Meldingen
Clear all

Meld je nu direct aan. dit kan nu ook met je FACEBOOK account 😀  Praat lekker met ons mee! Heb je een vraag? Plaatst hem dan in het juiste gedeelte en wij antwoorden op al jouw vragen.

De voorpret voor de wintersport kan beginnen 😉

[Belangrijk] Winterdiscussie TOPIC (uitnodiging)  


Johann
Berichten: 254
Admin
(@johann)
Super lid
Lid geworden: 5 jaar geleden

Vandaag 23 september is de astronomische herfst van start gegaan en pünktlich daarmee is ook de atmosfeer op een meer herfstachtig (koeler en onbestendig) scenario overgeschakeld.

Uitgaande van langere termijn verwachtingen gaan oktober, november en ook december zacht verlopen met een positieve T2 anomalie van circa 0.5 tot 1.5 graden !

tanmo3mnd

Ook de komende winter lijkt in navolging van de zachte herfst zoals het er nu naar uitziet weer zacht te gaan verlopen ( 1 tot 2 graden boven het langjarig klimatologisch gemiddelde). 

seas debilt

Seizoen prognoses zijn voor onze contreien natuurlijk altijd tricky om af te geven en dienen dan ook met de nodige voorzichtigheid betracht en geïnterpreteerd te worden. Toch mogen en moeten we deze langere termijn prognose berekend door de steeds krachtiger wordende supercomputers van de grote weerinstituten niet zomaar wegvlakken. 

Discussieer mee
Binnen dit winterverwachting 2019-2020 TOPIC gaan we alle ontwikkelingen de komende maanden vervolgen en graag nodigen we een ieder, of nu weer-leek of weer-professional, uit om met ons mee te discussiëren! Tevens zullen de Alpenweerman meteorologen ook hun deel bijdragen met onder andere ook aandacht voor meer speciale zaken zoals onder andere de ontwikkelingen in de hogere atmosfeer! 

En natuurlijk zullen we, geheel in traditie met de voorgaande jaren, ook nu weer een eigen winterverwachting gaan maken.

Lees hier de winterverwachting 2018 -2019

Veel plezier en dat het een mooie en interessante winter moge gaan worden zowel in de Alpen als ook in de Benelux. 

20180122 164943

Moderatoren gezocht;
Mochten er nog personen zijn die tijd en interesse hebben om samen met ons het forum en de verschillende topics te modereren en naar een hoger "draagvlak" te tillen dan wel in goede banen te geleiden neem dan even contact op met Remco Mienis via remco@alpenweerman.nl

 

6 Replies
Daan van den Broek
Berichten: 17
(@daan_awm)
Actief lid
Lid geworden: 3 jaar geleden
Reageer
Johann
Berichten: 254
Admin
(@johann)
Super lid
Lid geworden: 5 jaar geleden

Mooie uiteenzetting mannen! Helaas voor de winterfreaks met een teleurstellend eind conclusie. Verbaast me overigens niet want deze warme scenario's voor Europa en de Alpen  worden al langere tijd unaniem door de diverse weermodellen berekend. Hieronder de laatste prognoses voor de Alpen (Oberwallis)

temenseason
season03

 

Reageer
Jeroen
Berichten: 1
Registered
(@jeroen)
Nieuw lid
Lid geworden: 6 maanden geleden

Na het weekend probeert de wind naar het zuidwesten of westen te draaien en hiermee is de weg vrij voor aanvoer van relatief zachte oceaanlucht met een enkele regenstoring. In de neerslagkanspluim is het wisselvallige weer goed te zien. En dit weertype kan mogelijk tot aan Sinterklaas, 5 december, duren.

Onzekerheid met winter(s)perspectief
Maar, verder wordt de lange termijn (richting begin december) onzeker, vanwege/met ook 'winterlijntjes'. Er zijn nu meer lijnen in de pluim, ten opzichte van voorgaande berekeningen, die voor kouder weer gaan. Er zijn kort gezegd twee 'routes' te onderscheiden in die pluimgrafiek. Een zachte bundel en een bundel met koudere opties...Gisteren kon je de uitvoerige, laatste update van onze winterverwachting lezen met hierin onzekere factoren. We zien nu in sommige lange termijnweerkaarten van het ECMWF een mogelijke kentering aan het einde van de volgende week, in de staart van november. Misschien wordt tegen die tijd een aanzetje tot winterweer gegeven, wordt een basis gelegd. 

Er zijn namelijk berekeningen die een uitbraak van koude lucht vanaf het Noordpoolgebied aangeven. Deze lucht lijkt zuidwaarts te willen uitstromen, op weg naar onze omgeving, en wordt hierbij geholpen door het zuidwaarts wegduwen van de straalstroom. Dit is nu al gaande, maar het 'losweken' van arctische kou komt er mogelijk pas later volgende week. Dit wordt door onder meer de 'hoofdberekening' van het ECMWF van afgelopen nacht 1 uur berekend. Omdat het zo ver vooruit kijken is, is de onzekerheid automatisch vrij groot. Wijzigingen voorbehouden...De bovenluchtpluim, geldig voor 1500 meter, laat de onzekerheid nog beter zien. De spreiding in de lijntjes wordt groter.

Kans op Noordzeebuien met winters karakter
Voor de doorgewinterde weerman is het leuk en interessant om de eerstkomende modelruns met pluimen steeds uit te pluizen. Voor de winterliefhebber is er in ieder geval - virtuele - hoop. Mocht het inderdaad zo ver komen met die arctische uitbraken aan het einde van de verwachtingstermijn, dan kan die koude lucht boven het relatief warme Noordzeewater dermate onstabiel worden, dat de eerste winterse buien met (smeltende?) sneeuw uiteindelijk niet zijn uitgesloten. Ook een 'losse storing' in en met een (erg) koude bovenlucht kan voor een winterse verrassing zorgen, al dan niet op regionale schaal in het land. Dergelijke taferelen zagen we ook in bijvoorbeeld december 2010. Hoe dan ook, kansloos zijn de kaarten voor de winterliefhebber vandaag dus niet maar het is de vraag of dit de eerstkomende paar modelruns zo blijft.

 

pluim 1500m bovenlucht kouder spreiding groot.PNG
spannendepluim winterlijntjes erbij.PNG
zat30 nov 01 uur laatste kaart operationele run straalstroom zuid bovenlucht kouder vanuit het noorden.PNG

 

Reageer
1 Reageer
Johann
Admin
(@johann)
Lid geworden: 5 jaar geleden

Super lid
Berichten: 254

@jeroen

Virtuele hoop doet leven 🙂

Hoe dan ook beginnen de modellen steeds meer "winterse" trekjes te vertonen #GFS #ECMWF #ensembles #meridionaal met kansen op Sinterklaas wintertje in grote delen van west Europa en de Alpen

Reageer
Remco Mienis
Berichten: 61
Admin
(@remco)
Super lid
Lid geworden: 5 jaar geleden

Het wil nog niet echt lukken met de winter. De winterverwachting lijkt dus deels uit te komen zoals we hadden voorspelt in de winterverwachting 2019-2020...
Wellicht komt er deze week weer een laagje sneeuw bij. Duimen draaien maar!

Reageer
1 Reageer
Johann
Admin
(@johann)
Lid geworden: 5 jaar geleden

Super lid
Berichten: 254

@remco

Dat laagje sneeuw gaat er komen, zelfs meer dan een laagje. Of februari zich dan nog van een winterse kant gaat laten zien is nog even afwachten! 

 

Reageer

Reageer


 
Preview 0 Revisions Saved
Share: