klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Supermaan

In de nacht van 20 op 21 januari dit jaar was er ook al een supermaan, dat viel toen samen met een maansverduistering waardoor het een superbloedmaan werd. De gemiddelde afstand tussen de maan en de aarde is 384.000 kilometer. Bij een supermaan staat de maan ‘maar’ 356.843 kilometer bij ons vandaan.

Maurice Vroegrijk maakte in de nacht van 20 op 21 januari jl. een foto van de superbloedmaan.

Verschil in Supermanen

Hemellichamen draaien niet in rondjes maar in ovalen, daardoor komt het voor dat de ene supermaan groter en feller is dan de ander. In de wetenschap noemen we dat het apogeum (de maan ligt hier in zijn baan het verst weg van de aarde) en het perigeum (de maan ligt hierbij in zijn baan het dichtst bij de aarde). Wanneer een perigeum van de Maan (bijna) samenvalt met volle maan noemen we dit een supermaan.

Het verschil in grootte van supermaan in het perigee en apogee bron: spaceweather.com

Hoelaat kunnen we kijken?

De maan is opgekomen om 17.48 uur en gaat onder om 7.59 uur. Wat neerkomt op vrijwel de gehele tijd dat het bij ons donker is. De enige spelbreker kan de bewolking zijn, daar kijken we dan ook even naar.

Bewolking

Ondanks het mooie weer van de laatste tijd hebben we nu wat pech om deze supermaan te kunnen aanschouwen. Er zijn zeker mogelijkheden maar we krijgen geen hemel die vrij van wolken is. Wie ervoor gaat zitten is afwachten tot hij of zij een gaatje tussen de bewolking vind om een glimp van de maan kan opvangen. De bewolking overheerst de avond en nacht.

Om 20.00 uur vanavond zijn de beste kansen om de supermaan tussen de wolken door te zien voor het uiterste noorden en oosten van het land. Bron: meteologix
In de loop van de nacht word de bewolking dikker, Misschien kunnen de mensen in de Limburgse heuvels wel wat zien door de daar matig aanwezige bewolking. Bron: meteologix

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 300 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer