Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Supermaan

In de nacht van 20 op 21 januari dit jaar was er ook al een supermaan, dat viel toen samen met een maansverduistering waardoor het een superbloedmaan werd. De gemiddelde afstand tussen de maan en de aarde is 384.000 kilometer. Bij een supermaan staat de maan ‘maar’ 356.843 kilometer bij ons vandaan.

Maurice Vroegrijk maakte in de nacht van 20 op 21 januari jl. een foto van de superbloedmaan.

Verschil in Supermanen

Hemellichamen draaien niet in rondjes maar in ovalen, daardoor komt het voor dat de ene supermaan groter en feller is dan de ander. In de wetenschap noemen we dat het apogeum (de maan ligt hier in zijn baan het verst weg van de aarde) en het perigeum (de maan ligt hierbij in zijn baan het dichtst bij de aarde). Wanneer een perigeum van de Maan (bijna) samenvalt met volle maan noemen we dit een supermaan.

Het verschil in grootte van supermaan in het perigee en apogee bron: spaceweather.com

Hoelaat kunnen we kijken?

De maan is opgekomen om 17.48 uur en gaat onder om 7.59 uur. Wat neerkomt op vrijwel de gehele tijd dat het bij ons donker is. De enige spelbreker kan de bewolking zijn, daar kijken we dan ook even naar.

Bewolking

Ondanks het mooie weer van de laatste tijd hebben we nu wat pech om deze supermaan te kunnen aanschouwen. Er zijn zeker mogelijkheden maar we krijgen geen hemel die vrij van wolken is. Wie ervoor gaat zitten is afwachten tot hij of zij een gaatje tussen de bewolking vind om een glimp van de maan kan opvangen. De bewolking overheerst de avond en nacht.

Om 20.00 uur vanavond zijn de beste kansen om de supermaan tussen de wolken door te zien voor het uiterste noorden en oosten van het land. Bron: meteologix
In de loop van de nacht word de bewolking dikker, Misschien kunnen de mensen in de Limburgse heuvels wel wat zien door de daar matig aanwezige bewolking. Bron: meteologix

Tot zover dit blog, ik hou alle bijzondere weersomstandigheden in de Alpen en Lage-Landen in de gaten dus wellicht tot snel!

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 291 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier