Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

De zomer vordert……  De wandelaars hebben kunnen genieten van goed wandelweer met een temperatuur van ongeveer 20 graden.  De zon was van de partij maar er viel ook af en toe een buitje. Maar vanaf vandaag krijgen we nog een paar echte zomerse dagen zodat de liefhebbers van zwemmen en zonnen ook aan bod komen.
Ik had mezelf voorgenomen om op deze prachtige dag maar eens naar de Gamperdun Alpe te gaan in See, koeien kijken en te genieten van het uitzicht.

IMG_3432


Deze prachtige Alpe ligt op 2070 meter boven zeeniveau en bij helder weer kan men de gondelbahn van de Zugspitze zien.
 Deze Gamperdun Alpe wordt in de Zomer gerund door de Familie Rudigier: vader Michael, Moeder Monika en hun twee kinderen Loris en Lara. 
Zij vertrekken half juni vanaf hun huis naar de Gamperdun Alpe waar zij de gehele zomer blijven. Monika rijdt ongeveer twee keer in de week naar beneden om inkopen te doen. Loris helpt zijn vader veel met het schoonmaken van de stal en Lara houdt zich voornamelijk bezig met de huisdieren, 3 konijnen, 2 katten, 2 cavia’s en haar muisje Sofia.  Daarnaast hebben ze de hele zomer nog hulp van twee jongens, Stefan en Jonas.

IMG_3439


Wanneer ik boven kom staat Monika me al op te wachten.  
Een aantal houten banken en parasols nodigt uit om te gaan zitten. Michael komt er zo aan, hij is bezig in de stal. Met 60 koeien is het toch wel aanpoten!!  
Iedere morgen om half 4 opstaan om de koeien te gaan melken en wanneer deze gemolken zijn gaan de koeien de Alm op om te grazen. 
Over een uitgestrekt gebied hoor je het klingelen van de bellen die om hun nek hangen. Per dag geven deze koeien ongeveer 900 liter melk en deze melk gaat in emmers naar de “kaasmakerij” die zich ook op deze Alpe bevindt. 
Michael maakt er kaas van. Dit gebeurd in een apart gedeelte van de Alpe waar alleen Michael toegang heeft i.v.m. de strenge hygiëne.  
De melk wordt hier 3 uur verwarmd bij een temperatuur van  40 graden, geroerd en gesneden. Naderhand gaat de kaas in een vorm en wordt deze 24 uur geprest en vervolgens nog 24 uur in het zoutbad gelegd. 
Dan gaat de kaas naar de stellage in de kaaskelder. Na 6 weken is de kaas eetbaar en wordt deze verkocht.  
Een kaas weegt dan ongeveer tussen de 4 en 5 kilo. Tussendoor worden de stallen schoongemaakt en verzorgd Monika de gasten, die te voet of met de mountainbike naar Gamperdun Alpe zijn gekomen.

IMG_3429

Om 5 uur ’s avonds worden de koeien weer naar de stal gehaald om vervolgens weer gemolken te worden. 
Na het melken zet Michael ze in een afgezet stuk wei. De koeien gaan alleen naar binnen wanneer het heel slecht weer is en wanneer het sneeuwt.  
Op 11 september is het Almabtrieb in See.  
Op deze dag worden de koeien door Monika versiert met prachtige bloemen en gaan ze te voet van de Gamperdun Alpe naar beneden naar het dorpje See.  
Een flinke wandeling maar met een geweldig onthaal in het dorp. Deze dag wordt groots gevierd en omlijst met muziek. 
Dan gaan Monika en Michael nog een keer terug, terug naar Gamperdun, poetsen en opruimen. 
Hun spulletjes weer inpakken en terug naar hun eigen huis beneden in het dal en kijken vast en zeker terug naar deze zomer waar ze  in 3 maanden  tijd toch ongeveer 8000 kilo kaas gemaakt hebben!

IMG_3458


Inmiddels zitten we alweer een hele tijd te kletsen over het wel en wee op deze prachtige Gamperdun Alpe. Ik heb genoten en gezien dat deze mensen hier met veel liefde de koeien verzorgen en dat hier ook iedereen van harte welkom is.
Ik maak nog een paar foto’s van dit prachtige gezin en van het uitzicht. 

Terwijl ik deze blog schrijf zit ik buiten, de zon verdwijnt achter de bergen en geniet ik van een stukje kaas van de Gamperdun Alpe !
Fijne dag !
Indra

Ook bloggen of schrijven voor Alpenweerman?
Zie jij je al bloggen bij een site die een groot publiek trekt en waar jij je ei bij kwijt kunt? Of  ben jij die weerman of weervrouw die via ons platform weerberichten wil gaan verzorgen of zich met het weer en de sociale media wil gaan bezig houden? Dan is wellicht het Alpenweerman platform voor jou de ideale opstap of uitlaatklep. Voor meer informatie neem geheel vrijblijvend contact met ons op en wellicht mogen we JOU binnen ons teamverwelkomen. Meer informatie zie – HIER –  of mail gewoon naar  info@alpenweerman.nl 

logoweermag


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 161 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer