Advertentie 

Vorige week was ik een aantal dagen in het Zwitserse Berner Oberland, waar ik gedurende het winter- en zomerseizoen vaker ben te vinden. Deze regio is voor velen wellicht ietwat onbekend, maar is wel degelijk de moeite waard voor wintersportfanaten. Het voordeel is dat een groot deel van het Berner Oberland zeer toegankelijk is vanaf Nederland (ongeveer 1 uur vanaf Bern, 2 uur vanaf Basel en 8 uur vanaf Utrecht, zowel via auto als trein), zonder het moeten op- en afrijden van ingewikkelde bergpassen. Een tweede voordeel is dat, door de relatieve onbekendheid, veel buitenlanders dit gebied links laten liggen, en daardoor de pistes vaak zeer rustig zijn!

Wellicht het bekendste skigebied van het Berner Oberland is Grindelwald. Grindelwald is schitterend gelegen aan de noordflank van het Jungfraumassief, en bevat 2 grote skigebieden, Kleine Scheidegg-Männlichen en Grindelwald-First. Hoewel Grindelwald vrij laag gelegen is (1050 m), zijn beide gebieden veel hoger gelegen (veelal tussen de 1600 en 2500 m), en zeer sneeuwzeker van December tot April. Wie skiet in het Kleine Scheidegg-Männlichen-gebied, heeft vrijwel constant blik op het ultieme hooggebergte: de befaamde, steile Eigernordwand en het al even bekende Jungfraujoch-station. Dit gebied heeft brede, veelal blauwe en rode pistes, en voor de ski-experts loont het de moeite om het hele gebied te doorkruisen, en via de top van de Kleine Scheidegg de wereldbekerpiste van de Lauberhorn te nemen richting het autoloze Wengen; steil, lang en met schitterende vergezichten!

Grindelwald-dorp, een aangenaam en traditioneel Zwitsers bergdorp waarin je alle voorzieningen in je bereik vindt, biedt toegang tot het andere gebied, Grindelwald-First, aan de andere kant van het dal. Ook First karakteriseert zich door brede, gemoedelijke pistes; omdat deze hellingen meer sneeuw ontvangen ligt hier typisch 2-3 keer zoveel sneeuw dan aan de overkant! Bovendien is First minder beschut gelegen dan Kleine Scheidegg, en kan je dus (zeker later in de winter) de hele dag in de zon skiën.

Een dal verderop, in het dal van Wengen, Mürren, en Lauterbrunnen, ligt nog een ander gebied verscholen (Mürren-Schilthorn). Hier kan men met een enkele gondel van het dal (900 m) rechtstreeks naar de Schilthorn, met bijna 3000 m het hoogst te bereiken punt van het gebied. Ook hier vinden we een bonte verzameling van blauwe en rode pistes, met schitterende vergezichten op het Jungfraumassief en het door gletsjers ingesleten dal.

Voor meer info, check zeker de website van de regio. Overigens is dit gebied ook in de zomer geweldig aantrekkelijk dankzij de aanwezigheid van vele wandelmogelijkheden. Een aanrader is om dit gebied ook eens met de trein te verkennen!

[/fusion_builder_container]

(Visited 338 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

Winter in Morzine

Winter in Morzine 

Ga deze winter naar Morzine. Een traditioneel gezellig dorp in het hart van 600 km skipistes in de Portes du Soleil. Levendig nachtleven, gevarieerde pistes en activiteiten om iedereen te vermaken!. Lees meer