Advertentie

 

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.


Japan is getroffen door Hagibis, een van de zwaarste tyfonen van de afgelopen 60 jaar. Hagibis heeft een zondvloed aan regen achtergelaten. Met ook nog eens zeer zware windstoten leverde dit een mix op die tot heel veel schade gaat leiden. Gelukkig kon Japan zich wel goed voorbereiden, want deze tyfoon had men al heel snel in de smiezen…

De tyfoon Hagibis zag het leven een aantal dagen geleden ver ten zuiden van Japan. Deze storm ontwikkelde zich binnen korte tijd van een zwakke tropische verstoring tot een tyfoon met windsnelheden boven 260 km/uur. Op de Amerikaanse schaal van orkanen was dit een categorie 5-orkaan, de zwaarste categorie. De storm trok daarna al licht verzwakkend richting Japan, waar deze op 12 oktober aan land kwam.

Veel schade

Hagibis gaat waarschijnlijk de boeken in als een van de meest verwoestende tyfonen van Japan van de afgelopen jaren. De storm ging namelijk gepaard met windsnelheden tot 140 km per uur toen deze over Tokyo trok. En Hagibis dumpte ook een zondvloed aan regen in Japan – in de berggebieden is viel waarschijnlijk meer dan 500 mm (een halve meter) aan regen. Dat is meer dan de hoeveelheid regen die Nederland in een half jaar krijgt!

Hieronder een kaartje van de waarschuwingen in Japan vanwege de storm op 12 oktober 19:23 lokale tijd. Hagibis lag toen al over het noorden van Japan. In het zuiden van Japan was het heftigste weer al voorbij.

Waarschuwingen actief in Japan vanwege Hagibis op 12 oktober 19:23 Nederlandse tijd. De meeste waarschuwingen zijn vanwege extreme regenval, kans op overstromingen en modderstromen. Bron: Japan Meteorological Agency.

Door de tyfoon werden ook enkele wedstrijden van het WK rugby in Japan afgelast. Daarnaast werd ook de kwalificatie van de Formule-1 verschoven van zaterdag naar zondag.

Verwachting bijzonder goed

Een van de bijzonderheden van Hagibis, is hoe ver van te voren de storm al werd aangekondigd. De verwachting van Hagibis was dus bijzonder goed. Dat gold niet alleen voor de weersinstituten, maar ook voor de weermodellen. Weermodellen berekenen door middel van supercomputers het weer voor dagen tot weken vooruit. Door al deze informatie kon Japan zich ook goed voorbereiden op de storm

De goede verwachtingen waren al te zien voordat de storm was gevormd. Toen verwachtten veel weermodellen namelijk al dat er een krachtige tyfoon zou ontstaan in de westelijke Stille Oceaan. En toen deze was gevormd, gaven veel berekeningen al aan dat Hagibis waarschijnlijk Japan zou treffen. Normaal hebben weermodellen meer moeite met het precies berekenen van de koers en kracht van een storm, maar hier zaten ze dus vrij snel ‘on target’.

Hieronder een serie berekeningen van het GFS-weermodel (afkomstig uit de VS). De berekeningen zijn gedaan op 5 oktober, en laten de verwachting zien van Hagibis voor 7, 10 en 12 oktober. De kaartjes geven aan waar zich wolken bevinden volgens het model. Dieper rodere kleuren betekent koudere wolkentoppen en dus ook hogere wolkentoppen. Je kunt de kaartjes zien als een satellietbeeld, alleen dan ingekleurd.

Het begin

Hagibis begon haar leven ver ten zuiden van Japan als een gebied met zware onweersbuien. Het GFS-model laat die cluster met onweersbuien mooi zien helemaal rechtsonder op het kaartje.

‘Wolken’ verwachting van het GFS-model van 5 oktober voor 7 oktober. Bron: Tropicaltidbits

Pieken met een duidelijk oog

Nadat de storm ontwikkeld was, verwachtte het GFS-model dat Hagibis een zeer grote tyfoon zou worden en zuiden van Japan. Op het kaartje hieronder is ook te zien dat GFS een duidelijk ook verwachtte. Deze verwachting was ‘spot on’! Ook op het ‘echte’ satellietbeeld van die dag (zie kaartje onder de modelverwachting) was een duidelijk oog te zien, al was deze wel iets kleiner dan volgens het weermodel.

