Na een winters begin van november lijkt het weer nu wel echt op herfst. Met veel regen en van tijd tot tijd een stevige wind vallen de blaadjes ook snel van de bomen. Zondag doet de herfst er nog een schepje bovenop met misschien zelfs de eerste herfststorm van 2016 in aantocht! Wat de oorzaak is van deze stormkansen en waar we de meeste regen en wind kunnen verwachten lees je in deze blog.

herfstweer
Op zondag is op en top herfstweer te verwachten. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool

Nog ver op de oceaan, maar…

Het lagedrukgebied dat op zondag voor veel wind in Nederland zorgt, ligt nog ver weg op de Atlantische oceaan. Deze ligt op zaterdag in de ochtend ten westen van Ierland. Maar deze trekt snel richting West Europa, heel snel…

Verder valt een groot lagedrukgebied op (blauwe kleuren) ten noorden van Noorwegen. Dit is het lagedrukgebied dat deze week voor veel wisselvalligheid heeft gezorgd in grote delen van Europa. Maar dat is dus niet de boosdoener voor de stormkansen op zondag.

Het lagedrukgebied dat in Nederland zondag voor veel wind zorgt, ligt op zaterdag ten westen van Ierland. Bron: Kachelmannwetter.
Het lagedrukgebied dat in Nederland zondag voor veel wind zorgt, ligt op zaterdag ten westen van Ierland. Bron: Kachelmannwetter.

In volle vaart naar de Noordzee

Opvallend is dat het lagedrukgebied zich in anderhalve dag verplaatst van een de omgeving ten westen van Ierland naar de Noordzee. Het systeem brengt dus niet alleen veel wind mee, het heeft zelf ook veel haast. Op zondag trekt deze waarschijnlijk in de loop van de middag de Noordzee op.  Het is nog onzeker waar het lagedrukgebied precies terechtkomt, en dat heeft weer gevolgen voor de wind voor zondag.

In anderhalve dag weet het lagedrukgebied de Noordzee te bereiken. Kaartje voor zondag 19:00. Bron: Kachelmannwetter.
In anderhalve dag weet het lagedrukgebied de Noordzee te bereiken. Kaartje voor zondag 19:00. Bron: Kachelmannwetter.

Herfststorm of niet?

Dat het zondag onstuimig wordt met een stevige zuidenwind is zeker. Maar of het lagedrukgebied dat de onstuimige herfstdag veroorzaakt een herfststorm genoemd mag worden, is nog onzeker. Daarvoor moet gedurende minstens een uur windkracht 9 op een weerstation worden bereikt in Nederland. Verschillende weermodellen laten dit wel lukken, zoals het Duitse weeermodel hieronder. Maar er is nog onzekerheid in de precieze koers van het lagedrukgebied. Als deze iets verder westelijk trekt (dus meer over Engeland), dan zou stormkracht mogelijk niet bereikt worden. Wat we wel kunnen zeggen is dat in ieder geval windkracht 8 bereikt wordt langs de westkust.

Ook in het binnenland gaat het waarschijnlijk stevig waaien, met een windkracht 6 verwacht op veel plaatsen. Daarbij komen zware windstoten voor tot 75 kilometer per uur in het binnenland en mogelijk zelfs 120 kilometer per uur langs de westkust.

Het hoogtepunt van de zuidenwind lijkt op zondag in het zuidwesten in de middag te komen. In het noordwesten en noorden komt deze waarschijnlijk tegen de avond.

Dit model berekent storm voor zondagavond. Bron: Kachelmannwetter.
Een Duits weermodel berekent storm voor zondagavond. De ‘9’ in het kaartje geeft stormkracht aan. Bron: Kachelmannwetter.

Ook nat?

Bij onstuimig herfstweer hoort niet alleen een stevige wind, maar ook veel regen. En deze regen gaat waarschijnlijk ook komen. Het zal niet de gehele dag nat zijn, maar van tijd tot tijd regent het stevig door. Waar precies de meeste regen zal vallen is lastig te zeggen, maar voorlopig lijkt de meeste regen in de westelijke kustgebieden te vallen. Het weermodel hieronder laat dit ook zien.

De meeste regen wordt in het westelijk kustgebied verwacht. Bron: wetter3.
De meeste regen wordt in het westelijk kustgebied verwacht volgens het GFS weermodel. Of dat ook gaat gebeuren is nog verre van zeker.. Bron: wetter3.

Los van of het nu wel of geen storm wordt, de (storm)paraplu is voor zondag zeker geen overbodige luxe. Laat dat voor de Zevenheuvelenlopers (waaronder ikzelf) maar een mooie uitdaging zijn. Groeten vanuit een herfstachtig Wageningen!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 256 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer