Fietsen in de Franse Rhône-Alpes deel 3/4: Alpe d’Huez en omgeving
In de Franse Rhône-Alpes zijn vele mooie fietstochten mogelijk. Van steile wegen met haarspeldbochten tot vals plat: alles komt aan bod in deze tochten met schitterende uitzichten als beloning. In deze vierdelige serie komen een viertal fietsroutes in deze regio van de Franse Alpen aan bod. Na de tocht door de prachtige vallei naar Bérarde (deel 1) en de lange klim van de Col de la Croix-de-Fer (deel 2) was het op de derde dag tijd voor de ‘Nederlandse berg’:
Le Alpe d’Huez
(gevolgd door Col de Sarenne en panoramaroute Les Balcons de l’Oisans)
Vanuit onze uitvalsbasis in Allemont kunnen we de contouren van de berg van de Alpe d’Huez al een tijd zien. Op de derde dag was het dan ook de hoogste tijd om deze bij de Nederlanders bekende berg de beklimmen. Vanuit Allemont is het nog zo’n 10 kilometer vlak tot Le Bourg d’Oisans aan de voet van de Alpe d’Huez. Deze warming-up is geen overbodige luxe. Er staat ons een beklimming van bijna 12 kilometer te wachten waarbij we over 21 haarspeldbochten ruim 1000 hoogtemeters zullen maken.
Tip: Tussen Bourg d’Oisans en Allemont is een goed geasfalteerd fietspad aangelegd langs de rivier. Op diverse plaatsen kun je dit fietspad betreden en hiermee voorkom je dat je in de berm van de drukke D1091 moet fietsen.
Alpe d’Huez
Eenmaal aangekomen in het dorp le Bourg d’Oisans is het nog een klein stukje naar het begin van de klim (de D211). Het is niet onduidelijk waar de klim precies begint. Na een bocht begint de klim direct met een percentage tussen de 8-10% met uitschieters tot 12%. Het is zaak om goed te schakelen om niet met een valse start deze klim te beginnen.
De klim is steil, maar heeft ook weinig variatie qua steilheid. Hierdoor is het op deze klim een stuk gemakkelijker om in een ritme te komen dan op de Col de la Croix-de-Fer. Daarnaast zijn de haarspeldbochten keurig genummerd inclusief de huidige hoogte. Je klimt hierdoor als het ware van bocht naar bocht waarbij je in de bochten heel even de spanning van de benen kunt halen.
Qua directe omgeving is deze beklimming niet bijzonder mooi. Wel heb je geregeld een prachtig uitzicht over de brede vallei en kun je de meeste fietsers in het Nederlands groeten. Na ongeveer 8 kilometer klimmen passeer je het dorpje Huez waarbij de weg ook enigszins afvlakt. Als je dit dorp eenmaal door is het skidorp Alpe d’Huez aan de horizon te zien. Het dorp zelf is een redelijk typisch Frans skidorp en niet bijzonder mooi. Het voordeel van dit dorp is wel dat je vanaf hier diverse kanten op kunt. Zo kun je terug richting Allemont via de D448 of nog verder de bergen in via Col du Sarenne.
Col du Sarenne
Deze laatste optie hebben wij gekozen. Na nog een klein stukje klimmen in het dorp volgt een korte afdaling tussen de weides door. Direct is het landschap flink veranderd: steile rotsen, grasland en prachtige vergezichten tekenen het landschap. Deze col is geen drukke doorgaande weg waardoor we weinig verkeer zijn tegengekomen.
Na verloop van tijd begint de klim over 4 kilometer van Col du Sarenne. In eerste instantie leek deze relatief korte klim niet bijzonder steil. Maar heel geleidelijk neemt het percentage toe van zo’n 4% naar 9-10%. Als je te enthousiast aan het onderste gedeelte begint, dan voel je dat zeker in de laatste kilometer.
Eenmaal boven heb je een fraai uitzicht, maar het mooiste is om even het kleine heuveltje op te lopen. Vanaf hier heb je uitzicht op diverse gletsjers en het skigebied Les Deux Alpes. De afdaling die volgt is er een over een smalle weg met gaten in de weg en soms scherpe bochten. Af en toe stoppen om van het uitzicht te genieten is in deze afdaling zeker geen straf!
Na de afdaling komen we uit op de D25 waar we rechtsaf richting de D1091 verder afdalen. Eenmaal aangekomen bij de D1091 vervolgen we onze weg richting Le Freney-d’Oisans. Ook vanuit hier zijn er diverse opties om verder te fietsen: direct terug naar Allemont via het dal (D1091), richting Les Deux Alpes (D213/220) of weer richting de Alpe d’Huez via de D211a.
Tip: de Panoramaroute Les Balcons de l’Oisans levert gegarandeerd een prachtig uitzicht over het dal van le bourg d’oisans op
Panoramaroute Les Balcons de l’Oisans
We hebben gekozen voor de laatste optie om niet via de drukke D1091 terug te hoeven fietsen. Deze route kent glooiende wegen, maar vooral ook twee duidelijke klimmetjes. De eerste is de zwaarste met percentages van 8-12%. De tweede klim is minder steil maar met bijna 3 dagen fietsen in de benen was deze klim toch nog best zwaar voor ons.
Nadat we door een aantal dorpjes zijn gefietst komt het hoogtepunt van deze route. Deze route wordt ook wel Les Balcons de l’Oisans wordt genoemd en het wordt direct duidelijk waar de naam vandaan komt. De weg ligt namelijk parallel ruim 500 meter hoger dan het dal van Bourg d’Oisans. Zowel boven als onder de weg lopen de rotsen bijna recht omhoog. Daarnaast heb je een prachtig uitzicht over het gehele dal en de omliggende bergen.
Na deze prachtige panoramaroute kom je in ‘bocht 16’ van de Alpe d’Huez uit. Vanaf hier kun je weer afdalen richting le Bourg d’Oisans (of de klim van de Alpe d’Huez herhalen natuurlijk). Via het fietspad dat naast de rivier ligt fietsen we voldaan terug naar Allemont. Vandaag geen ‘heen-en-weertje’ maar een echt rondje gereden.
Op de vierde en laatste dag staat een nieuwe rondrit op het programma waarbij we de Alpenreuzen via de Col d’Ornon even achter ons laten. Benieuwd naar deze route? Dit verhaal lees je -hier- op Alpenweerman.nl!
De andere tochten teruglezen?
Col de la Croix-de-Fer (deel 2)
Col d’Ornon en het achterland (deel 4)
Zo’n fietstocht levert een aantal leuke foto’s op. Heb jij nu ook een mooie foto van de vakantie in de Alpen of Nederland? Doe dan mee aan de fotowedstrijd van Alpenweerman! Als je meedoet met de fotowedstrijd maak je kans op op de kalender van 2020 te komen. Komt jou foto in de Alpen of Lage Landen kalender dan krijg je een gratis exemplaar toegestuurd. Voor alle informatie bekijk dan deze pagina: Alpenweerman Kalender 2020
Maarten is afgestudeerd met de specialisatie Meteorologie en Luchtkwaliteit aan de Universiteit van Wageningen. Voor deze master heeft hij ook een half jaar aan de Universiteit van Innsbruck gestudeerd.