Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Dikke vette powder in de winter is gaaf maar eigenlijk is het voorjaar voor skiën wel mijn favoriete jaargetijde. De dagen worden langer, de vogels fluiten hun lied bij de dageraad en de meestal nog koude start van de dag eindigt vaak warm in t-shirt in de steeds krachtiger wordende zon en niet te vergeten de pistes worden tot slush en buiten de piste word alles firn wat ik persoonlijk super gaaf vind om op te skiën. Al lang wilde ik de Großer Fotscher Express doen en een paar weken terug was het zover. De originele Foscher Express begon vroeger als skirace maar is in de laatste jaren steeds een stukje verlengd en dankzij moderne uitrusting uitgegroeid tot een lange klassieke skitour rondom Innsbruck.

Wat feiten op een rijtje:

  • Startpunt: Praxmar (Sellrain)
  • Eindpunt: Mutters (bij Innsbruck)
  • Afstand: 35km
  • Hoogtemeters 3500
  • Aantal toppen 4
De route.

Start is links op de kaart in Praxmar. Vanaf daar richting Roter Kogel (2832m) het hoogste punt van de tour. Dan afdaling in het Fotschertal en weer omhoog richting Schaflegerkogel (2400m) gevolgd door een afdaling in het Senderstal. Wie wil, kan een goeie pauze nemen bij de Kemater Alm. Vervolgens omhoog richting Hoadl en door het skigebied Axamer Lizum naar beneden en aansluitend nog de Nockspitze (Saile) met afdaling naar Mutters.

Ready, set, go 🙂

Vroeg op pad

Zoals op de meeste zondagen ging ook op deze zondag de wekker vroeger als op een gemiddelde werkdag. Ik werk om 4 uur een ontbijt naar binnen en wordt opgehaald door twee vrienden.

Een vriendin van één van de mannen had zich vrijwillig aangeboden om ons naar het startpunt te rijden zodat we niet de volgende dag weer een auto moesten ophalen (de bus gaat helaas niet zo vroeg).

Eenmaal in Praxmar afgezet, zingen de eerste vogels hun ochtendlied al en er is al iets van vaag daglicht zichtbaar. Het is koud, de sneeuw is hard en het is goed dat we stijgijzers voor onze ski’s mee hebben.

We zijn alle drie nog vol energie, al weten we dat de man met de hamer ergens onderweg op ons staat te wachten. It’s part of the game.

Lüsener Fernerkogel: De Matterhorn van Tirol groet ons tijdens de zonsopkomst en de eerste klim richting Roter Kogel.
Hard feitje deze winter: Er is heel weinig sneeuw gevallen in sommige gebieden. We moesten de ski’s af en toe dragen tijdens de eerste klim richting Roter Kogel. Heel gerust werden we er niet van.
Tijdens de eerste klim Richting Roter Kogel. Ook is veel sneeuw weggeblazen door de wind. Maar met name een tekort aan neerslag speelt hier een rol.
Uitzicht vanaf de Roter Kogel, eerste top gehaald en eindelijk in de zon 🙂 ! Vanaf daar zie je ook meteen waar je nog heen gaat: Schaflegerkogel, Hoadl en Nockspitze
Anders dan bij de klim richting Roter Kogel in Praxmar gelukkig aan de andere kant bij de afdaling van de Roter Kogel in het Fotschertal wel genoeg sneeuw!
Tijdens de tweede klim richting Schaflegerkogel. Deze keer niet ijzig, goeie sneeuw en zon. Beter wordt het niet!
Schaflegerkogel: 2 down 2 to go!
Top van de Schaflegerkogel
Afdaling van de Schaflegerkogel richting Kemater Alm. Puur genot, goeie sneeuw!
En weer vellen onder de ski’s binden! Tijd voor de 3e klim. Hoadl, op naar Axamer Lizum.
De klim richting Hoadl (Axamer Lizum)

De klim richting Hoadl (Axamer Lizum) is voor de meeste mensen die deze tour doen mentaal het zwaarst en is ook vaak de klim waar de man met de hamer wacht. Uiteindelijk kom je van de ”stilte” in het skigebied Axamer Lizum en wil je boven gewoon neerploffen en stoppen. Je weet dat je daarna nog één keer omhoog moet. Je kunt net zo makkelijk de bus terug naar Innsbruck nemen, maar waarom makkelijk als het ook moeilijk kan 😉

Hoadl bereikt!

2700HM later, Hoadl bereikt! En zo zijn we ineens vanuit de vrije natuur in de drukte van het skigebied. Zingende vogels worden vervangen door de tonen van de aprés-ski hut. We zouden graag naar binnen gaan maar we hebben nog één klim te gaan, Nockspitze.

Nog één keer omhoog…ff oppeppen nog en gaan met die banaan 🙂
Yeahhh 3000HM geklommen…Nog 500m te gaan 🙂
En zo komt een lange dag ten einde 🙂 Terug thuis voor het donker!

Alles in alles een geweldige dag en voor elke skitourer (is dat een NL woord?) met ambitie een absolute aanrader. Ski-technisch niet bijzonder moeilijk maar vooral de lengte is niet te onderschatten. Goed blijven eten en drinken en natuurlijk een beetje fit zijn is belangrijk. Verder is het mogelijk om de tour na elke klim af te breken, ook dit is mentaal wellicht goed om te weten. Als je het echt niet meer ziet zitten, kun je er altijd mee stoppen 🙂

Lees meer over Innsbruck op onze Innsbruck-pagina

(Visited 204 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier