Hagibis – verwoestend, maar bijzonder vroeg aangekondigd

Japan is getroffen door Hagibis, een van de zwaarste tyfonen van de afgelopen 60 jaar. Hagibis heeft een zondvloed aan regen achtergelaten. Met ook nog eens zeer zware windstoten leverde dit een mix op die tot heel veel schade gaat leiden. Gelukkig kon Japan zich wel goed voorbereiden, want deze tyfoon had men al heel snel in de smiezen…

De tyfoon Hagibis zag het leven een aantal dagen geleden ver ten zuiden van Japan. Deze storm ontwikkelde zich binnen korte tijd van een zwakke tropische verstoring tot een tyfoon met windsnelheden boven 260 km/uur. Op de Amerikaanse schaal van orkanen was dit een categorie 5-orkaan, de zwaarste categorie. De storm trok daarna al licht verzwakkend richting Japan, waar deze op 12 oktober aan land kwam.

Veel schade

Hagibis gaat waarschijnlijk de boeken in als een van de meest verwoestende tyfonen van Japan van de afgelopen jaren. De storm ging namelijk gepaard met windsnelheden tot 140 km per uur toen deze over Tokyo trok. En Hagibis dumpte ook een zondvloed aan regen in Japan – in de berggebieden is viel waarschijnlijk meer dan 500 mm (een halve meter) aan regen. Dat is meer dan de hoeveelheid regen die Nederland in een half jaar krijgt!

Hieronder een kaartje van de waarschuwingen in Japan vanwege de storm op 12 oktober 19:23 lokale tijd. Hagibis lag toen al over het noorden van Japan. In het zuiden van Japan was het heftigste weer al voorbij.

Waarschuwingen actief in Japan vanwege Hagibis op 12 oktober 19:23 Nederlandse tijd. De meeste waarschuwingen zijn vanwege extreme regenval, kans op overstromingen en modderstromen. Bron: Japan Meteorological Agency.

Door de tyfoon werden ook enkele wedstrijden van het WK rugby in Japan afgelast. Daarnaast werd ook de kwalificatie van de Formule-1 verschoven van zaterdag naar zondag.

Verwachting bijzonder goed

Een van de bijzonderheden van Hagibis, is hoe ver van te voren de storm al werd aangekondigd. De verwachting van Hagibis was dus bijzonder goed. Dat gold niet alleen voor de weersinstituten, maar ook voor de weermodellen. Weermodellen berekenen door middel van supercomputers het weer voor dagen tot weken vooruit. Door al deze informatie kon Japan zich ook goed voorbereiden op de storm

De goede verwachtingen waren al te zien voordat de storm was gevormd. Toen verwachtten veel weermodellen namelijk al dat er een krachtige tyfoon zou ontstaan in de westelijke Stille Oceaan. En toen deze was gevormd, gaven veel berekeningen al aan dat Hagibis waarschijnlijk Japan zou treffen. Normaal hebben weermodellen meer moeite met het precies berekenen van de koers en kracht van een storm, maar hier zaten ze dus vrij snel ‘on target’.

Hieronder een serie berekeningen van het GFS-weermodel (afkomstig uit de VS). De berekeningen zijn gedaan op 5 oktober, en laten de verwachting zien van Hagibis voor 7, 10 en 12 oktober. De kaartjes geven aan waar zich wolken bevinden volgens het model. Dieper rodere kleuren betekent koudere wolkentoppen en dus ook hogere wolkentoppen. Je kunt de kaartjes zien als een satellietbeeld, alleen dan ingekleurd.

Het begin

Hagibis begon haar leven ver ten zuiden van Japan als een gebied met zware onweersbuien. Het GFS-model laat die cluster met onweersbuien mooi zien helemaal rechtsonder op het kaartje.

‘Wolken’ verwachting van het GFS-model van 5 oktober voor 7 oktober. Bron: Tropicaltidbits

Pieken met een duidelijk oog

Nadat de storm ontwikkeld was, verwachtte het GFS-model dat Hagibis een zeer grote tyfoon zou worden en zuiden van Japan. Op het kaartje hieronder is ook te zien dat GFS een duidelijk ook verwachtte. Deze verwachting was ‘spot on’! Ook op het ‘echte’ satellietbeeld van die dag (zie kaartje onder de modelverwachting) was een duidelijk oog te zien, al was deze wel iets kleiner dan volgens het weermodel.

‘Wolken’ verwachting van het GFS-model van 5 oktober voor 10 oktober. Bron: Tropicaltidbits

De ‘werkelijke’ Hagibis op 10 oktober met een duidelijk oog. Bron: NASA Worldview

Naar Japan

En uiteindelijk zou Hagibis dus naar Japan trekken. Het GFS-model verwachtte dat Hagibis nog steeds een duidelijk oog zou hebben wanneer deze dicht bij Japan kwam. Daarna zou de storm precies over het vasteland van Japan trekken met veel regen tot gevolg. En we weten hoe dat afliep…

Het GFS-model was wel iets te ‘enthousiast’ met het oog. Want kijken we naar het echte ‘satellietbeeld’ onder de verwachting, dan zien we dat Hagibis geen duidelijk oog meer had. De storm was waarschijnlijk ook al iets verder afgezwakt dan het GFS-model had voorzien.

‘Wolken’ verwachting van het GFS-model van 5 oktober voor 12 oktober. Bron: Tropicaltidbits

En de ‘echte’ foto: Hagibis op 12 oktober. Bron: NASA Worldview

De verwachting: afgelopen na Japan

Nadat Hagibis Japan heeft aangedaan, trekt de storm verder de Stille Oceaan op. Daar verdwijnt de storm waarschijnlijk snel. Na Japan is het leven van de Hagibis dus afgelopen.

Helaas heeft Japan zelf dus wel de volle laag gekregen van de storm. Het zal snel duidelijk worden hoe groot de schade is. Gelukkig was de storm dus al wel ver van te voren verwacht, dankzij de technologie van deze tijd Zo kon Japan in ieder geval veel maatregelen nemen worden. Maar zelfs met een goede voorbereiding is schade met zo’n zware storm niet te voorkomen. Laten we hopen dat de schade en het aantal slachtoffers meevalt.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties