Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

De herfst laat zich in september dit jaar duidelijk gelden. Vandaag doet de herfst er een schepje bovenop met de eerste herfststorm! Deze storm mag zelfs al een zware storm worden genoemd. In deze blog meer over de zwaarte en schade van de storm, en een bijzondere vergelijking met vorig jaar. Later komt meer over de weerkundige achtergrond van de storm!

De eerste herfststorm van het jaar heeft Nederland bereikt. De storm mag zelfs al een zware storm genoemd worden, omdat Vlieland voor meer dan een uur windkracht 10 (!) bereikt heeft. Daarnaast heeft heel de westkust windstoten van boven de 100 km per uur gehaald. Tot nog toe is de ’topper’ een windstoot van 126 km/uur in IJmuiden.

Om 10 uur stond in IJmuiden en op Vlieland al een windkracht 10!

Schade

De timing van de storm is vrij ongelukkig, omdat nog veel bomen vol in blad staan. Daardoor vangen bomen ook meer wind. Op veel plaatsen is dan ook schade gemeld door omvallende bomen.

In Friesland worden veel bruggen niet meer bediend voor scheepvaart als maatregel tegen de storm. Verder varen er minder schepen op de Wadden door de storm. De NS houdt ook rekening met de storm door minder treinen te laten rijden tussen Den Helder en Zaandam.

Van zweten naar wegwaaien

Het contrast in weer tussen 13 september dit jaar en dezelfde dag vorig jaar kan eigenlijk niet groter. Vorig jaar verliep september extreem warm, en op 13 september werd toen zelfs een tropische dag gemeten! In De Bilt liep de temperatuur toen op naar 31.2 graden. Verder werd het in Maastricht zelfs 32.7 graden. Dit jaar moeten we het doen met op-en-top herfstweer met buien, een westerstorm en temperaturen van een schamele 17 graden.

Vanuit het westen minder wind

De verwachting is dat de storm vanuit het westen langzaam afzwakt. Op de Wadden blijven tot 16:00 windstoten tot 120 km/uur mogelijk. Daarbij wisselen veel wolkenvelden, wat zon en enkele buien elkaar af. Wat het weer na vandaag doet lees je in het weerbericht! Echt zomers wordt het in ieder geval niet ;).

Later vandaag meer over de weerkundige achtergrond van de storm!


Innsbruck, SalzburgerLand en NKBV zijn partners van Alpenweerman.