Over het weer kunnen we redelijk kort zijn vandaag,… het blijft onveranderd wisselvallig in het Salzburgerland. Aankomende dagen nemen de buien wel iets af en loopt de temperatuur iets op, waarbij het donderdag zelfs een graad of 25 kan worden. Daarna wordt het weer koeler en lijken ook de regenkansen weer wat toe te nemen. Op echt stabiel zomerweer zullen we nog even moeten wachten. Door het aanhoudende wisselvallig weer van de afgelopen weken zijn de koeien dit jaar wat later dan gebruikelijk naar de almen gebracht voor een welverdiende zomervakantie.

Na een lange winter op stal en een korte periode op de lagere weides is het weer genieten op de hogere almen,… frisse berglucht, mals gras en sappige kruiden. Wat wil je nog meer als koe,… nou vooral niet te veel gestoord worden door opdringerige toeristen die zonodig een fotootje willen maken! Afgelopen jaar schreef ik er al over dat het verstandig is een paar spelregels in acht te nemen als je het vakantiedomein van de koeien bezoekt. Niets is uiteindelijk vervelender dan achterna gezeten te worden door een koe die helemaal niet met jou op de foto wil. En niet om het een of ander, als ze boos zijn en ze zetten de achtervolging in dan doen ze dat met een snelheid van 30 kilometer per uur,… Om die reden de spelregels maar weer even op een rijtje.

[fusion_builder_container hundred_percent=”yes” overflow=”visible”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”no” center_content=”no” min_height=”none”]

Ook van een afstandje zijn ze leuk! (foto TVB Salzburger Saalachtal)De samenstelling van de kuddes kun je grofweg in 3 groepen opdelen. De melkkoeien, deze vind je vaak op de almen die goed te bereiken zijn met een auto omdat de melk naar het dal moet worden gebracht. Dit zijn ook de koeien die het meeste gewend zijn en dus het minst onder de indruk van wandelaars. De kuddes met moeders en jonge kalveren en de kuddes met jonge dieren vind je vaak op de wat meer afgelegen almen omdat ze niet gemolken hoeven te worden. Het zijn ook vaak deze laatste twee groepen waar wandelaars nog wel eens last van kunnen hebben,… Moederdieren die hun jong beschermen en verdedigen en jonge dieren die wat overmoedig en brutaal zijn.

Ik adviseer onze gasten altijd de dieren met rust te laten en om een kudde heen te wandelen en er niet midden door te gaan omdat dit als bedreigend ervaren kan worden. Wanneer je tijdens je wandeltocht over een alm met koeien wandelt blijf dan dus op de wandelpaden, de koeien zijn daaraan gewend en kunnen dan zelf een veilige afstand houden. Loop rustig en ga niet lopen gillen of lopen loeien wat ik sommige mensen ook wel eens hoor doen,… tja,…

Soms heb je echter geen keus en moet je tussen de koeien door wandelen om je tocht voort te kunnen zetten, rustig blijven is dan van belang.  Laat de koeien ook niet schrikken door onverwachte bewegingen en kijk ze niet direct in de ogen,… en probeer ze ook niet te aaien! Als je een hond mee hebt, dan moet je er rekening mee houden dat met name de moederdieren dit als een bedreiging voor hun kalveren kunnen ervaren. Advies is de hond kort aan de riem bij je te houden en zo rustig langs of tussen de koeien door te wandelen. Komt het dan toch zover dat een koe zich agressief naar de hond gedraagt dan de hond direct van de lijn laten zodat de hond weg kan en de situatie zich weer wat ontspant. Over het algemeen zal je zien dat de hond een veilige plek zoekt ver van de koeien. Op onze wandelingen lopen onze honden bijna altijd los, ook op plaatsen waar koeien staan. Zij blijven altijd bij ons in de buurt en zoeken hun eigen route,… wanneer koeien onze weg kruisen gaan ze altijd met een grote boog om de koeien heen. Je kunt je hond alleen los laten lopen als je goed opgevoede honden hebt die luisteren en waarvan je 100% zeker weet dat ze niet achter de koeien aan zullen gaan. Bij twijfel altijd aan de riem!!

Als je tussen de koeien door moet of er vlak langs let dan op eventuele signalen dat je niet welkom bent,… een kop die langzaam naar benden zakt,… snuiven, loeien, brullen en schrapen met de voorpoten. Wanneer de koeien dan ook nog naar je toe lopen kan het spannend worden. Ga dan niet als een gek rennen maar bouw langzaam wat meer afstand in en keer ze niet je rug toe. Gaat het helemaal fout en blijkt de boze koe sneller dan jij te zijn dan helpt vaak alleen een tik op de neus nog om te voorkomen dat je geplet wordt. Om die reden is het dus altijd handig een wandelstok bij je te hebben. Overigens, in alle jaren dat ik in de bergen rondwandel heb ik, door mij aan de regeltjes te houden en de levensruimte van de koeien te respecteren, nog nooit echt problemen met koeien gehad. Veel wandelplezier en Gruß aus Lofer!

logonkvb

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]


KLIK HIERBOVEN VOOR MEER INFORMATIE OVER ACTIEVE REIZEN NAAR OOSTENRIJK

2 REACTIES

  1. Onze kleine berggeit en haar eerste ervaring met een loslopende koe……. Nu was dit een vrij druk wandelpad, dus de koe keek niet op of om van al die mensen.
    Onze oudste dacht er iets anders over, kom op loop nou doohoor!!! 😉

    • Leuke foto, ja langs de drukkere wandelpaden zijn de koeien die daar grazen wel wat gewend,… hoef je je vaak niet druk over te maken. Het zijn vaak de meer afgelegen almen waar de koeien ‘minder sociaal’ zijn 🙂

Comments are closed.