Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na een winters begin van november lijkt het weer nu wel echt op herfst. Met veel regen en van tijd tot tijd een stevige wind vallen de blaadjes ook snel van de bomen. Zondag doet de herfst er nog een schepje bovenop met misschien zelfs de eerste herfststorm van 2016 in aantocht! Wat de oorzaak is van deze stormkansen en waar we de meeste regen en wind kunnen verwachten lees je in deze blog.

herfstweer
Op zondag is op en top herfstweer te verwachten. Foto: Jannes Wiersema, Roodeschool

Nog ver op de oceaan, maar…

Het lagedrukgebied dat op zondag voor veel wind in Nederland zorgt, ligt nog ver weg op de Atlantische oceaan. Deze ligt op zaterdag in de ochtend ten westen van Ierland. Maar deze trekt snel richting West Europa, heel snel…

Verder valt een groot lagedrukgebied op (blauwe kleuren) ten noorden van Noorwegen. Dit is het lagedrukgebied dat deze week voor veel wisselvalligheid heeft gezorgd in grote delen van Europa. Maar dat is dus niet de boosdoener voor de stormkansen op zondag.

Het lagedrukgebied dat in Nederland zondag voor veel wind zorgt, ligt op zaterdag ten westen van Ierland. Bron: Kachelmannwetter.
Het lagedrukgebied dat in Nederland zondag voor veel wind zorgt, ligt op zaterdag ten westen van Ierland. Bron: Kachelmannwetter.

In volle vaart naar de Noordzee

Opvallend is dat het lagedrukgebied zich in anderhalve dag verplaatst van een de omgeving ten westen van Ierland naar de Noordzee. Het systeem brengt dus niet alleen veel wind mee, het heeft zelf ook veel haast. Op zondag trekt deze waarschijnlijk in de loop van de middag de Noordzee op.  Het is nog onzeker waar het lagedrukgebied precies terechtkomt, en dat heeft weer gevolgen voor de wind voor zondag.

In anderhalve dag weet het lagedrukgebied de Noordzee te bereiken. Kaartje voor zondag 19:00. Bron: Kachelmannwetter.
In anderhalve dag weet het lagedrukgebied de Noordzee te bereiken. Kaartje voor zondag 19:00. Bron: Kachelmannwetter.

Herfststorm of niet?

Dat het zondag onstuimig wordt met een stevige zuidenwind is zeker. Maar of het lagedrukgebied dat de onstuimige herfstdag veroorzaakt een herfststorm genoemd mag worden, is nog onzeker. Daarvoor moet gedurende minstens een uur windkracht 9 op een weerstation worden bereikt in Nederland. Verschillende weermodellen laten dit wel lukken, zoals het Duitse weeermodel hieronder. Maar er is nog onzekerheid in de precieze koers van het lagedrukgebied. Als deze iets verder westelijk trekt (dus meer over Engeland), dan zou stormkracht mogelijk niet bereikt worden. Wat we wel kunnen zeggen is dat in ieder geval windkracht 8 bereikt wordt langs de westkust.

Ook in het binnenland gaat het waarschijnlijk stevig waaien, met een windkracht 6 verwacht op veel plaatsen. Daarbij komen zware windstoten voor tot 75 kilometer per uur in het binnenland en mogelijk zelfs 120 kilometer per uur langs de westkust.

Het hoogtepunt van de zuidenwind lijkt op zondag in het zuidwesten in de middag te komen. In het noordwesten en noorden komt deze waarschijnlijk tegen de avond.

Dit model berekent storm voor zondagavond. Bron: Kachelmannwetter.
Een Duits weermodel berekent storm voor zondagavond. De ‘9’ in het kaartje geeft stormkracht aan. Bron: Kachelmannwetter.

Ook nat?

Bij onstuimig herfstweer hoort niet alleen een stevige wind, maar ook veel regen. En deze regen gaat waarschijnlijk ook komen. Het zal niet de gehele dag nat zijn, maar van tijd tot tijd regent het stevig door. Waar precies de meeste regen zal vallen is lastig te zeggen, maar voorlopig lijkt de meeste regen in de westelijke kustgebieden te vallen. Het weermodel hieronder laat dit ook zien.

De meeste regen wordt in het westelijk kustgebied verwacht. Bron: wetter3.
De meeste regen wordt in het westelijk kustgebied verwacht volgens het GFS weermodel. Of dat ook gaat gebeuren is nog verre van zeker.. Bron: wetter3.

Los van of het nu wel of geen storm wordt, de (storm)paraplu is voor zondag zeker geen overbodige luxe. Laat dat voor de Zevenheuvelenlopers (waaronder ikzelf) maar een mooie uitdaging zijn. Groeten vanuit een herfstachtig Wageningen!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 258 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier