Gevoelig kouder, sneeuwbuien noordzijde

0

Algemeen;
Tussen een lagedrukgebied boven de Baltische staten en een opbouwend hogedrukgebied nabij het nauw van Calais wordt in een “krachtig noordwestelijk stromingspatroon koude en vochtige lucht richting de Alpen aangevoerd. Aan de noordzijde vallen door stau verschijnselen talrijke sneeuwbuien, terwijl het aan de zuidzijde door föhn “Wetterbegunstigt ist”

Het heeft de afgelopen nacht aan de noordzijde op sommige plaatsen even lekker door gesneeuwd, al viel de neerslag aan de voorzijde van het langstrekkende lagedrukgebied in eerste instantie op lagere hoogtes vooral als regen. In de loop van maandag komen de Alpen vanuit het westen onder invloed van een opbouwend hogedrukgebied te liggen, waardoor er enkele dagen met onvervalst Kaiserwetter op het Alpenmenu staat!


“Wij hebben een schitterende week in les Portes du Soleil achter de rug”
aldus Paul en Yvonne via [email protected]


Omgeving van Saalbach-Hinterglemm via @foto Steef den Draak

Tegenvaller
Er zijn dagen waarop het meezit, maar er zijn ook dagen waarop het tegenzit! En gisteren was zo’n dag waarop het Alpenweer zich van zijn grillige kant liet zien.Ten eerste had ik verwacht dat het ondiepe lagedrukgebied een wat meer zuidoostelijke koers zou gaan aanhouden, maar deze trok eigen veel meer oostelijk iets ten noorden van de Alpen langs. Hierdoor ging mijn sneeuwvalgrens berekening in de Franse Alpen de mist in, want de serieus koudere lucht stroomde hier door te laat binnen en ook deels ten noorden langs. Ook de door mij aangekondigde stau kwam niet echt uit de verf. Maar goed, jezelf maar weer “oprapen” en verder gaan, want dit soort zaken kunnen je nu eenmaal gebeuren in dit boeiende vak.


Mooi plaatje vanuit Chamrousse 1750 via Martijn Groen


Radarbeeld om 08.30 met wat sneeuwecho’s voor zuiden van Zwitserland
en oosten van Oostenrijk. @WetterOnline

Sneeuwbuien oostelijke Alpen
Vandaag zien we een bekende tweedeling in het Alpenweer optreden. De noordzijde zit vanwege de noordwestelijke aanvoerrichting volledig in de bewolking maar liggen de zuidelijke Alpen aan de lijzijde volop in de zon. Toch zien we op het radarkaartje de sneeuw in het Zwitserse Wallis vanwege de sterke wind wat “overgrijpen”, maar blijft het beeld ten zuiden van de Alpenhoofdkam toch vooral vrij zonnig. Het oosten van het Salzburgerland, noorden van Karinthië en delen van de Steiermark blijven vandaag gevoelig voor sneeuwbuien, maar deze nemen in de loop van avond naar verwachting verder in betekenis af. De noordwestelijke wind is vandaag een thema in de Alpen, en deze voelt in combinatie met de lage temperaturen bijzonder koud aan! In de westelijke Alpen schommelt het kwik op 2000m tussen de -3 en -7 gr C, maar is het in de oostelijke Alpen met waardes van tussen de -6 en -11 gr C op 2000m beduidend kouder. Goed aankleden dus!


Diepwinters Arosa (1740m) in de Zwitserse Graubunden

Vigo di Fassa (2000m) in de Italiaanse Dolomieten kan wel
wat sneeuw gebruiken

Zuidzijde blijft zorgenkindje
De zuidzijde die vorig jaar de ene poederdump na de andere te verwerken kreeg heeft het dit jaar aanzienlijk moeilijker. Als ik naar het algemene stromingspatroon kijk zie ik voor deze omgeving voorlopig nog weinig verbetering. Hogedrukinvloed zorgt in eerste instantie voor strakblauwe wintersport condities, en lijkt een zwak Genualaag op donderdag niet uit de verf te gaan komen. Ook de rest van de Alpen krijgen vanaf maandag vanuit het westen te maken met enkele dagen van onvervalst Kaiserwetter, waarbij de wind door de geringe luchtdrukverschillen er volledig uit gaat. Vanaf vrijdag neemt de sneeuwkans in de westelijke Alpen op de nadering van een volgende oceaanstoring dan weer toe. Eerst maar eens de komende week gaan genieten, al is de situatie op sommige lagere gelegen pistes niet om over naar huis te schrijven.


Toenemende hogedrukinvloed na het weekend. @KNMI / HIRLAM

Sauerland
De condities zijn hier op dit moment uitstekend, waarbij in de Skiliftkarussell Winterberg maar liefst 26 van de 27 liften in bedrijf zijn. Uitstekende mogelijkheden dus ook wat dichter bij huis. De komende dagen ook hier onder hogedrukinvloed even geen neuschnee meer, en lijkt de sneeuw zich vrij goed te kunnen gaan handhaven.

Het weerbericht werd vandaag verzorgd door Michael van der Poel en in samenwerking met Sneeuwhoogte.nl

 

 


Volg Alpenweerman ook op Facebook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

twee × 2 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.