‘Wolken’ verwachting van het GFS-model van 5 oktober voor 10 oktober. Bron: Tropicaltidbits

De ‘werkelijke’ Hagibis op 10 oktober met een duidelijk oog. Bron: NASA Worldview

Naar Japan

En uiteindelijk zou Hagibis dus naar Japan trekken. Het GFS-model verwachtte dat Hagibis nog steeds een duidelijk oog zou hebben wanneer deze dicht bij Japan kwam. Daarna zou de storm precies over het vasteland van Japan trekken met veel regen tot gevolg. En we weten hoe dat afliep…

Het GFS-model was wel iets te ‘enthousiast’ met het oog. Want kijken we naar het echte ‘satellietbeeld’ onder de verwachting, dan zien we dat Hagibis geen duidelijk oog meer had. De storm was waarschijnlijk ook al iets verder afgezwakt dan het GFS-model had voorzien.

‘Wolken’ verwachting van het GFS-model van 5 oktober voor 12 oktober. Bron: Tropicaltidbits

En de ‘echte’ foto: Hagibis op 12 oktober. Bron: NASA Worldview

De verwachting: afgelopen na Japan

Nadat Hagibis Japan heeft aangedaan, trekt de storm verder de Stille Oceaan op. Daar verdwijnt de storm waarschijnlijk snel. Na Japan is het leven van de Hagibis dus afgelopen.

Helaas heeft Japan zelf dus wel de volle laag gekregen van de storm. Het zal snel duidelijk worden hoe groot de schade is. Gelukkig was de storm dus al wel ver van te voren verwacht, dankzij de technologie van deze tijd Zo kon Japan in ieder geval veel maatregelen nemen worden. Maar zelfs met een goede voorbereiding is schade met zo’n zware storm niet te voorkomen. Laten we hopen dat de schade en het aantal slachtoffers meevalt.

(Visited 732 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

6 Reactie op “Hagibis – verwoestend, maar bijzonder vroeg aangekondigd”

  • Remco Mienis
    12 oktober 2019 at 23:40

    Mooi artikel Lars.
    Vraag: stel als het 5G netwerk wordt uitgerold… dan kunnen ze dus nooit zo ver van te voren waarschuwing afgeven?

    • Lars van Galen
      16 oktober 2019 at 04:55

      Dankjewel! Dat zou zeker kunnen. Stel het 5G-netwerk zou ervoor zorgen dat een deel van satellietmetingen niet meer beschikbaar is, dan zou je kunnen zeggen dat een orkaan bijvoorbeeld 1 dag minder ver van te voren te verwachten is.

  • Johann
    13 oktober 2019 at 11:02

    Mooi en interessante blog Lars. Thx en Groeten vanuit Wallis naar de States

    • Lars van Galen
      16 oktober 2019 at 04:56

      Bedankt, groeten terug vanuit (de inmiddels herfstachtige) United States!

  • HansS
    15 oktober 2019 at 08:59

    Mee eens, leuke blog! met betrekking tot het oog vraag ik me af of modellen niet altijd een iets te ‘netjes’ gevormd oog voorspellen, omdat dat de ‘natuurlijke’ staat is van een zich zo ontwikkelende orkaan die alleen verstoord lijkt te worden door de enigszins chaotische processen die op kleine schaal bestaan maar soms wel grote invloed hebben op het totale weerbeeld. Het lijkt me dat zeker door de lange termijn modellen deze processen niet volledig meegenomen worden.

    • Lars van Galen
      16 oktober 2019 at 05:02

      Bedankt! Je hebt helemaal gelijk: de lange termijn modellen zullen de kleinschalige verstoringen nooit laten zien. Een voorbeeld: het GFS-model dat in de blog naar voren kwam, berekent met gridboxen van ongeveer 10×10 km grootte. Dit weermodel zal verstoringen van bijvoorbeeld 2 km grootte in hetoog nooit kunnen laten zien. Oftewel: de lange termijn modellen zullen inderdaad meestal een te netjes oog laten zien.

      Er zijn inmiddels wel fijnschalige weermodellen speciaal voor orkanen gemaakt die rekenen met gridboxen van 1×1 km grootte. Deze kunnen wel heel goed een minder netjes oog berekenen. Het enige is dat die ‘ogen’ vaak nog niet lijken op wat er werkelijk gebeurt.

Comments are closed.

 

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

Advertentie

BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermale water in de thermen. Heerlijk! Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een wintersportvakantie in SalzburgerLand!

De wereldkampioenen skiën in 2025 in SalzburgerLand. Jij ook? Het WK is in Saalbach in februari, maar SalzburgerLand is de hele winter door een eldorado voor wintersporters. SalzburgerLand biedt de keuze uit meer dan 2.200 kilometer piste in 21 skigebieden. Wil jij 1 van de 7 wintersportvakanties in SalzburgerLand winnen? Doe mee!