Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Een groot gebied met lage druk strekt zich uit van de Britse Eilanden tot aan de Alpen. Een sterke zuidelijke stroming zorgt voor Föhn in de Alpen en veroorzaakt in de bergen een stormachtige wind. Aan de noordkant van de Alpen blijft het langer droog, maar is het behoorlijk zacht. In de nacht van zaterdag naar zondag trekt een neerslaggebied over brengt regen en sneeuw in de gehele Alpen. Omstreeks dinsdag zorgt een tussenhoog voor een tijdelijke weersverbetering. Op de lange termijn blijft het voorlopig zacht.

Veel mensen reizen deze week af naar de Alpen om te gaan wintersporten. De afgelopen paar weken is het droog en zonnig weer geweest in de Alpen. Veel Alpendalen zijn inmiddels weer groen, maar hogerop ligt er in veel skigebieden nog voldoende sneeuw. De komende uren valt er opnieuw wat winterse neerslag in de zuidwestelijke Alpen, maar ligt de sneeuwvalgrens vrij hoog.

Weerbericht in het kort:

  • Dit weekend Föhnstorm en veel neerslag in de Zuid-Alpen
  • Op dinsdag tussenhoog zorgt voor een weersverbetering
  • In tweede helft van de week opnieuw behoorlijk zacht door Föhn

Vanochtend scheen op veel plekken nog de zon aan de noordkant van de Alpen en ligt de temperatuur boven de 15 graden. Veel Alpendalen zijn inmiddels weer groen, maar hogerop in de bergen ligt meestal nog voldoende sneeuw (bron: foto-webcam.eu).

Föhnstorm in de bergen

Vandaag staat in teken van Föhn in de Alpen. In de Zuid-Alpen is het grijs en regenachtig weer. In de bergen staat er een stevige tot stormachtige wind. Hogerop valt er ook neerslag in de vorm van sneeuw. Boven de 1600 meter kan 20 tot 40 cm sneeuw vallen in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Aan de noordkant van de Alpen waait het vandaag ook stevig en lopen de temperaturen flink op. Op veel plekken is het meer dan 15 graden vandaag en laat de zon zich af en toe ook zien. 

In de nacht naar zondag trekt een storing over een gaat het verspreid over de regenen en sneeuwen. Ook in Oostenrijk gaat winterse neerslag vallen boven de 1600 meter, maar blijven de hoeveelheden beperkt tot maximaal 10 cm. In de dalen zal het vooral regen zijn. Lokaal de sneeuwvalgrens gaan dalen naar 1200 meter.

Een lagedrukgebied zorgt op zaterdag voor turbulent weer in de Alpen. Een sterke zuidelijke stroming zorgt voor Föhn en stormachtig weer in de bergen.

Zondag wordt wederom een grijze dag met veel wind. Het koufront trekt in de loop van de ochtend weg en de Föhn neemt in kracht af. Vooral in de Zuid-Alpen blijft de bewolking overheersen en is het zicht vaak beperkt. De sneeuwvalgrens blijft variëren tussen de 1200 en 1600 meter. Met de sneeuwval vandaag in de zuidelijke Alpen kan er in dit weekend totaal 60 cm vallen. Dat is hard nodig, want in deze regio’s was afgelopen tijd niet veel sneeuw meer gevallen. 

De sneeuwvalgrens ligt op zaterdag op ruim 1600 meter. In de dalen valt veel regen en kan het ook zorgen voor wateroverlast. Hogerop in de bergen valt er met name in de westelijke en zuidelijke Alpen veel sneeuw. Lokaal is tot 60 cm mogelijk tijdens de Südstau. 

Maandag komen de Alpen in rustiger vaarwater, maar blijft het nog wel wisselvallig. De invloed van een hogedrukgebied neemt toe waardoor de wind zal gaan afnemen. In de ochtend is er nog kans op laaghangende bewolking, maar in de loop van de dag zal de zon steeds meer doorbreken. De temperatuur ligt iets lager, omdat de Alpen zich tijdelijk in relatief koudere luchtmassa’s bevinden. De temperatuur zal echter in de loop van de week weer omhoog gaan. 

Hogedrukgebied zorgt voor zonnig weer op dinsdag

Op dinsdag krijgen de Alpen te maken met een zwak en tijdelijk hogedrukgebied – tussenhoog – dat gaat zorgen voor rustiger en stabieler weer. In de nacht kan het flink gaan afkoelen, waardoor de dag redelijk fris van start zal gaan. De skipistes kunnen daardoor ijziger zijn. Bovendien is de kans groot op Hochnebel in de dalen tijdens deze weersituatie. In de loop van de dag zal er veel ruimte voor de zon zijn en gaat de temperatuur weer snel oplopen. Verder staat er een zwakke westenwind, maar zal het een stuk aangenamer zijn dan de afgelopen dagen.

Omstreeks dinsdag zorgt een tussenhoog voor een tijdelijke weersverbetering. 

Trend: aanhoudend zacht en Föhnig

Vanaf woensdag neemt de wisselvalligheid weer toe. Een nieuwe portie zachte lucht wordt vanuit het zuidwesten aangevoerd. Aan de noordkant van de Alpen kunnen de temperaturen weer flink gaan oplopen. Tussendoor is er echter ook veel ruimte voor de zon. Grote sneeuwhoeveelheden en koudere luchtmassa’s worden er de komende week niet meer verwacht.

In de tweede week helft stroomt er een nieuwe portie zachte lucht richting de Alpen. Vooral aan de noordzijde van de Alpen wordt het opnieuw behoorlijk zacht (bron: Wetterzentrale.de, ECMWF temp anomalie 850 hPa)

Bekijk hier ook de Alpenweerman weerkaarten voor de laatste sneeuwverwachting: https://www.alpenweerman.nl/weerkaarten-alpen/#totale-sneeuwval

(Visited 9.441 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier