Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is koel en wisselvallig zomerweer in eigen land en dat kan vrijdag ook zomaar eens herfstachtig zijn als er mogelijk nog veel wind komt ook. Vanaf het weekend komt de zomer geleidelijk terug. Tegelijkertijd is het zomers weer in de Alpen met veel zon en hoge temperaturen. Daar neemt in de loop van vrijdag echter weer de kans op regen- en onweersbuien toe. Kortom: genoeg te beleven!

Korte terugblik

Sinds gisterenavond regent het van tijd tot tijd in het land en de meeste neerslag is in het zuiden gevallen, terwijl het noorden er het beste vanaf komt. Overigens is het de laatste tijd geregeld wisselvallig en valt er met enige regelmaat neerslag. Dit is echter nog lang niet genoeg om de droogte teniet te doen. En zeker als vanaf het weekend (spoiler) weer een droge en zonnige periode aanbreekt, zal de droogte weer verder verscherpen.

Vooral in het zuiden is al flink wat neerslag gevallen.

De neerslagzone ligt precies over de lage landen. In het zuiden is het zonnig en loopt de temperatuur rap op. Ook de Alpen liggen er mooi bij.

Koel en wisselvallig

Vandaag en ook de komende dagen ligt er een golvend front precies over onze omgeving. Vandaar dat de bewolking overheerst en het met enige regelmaat regent. Ook de temperatuur ligt beduidend lager dan de 22 graden die we normaal moeten hebben rond deze tijd van het jaar.

Vanmiddag ligt de frontale zone vooral over het zuiden van het land met daar periode met regen. In het noorden is het zo goed als droog en komt zelfs de zon af en toe tevoorschijn. De temperatuur is met 16 tot hooguit 19 erg mager, daarbij staat er maar weinig wind.

De komende dagen zal het vooral regen zijn dat de klok slaat. Voor zomers weer moeten we nog even wachten. Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn.

App ons jouw foto 0644978097

In de Alpen daarentegen zorgt hogedrukinvloed voor zonnig en warm zomerweer. Daar is het heerlijk vakantieweer en prima wandelweer zonder dat er een onweersrisico is. In de dalen kan het zomaar weer 30 graden of meer worden. In de hogere delen is het minder warm, maar wel aangenaam.

Een golvend front ligt precies over de Benelux, terwijl de Alpenregio baadt in de zon en met zomerse temperaturen te maken heeft.

Het is kaiserwetter in de Alpen. Veel mensen trekken erop uit vandaag. Ook morgen kan dat nog. Vrijdag is het risico op onweersbuien erg groot.

De hele weersituatie in Europa weergegeven in een notendop. T/m vrijdag blijft de jet nog boven onze omgeving.

In de Benelux is het ook vanavond en vannacht vooral in het zuiden regenachtig. Later in de nacht en vooral morgen overdag trekt een nieuwe regenzone over het hele land, dus dan krijgt ook het noorden hiermee te maken. Ook dan zal er nog weinig wind staan. In het noorden wordt het dan 15 tot 18 graden, terwijl het in Limburg misschien nog 22 of 23 graden kan worden. Limburg kan namelijk tijdelijk even in warme lucht terechtkomen. Later op de dag wordt het daar ook wat droger met misschien nog wat ruimte voor de zon. Valt vandaag de meeste regen in het zuiden, morgen is dat dus het geval in het noorden.

Wisselvalligheid troef dankzij een golvend laag, ook op zaterdag. Hogedruk bevindt zich vooral nog ten zuiden van de Benelux met daar nog steeds zomerse en droge condities. 

Morgen lijkt de meeste neerslag voor het noorden bestemd en zo komt elk deel van ons land aan zijn trekken wat regen betreft.

De zomer is nog even ver weg, maar er gloort hoop aan de horizon! Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn.

App ons jouw foto 0644978097

Nieuw lagedrukgebied

Een nieuw lagedrukgebied komt vrijdag bij ons buurten. Dat betekent opnieuw een vrij natte en bewolkte dag, maar tegelijkertijd ontwikkelt zich ook een hogedrukgebied op de Oceaan. Als het laag eenmaal is doorgetrokken naar Duitsland kan daarachter een stevig windveld ontstaan met mogelijk zware windstoten. Het is nu echter nog te onzeker om daar al te veel details over te kunnen geven. Mogelijk komt er aan de kust tijdelijk een harde, mogelijk stormachtige noordwestenwind te staan. Zware windstoten tot 90 km/uur zijn goed mogelijk.

In de ochtenduren trekt de neerslag over het land en is het nog erg rustig wat betreft de wind.

Als het laagje richting Denemarken koerst draait de wind naar het noord(westen) en trekt stevig aan. Niet alleen aan de kust kan het stevig waaien, maar ook landinwaarts zal de wind flink gaan aantrekken. Daarnaast zien we ook dat op vrijdag het zonnige en droge weer in de Alpen verstoord wordt. Er kunnen dan stevige onweersbuien ontstaan en het is dan ook zaak om de lucht goed in de gaten te houden.

Totaal valt er t/m vrijdagavond op sommige plekken meer dan 30 mm. Daarna wordt het droger en zonniger.

Zonnig en warmer zomerweer

Na vrijdag neemt een hogedrukgebied het heft in handen. Het weekend ziet er zonnig uit. De temperatuur loopt geleidelijk weer iets op tot net boven de 20 graden. Ook in de Alpen is het opnieuw zonnig en warm.

Een groot hogedrukgebied bepaalt vanaf het weekend het weerbeeld.

Na regen komt zonneschijn zeggen ze weleens en dat gaat ook deze week op. Vanaf zaterdag wordt het droog en komt de zon er steeds beter bij.

Dit was het weer voor vandaag. Morgen geven we meer details over het weer van vrijdag. Houd vooral ons platform in de gaten en je mist niets van het weer in de Benelux en in de Alpen.

Mooie foto’s? stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Let op: hoge resolutie en maak je foto’s landscape. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl via Twitter @Alpenweerman of nu ook App ons jouw foto 0644978097

Wil je meepraten over het weer? Meld je nu geheel GRATIS en gemakkelijk aan op ons Forum via Facebook of mailadres. Praat met ons mee, stel vragen en geniet van de voorpret van jouw wintersport of vakantie in de Benelux!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.501 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Herfstachtig in de lage landen, kaiserwetter in de Alpen”

 • Johann
  8 juli 2020 at 11:49

  Ook vandaag weer Kaiserwetter in het Oberwallis! Thx voor de mooie update en sterkte met het herfstweer in de LL Foto blik vanuit de weerkamer in Termen over het westelijke Rhonedal (richting Visp)

 • Ron
  8 juli 2020 at 11:59

  Geweldig goeie site. Ik lees al een aardige tijd mee. Valt er al iets te zeggen over het weer in Karinthië vanaf 20 juli?

  • Johann
   8 juli 2020 at 12:34

   Dat is nog ver buiten de enigszins betrouwbare “horizon” Ron. Wagen we toch even een blik dan zou het uitgaande van de GFS ensembles warm gaan worden (blijven) met kans op lokale Wärmegewitter. Ik zou me hoe dan ook echter geen zorgen maken. De zomers in Karinthië zijn hoe dan ook mooi en warm! Thx overigens voor je pos. feed-back en volgen!

   • Ron
    8 juli 2020 at 12:58

    Dag Johann, hartelijk dank voor je reactie! Dat is ook zo, ik ben er al wat vaker geweest en slecht 1 keer was het matig (vrij nat en koel), de andere keren was het super, maar die ene keer wil je niet herhalen ;).
    Ga zo door!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier