Graven in de sneeuw, zo bepaalt de lawinedienst het lawinegevaar (video)
Het lawinegevaar is als het goed is geen nieuw begrip voor een wintersporter. Maar hoe bepaalt de lawinedienst nu eigenlijk de hoogte van het gevaar op een lawine? Alpenweerman liep een middag mee met de lawinedienst van Tirol (Lawinenwarndienst Tirol) om te zien wat voor werkzaamheden er allemaal nodig zijn. Natuurlijk hoort het graven in de sneeuw daarbij! Hoe het precies in zijn werk gaat? Kijk dan vooral de rapportage die Alpenweerman vanuit het skigebied Paznaun-Ischgl maakte.
Als snel blijkt wanneer we met Patrick Nairz (hoofd lawinedienst van Tirol) praten dat het werk van de lawinedienst zeker geen kantoorbaan is. Uiteraard is kantoorwerk nodig om de website van de dienst te onderhouden en te voorzien van actuele informatie, maar het misschien wel belangrijkste werk wordt buiten uitgevoerd. Of beter: buiten de piste! Want daar wordt het sneeuwdek bekeken en beoordeeld door de mensen van de lawinedienst. Dit doet men door een sneeuwprofiel te graven en laag voor laag te meten, kijken en voelen. En er zit meer verschil tussen de sneeuwlagen dan je in eerste instantie zou verwachten.
Samen met alle metingen en overige informatie komt met tot een oordeel van het lawinegevaar. En niet alleen het getal wordt afgegeven, maar ook de type lawines die kunnen ontstaan en op welke hellingen en hoogtes. Wil je weten hoe dat allemaal werkt en welke type lawines er zijn? Kijk dan vooral onderstaande rapportage waarin Alpenweerman een middag met het werk van de Lawine dienst Tirol meekijkt:
Video over het werk van de lawinedienst
Wil je de metingen van de lawinedienst zelf zien? Dat kan op de website van de lawinedienst van Tirol. Of bekijk onze wiki over o.a. lawines.
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.