klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De Alpen zijn prachtig. Een fantastisch gebergte met ontelbaar mooie valleien, bergen, rivieren, watervallen, gletsjers en alpenweides. In deze serie neem ik jullie graag mee in mijn ervaringen van verschillende mooie hike locaties in de Alpen. De een is meer geheim dan de ander, maar allemaal zijn ze prachtig. Wellicht een paar goede tips om te gebruiken voor je zomervakantie in de Alpen deze zomer en anders gewoon leuk om te lezen.

Als eerste hike tip neem ik jullie graag mee naar Oostenrijk. Om precies te zijn, naar het nationaal park de Hohe Tauern. Dit is het oudste nationale park van Oostenrijk met beroemde toppen als de Grossvenediger (3666 m) en de Grossglockner (3798 m). Deze wandeling bevindt zich net ten zuiden van de Alpenhoofdkam en begint nabij de zuidelijke ingang van de Felbertauerntunnel.

Het eerste stuk gaat door het dennenbos en langs de rivier met mooie uitzichten op de omringende bergen.
Mooie watervallen op weg naar Innergschloss
Mooie vergezichten
Alpenweides genoeg

Het eerste stuk van de wandeling kun je kiezen om een busje te nemen die je wat verder het dal in brengt of om het zelf te lopen. Zelf hebben we destijds gekozen om langs de rivier door het bos te lopen. Voor mensen slecht ter been kan het busje echter ook een optie zijn voor het eerste deel. Na een prachtig eerste stuk in het bos, langs boerderijtjes en watervallen komen we aan in Innergschloss. Hier zien we voor het eerst de Grossvenediger met z’n indrukwekkende gletsjers opdoemen achter de bocht. Werkelijk een fenomenaal panorama! Op deze plek is dan ook gelijk de eindhalte van het busje. Innergschloss is een klein kneuterig boerendorpje met oude houten typisch Oostenrijkse huisjes met een herberg waar men voor laatst in de bewoonde wereld nog wat tot zich kan nemen.

De gletsjers worden langzaam zichtbaar in de verte
Een prachtig panorama ontvouwd zich richting de Grossvenediger
Het laatste dorpje in het dal richting de klim, Innergschloss
Maar ook het panorama de andere kant van het dal op mag er wezen

Hierna gaat de wandeling verder door het dal met almaar dat schitterende uitzicht op de gletsjers van de Grossvenediger(3666 m). Het pad slingert door de weilanden en langs de rivier met smeltwater van de gletsjer. Na een tijdje houdt het vlakkere deel op en kan men twee opties kiezen om een pad omhoog te nemen richting de gletsjer. Wij kiezen het linkerpad en het gaat direct stijl omhoog door het bos. Het is flink zweten, maar het uitzicht over het dal wordt steeds mooier en mooier.

Tijdens de klim wordt het uitzicht over het dal steeds mooier en mooier
Prachtige watervallen onderweg
De mooie vallei onder ons
Een goed aangelegd en stijl pad leidt ons naar boven
Een goed aangelegd en stijl pad leidt ons naar boven

Na een uurtje klimmen komen we weer op een iets vlakker gedeelte en zijn we inmiddels boven de boomgrens gekomen. Hier hebben we dan ook weer zich op de gletsjers en komen ze steeds dichterbij. Hoe dichterbij we komen hoe indrukwekkender ze worden. We besluiten hier dan ook om even pauze te houden na het stijle stuk klimmen bij prachtige bergmeertjes waarvan er eentje genaamd: ”Auge Gottes”. Vertaald: het oog van God. Dit vanwege een klein eilandje in het meertje. Het is een prachtig plekje om te zitten met vele Alpenbloemen om ons heen. Op de achtergrond horen we het water suizen en de marmotten piepen. Echt genieten.

Bovenop komt de gletsjer weer in het zicht
Hier houden we pauze bij de mooie bergmeertjes
Hier houden we pauze bij de mooie bergmeertjes
Hier houden we pauze bij de mooie bergmeertjes
Hier houden we pauze bij de mooie bergmeertjes
Auge Gottes, het oog van God

Na deze pauze gaan we het laatste stuk van de wandeling in richting de gletsjer. We gaan over een bruggetje over de gletsjer rivier en komen bij het rotsachtige gedeelte waar de gletsjer waarschijnlijk tot een paar jaar daarvoor nog heeft gelegen. Het zijn prachtige afgeronde gesteentes door de gletsjer met vele kleuren en tinten. Na wat niet al te moeilijk geklim en geklauter komen we bij de gletsjertong. Hier zien we een geweldig grote gletsjerpoort waar het smeltwater onderuit komt stromen. We kunnen hier gemakkelijk bij het ijs komen en lopen zelfs een klein stukje over de gletsjer heen. Wat een groot ding zeg! Geweldig om te zien hoe de gletsjer van helemaal boven door de vallei naar beneden schuift tot waar wij staan. Fantastisch!

Wat een panorama!
Bruggetje over de gletsjerrivier
De gletsjerrivier
Mooie gesteentes die mooi afgesleten zijn door het ijs van de gletsjer
De Schlatenkees gletjser
De Schlatenkees gletjser met de grote gletsjerpoort
De Schlatenkees gletjser

Na deze geweldige ervaring dalen wij weer af terug naar het dal, maar vlakbij de gletsjertong bevindt zich ook een berghut waar men kan eten en ook kan overnachten: de Alte Präger Hütte. Iets hogerop ligt ook de Neue Präger Hütte voor de mensen die ook de hogere delen van de gletsjer willen bewonderen.

Wij hebben deze wandeling als dagtocht afgelegd. Het is prima te doen, maar een beetje conditie is wel fijn. Wij hebben er vanaf de parkeerplaats totaal zo’n 6 uur over gedaan. 4 uur omhoog en 2 uur naar beneden. De wandeling heeft ongeveer 800 hoogtemeters. Het eerste deel door het dal kan dus met een busje worden afgelegd wat zo’n 1,5 uur aan wandeltijd zal schelen totaal.

Komende tijd zal ik met enige regelmaat een blog plaatsen over andere mooie hike plaatsen in de Alpen. Als jullie tips of vragen hebben, schroom niet om ze te delen! Voor nu nog een fijn hemelvaart weekend gewenst!

(Visited 390 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer