige definitie, temeer ook daar volgens deze bepaling ook in de winter een hittegolf mogelijk is. Laten we daarom eens kijken naar bijvoorbeeld de definitie zoals die in Nederland door het KNMI wordt toegepast:

-Ten minste vijf dagen achtereen waarop de maximumtemperatuur 25,0 °C of meer bedraagt (zomerse dagen); waarbij ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30,0 °C of meer bedraagt (tropische dagen). Deze temperaturen worden op anderhalve meter boven het maaiveld gemeten in een zogenaamde weerhut.

Al beter nietwaar?!  Probleem is nu alleen dat dit van toepassing is op de “lage landen” (de Bilt). Voor de Alpen met de warme dalen, de hoge koude bergen en de grote temperatuursverschillen is dit natuurlijk weer een ander verhaal. Gisteren zagen we bijvoorbeeld dat het op de hoogste toppen gewoon 3 tot 5 graden vroor, het op 2000 meter 8 tot 12 graden werd terwijl het in de dalen lokaal 28 graden warm was.

Tja het blijft een lastig verhaal die definitie van “hittegolf” of in het Duits “Hitzewelle”, wat bijvoorbeeld te denken van deze definitie:

-Eine Hitzewelle ist gemäss Definition “Eine ungewöhnlich lange Phase von direkt aufeinander folgenden heißen Tagen” -oftewel: een ongewoonlijk lange fase van direkt achter elkaar opvolgende “hete dagen” .

Ten slotte dan nog de definitie van BOM (Australian Bureau of Meteorology), deze mensen uit het warme “down under” moeten het weten:  

 -Een periode van tenminste 3 dagen waarbij de combinatie van overvloedige warmte en hittestress met betrekking tot het lokale klimaat ongewoonlijk is.

[/fusion_builder_container]

(Visited 768 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer