De herfst laat zich in september dit jaar duidelijk gelden. Vandaag doet de herfst er een schepje bovenop met de eerste herfststorm! Deze storm mag zelfs al een zware storm worden genoemd. In deze blog meer over de zwaarte en schade van de storm, en een bijzondere vergelijking met vorig jaar. Later komt meer over de weerkundige achtergrond van de storm!

De eerste herfststorm van het jaar heeft Nederland bereikt. De storm mag zelfs al een zware storm genoemd worden, omdat Vlieland voor meer dan een uur windkracht 10 (!) bereikt heeft. Daarnaast heeft heel de westkust windstoten van boven de 100 km per uur gehaald. Tot nog toe is de ’topper’ een windstoot van 126 km/uur in IJmuiden.

Om 10 uur stond in IJmuiden en op Vlieland al een windkracht 10!

Schade

De timing van de storm is vrij ongelukkig, omdat nog veel bomen vol in blad staan. Daardoor vangen bomen ook meer wind. Op veel plaatsen is dan ook schade gemeld door omvallende bomen.

In Friesland worden veel bruggen niet meer bediend voor scheepvaart als maatregel tegen de storm. Verder varen er minder schepen op de Wadden door de storm. De NS houdt ook rekening met de storm door minder treinen te laten rijden tussen Den Helder en Zaandam.

Van zweten naar wegwaaien

Het contrast in weer tussen 13 september dit jaar en dezelfde dag vorig jaar kan eigenlijk niet groter. Vorig jaar verliep september extreem warm, en op 13 september werd toen zelfs een tropische dag gemeten! In De Bilt liep de temperatuur toen op naar 31.2 graden. Verder werd het in Maastricht zelfs 32.7 graden. Dit jaar moeten we het doen met op-en-top herfstweer met buien, een westerstorm en temperaturen van een schamele 17 graden.

Vanuit het westen minder wind

De verwachting is dat de storm vanuit het westen langzaam afzwakt. Op de Wadden blijven tot 16:00 windstoten tot 120 km/uur mogelijk. Daarbij wisselen veel wolkenvelden, wat zon en enkele buien elkaar af. Wat het weer na vandaag doet lees je in het weerbericht! Echt zomers wordt het in ieder geval niet ;).

Later vandaag meer over de weerkundige achtergrond van de storm!

(Visited 150 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer