Fietsen in de Franse Rhône-Alpes deel 4/4: Col d'Ornon en het achterland
In de Franse Rhône-Alpes zijn vele mooie fietstochten mogelijk. Van steile wegen met haarspeldbochten tot vals plat: alles komt aan bod in deze tochten met schitterende uitzichten als beloning. In deze vierdelige serie komen een viertal fietsroutes in deze regio van de Franse Alpen aan bod. Na de tocht door de prachtige vallei naar Bérarde (deel 1), de lange klim van de Col de la Croix-de-Fer (deel 2) en de mythische Alpe d’Huez en omgeving (deel 3) zijn we aangekomen aan de vierde en laatste dag van onze fietstochten:
Col d’Ornon en le plateau Matheysin
Op de vierde en laatste dag van onze fietstochten staat een toch van ruim 112 kilometer op het programma. We kiezen een tocht met relatief weinig hoogtemeters en op papier geen zware beklimmingen. Al voelen de benen na 3 dagen fietsen in de Alpen ook bij de kleinere beklimmingen al zwaar. Daarnaast is het afwachten of we het droog gaan houden. Al vroeg op de dag zien we de stapelwolken boven de bergtoppen ontstaan. Dit is bijna altijd een teken voor (onweers)buien later op de dag.
We beginnen de tocht weer vanaf onze standplaats Allemont. Vanaf hier fietsen we over het fietspad langs de rivier Romanche Richting le Bourg d’Oisans. Via dit dorp draaien we de D1091 op om weer even richting Allemont te fietsen. Niet veel later komt de afslag richting de beklimming van Col d’Ornon (D526).
Col d’Ornon
Deze beklimming van de tweede categorie kent een redelijk afwisselend stijgingspercentage waarbij de wegen soms wat glooiend zijn. Deze col verbindt het dal van Bourg d’Oisans met het plateau van Matheysin. Achteraf gezien was deze klim een veel betere om mee te beginnen dan onze tocht naar Bérarde (deel 1). De klim is niet bijzonder steil met percentages van vooral 6-7% en een aantal korte afdalingen. Het steilste stuk is zo’n 8%.
Tip: de col d’ornon is een mooie klim voor de eerste fietsdag
De tocht gaat voornamelijk door bebost gebied, maar na het dorp Armentier le Haut wordt het landschap een stuk opener dankzij de graslanden. Boven op de Col is er wat horeca te vinden en wordt je omringd door een aantal mooie bergen.
Een ronde over le Plateau Matheysin
De afdaling die volgt gaat over een brede en overzichtelijke weg waarbij we niet al te veel verkeer tegen zijn gekomen. De weg brengt ons richting La mure, maar ook steeds meer van de hoge bergen. Het landschap veranderd langzaam maar zeker. De wegen worden zijn meer glooiend, de dalen breder en de bergen lager.
Onderweg fietsen we langs weilanden, riviertjes en komen we door een aantal fraaie kleine dorpen (Le Perrier en Entraigues). Vanaf het dorp Entraigues volgen we de D526 en komen we geen lange en steile beklimmingen meer tegen, maar gaat de weg dankzij het glooiende landschap ‘op en neer’. Zo zitten er toch nog een aantal klimmetjes van de vierde categorie tussen. Hierdoor maak je tijdens deze tocht toch nog een redelijk aantal hoogtemeters.
Tip: vanaf la mure kun je via rustige wegen een mooie omweg maken in plaats van de drukke n85 te volgen
Vanaf het dorp La Mure laten we de bergen echt achter ons. De toppen om ons heen komen nauwelijks meer boven de 1500 meter uit. In eerste instantie volgen we even de N85, maar al snel slaan we weer af om een route bovenlangs te kiezen over rustige wegen. Naast het relatief kleine klimwerk brengen deze wegen je door bossen en een aantal kleine Franse dorpen.
Uiteindelijk ontkomen we er niet aan om via de N85 te fietsen vanaf het dorp Laffrey. Wat volgt is een steile afdaling richting Notre-Dame-de-Mésage en Vizille (11-12%). In 5.5 kilometer dalen we van 900 meter hoogte naar 280 meter. Ons laagste punt van deze vier dagen. De weg is redelijk druk dus het is zaak goed op te letten.
Tip: Het is de moeite waard om vooraf alternatieve routes te zoeken voor de D1091 richting allemont. zo kun je (deels) voorkomen om langs deze drukke weg te fietsen
In het stadje Vizille is het even zoeken naar de juiste weg terug richting Allemont. We moeten helaas langs de drukke D1091 fietsen die op veel stukken vals plat omhoog gaat. Er is op deze weg gelukkig wel ruimte om langs de weg te fietsen. Alternatieve routes zijn schaars richting Allemont, maar het kan zeker lonen om deze vooraf uit te zoeken. Dan voorkom je dat je na een mooie tocht van 85 kilometer nog een lang stuk langs de D1091 moet fietsen.
Ondanks het feit dat onze laatste kilometers niet de mooiste waren, hebben we in vier dagen een aantal prachtige fietsroutes kunnen fietsen. Het weer werkte goed mee en de onweersbuien bleven op de Alpenhoofdkam hangen. Op naar meer mooie fietstochten in de Alpen!
De andere tochten teruglezen?
Col de la Croix-de-Fer (deel 2)
Alpe d’Huez en omgeving (deel 3)
Zo’n fietstocht levert een aantal leuke foto’s op. Heb jij nu ook een mooie foto van de vakantie in de Alpen of Nederland? Doe dan mee aan de fotowedstrijd van Alpenweerman! Als je meedoet met de fotowedstrijd maak je kans op op de kalender van 2020 te komen. Komt jou foto in de Alpen of Lage Landen kalender dan krijg je een gratis exemplaar toegestuurd. Voor alle informatie bekijk dan deze pagina: Alpenweerman Kalender 2020
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.