klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

In de Franse Rhône-Alpes zijn vele mooie fietstochten mogelijk. Van steile wegen met haarspeldbochten tot vals plat: alles komt aan bod in deze tochten met schitterende uitzichten als beloning. In deze vierdelige serie komen een viertal fietsroutes in deze regio van de Franse Alpen aan bod. Aan de voet van de Col de la Croix-de-Fer (deel 2)  en in de schaduw van de Alpe d’Huez (deel 3) lag onze uitvalsbasis: Allemont. Vanaf dit dorpje kun je direct beginnen aan een van de vele mooie beklimmingen en tochten die dit gebied rijk is. Vandaag de eerste tocht in de serie:

Le Bourg d’Orsans- st Christophe en Oisans- La Bérarde

Steile rotsen, bossen en sneeuwresten geven een prima samenvatting van het uitzicht dat je tijdens deze tocht kunt verwachten. Foto: Maarten Minkman
Het profiel van de klim (eerste categorie) gezien vanaf Le Bourg d’Orsans tot Bérarde.

Van de vier fietsdagen was deze klim van de eerste categorie de ‘opstarter’. Deze tocht kenmerkt zich vooral in geleidelijk klimmen in een doodlopend dal, waarbij er toch pittige stukken van 11-12% bij zitten. Uiteindelijk voert de route je vanaf Le Bourg d’Oisans via Le Bourg d’Arud naar het dorpje Bérarde op 1720 meter hoogte. Vanaf hier lopen enkel wandelwegen verder, waardoor je geen doorgaand autoverkeer op deze route tegen zal komen.

Start van de route richting Le Bourg d’Oisans

De route (rode lijn) vanaf Le Bourg d’Orsans richting Bérarde. Bron kaart: OpenStreetmap

Onder invloed van een hogedrukgebied begon de dag strakblauw en zou het snel warm worden. Niet te laat vertrekken dus en de hoogte opzoeken. Vanaf Allemont fietsen we door het brede dal over de D1091 langs de voet van de Alpe d’Huez via het dorp le Bourg d’Oisans. Even voorzichtig een blik opzij tegen de steile wand van deze berg, wetende dat deze klim nog op het programma staat (deel 3).

Tip: Tussen Bourg d’Oisans en Allemont is een goed geasfalteerd fietspad aangelegd langs de rivier. Op diverse plaatsen kun je dit fietspad betreden en hiermee voorkom je dat je in de berm van de drukke D1091 moet fietsen.

Vanaf le Bourg d’Oisans is het nog even vlak, maar begint het klimmen voorzichtig (3-6%) als we rechtsaf de D530 op rijden. We rijden onder het skigebied Le Deux Alpes door. Echter, in deze vallei merk je niets van dit grote skigebied boven je. De steile rotsen ontnemen elk zicht op de skiliften en accommodaties.

Het uitzicht onderweg maakt deze route meer dan de moeite waard. Foto: Maarten Minkman

Steile stukken van 11 à 12%

Na een korte afdaling in Le Bourg d’Arud begint het eerste steile stuk van 11 à 12%. In totaal is dit stuk zo’n 1.5 km lang waarna het geleidelijk aan weer wat vlakker wordt. Op dit vals platte stuk passeren we een prachtig blauw gekleurd stuwmeertje en kunnen we herstellen van het steile stuk. Dit is nodig aangezien iets verderop een nieuw stuk van 11% zich aandient. Via 9 haarspeldbochten is het flink klimmen naar het dorpje Saint Christophe-en-Oisans.

De rivier le Vénéon heeft een diepe blauwe kleur. Deze foto is bij het stuwmeertje gemaakt. Foto: Maarten Minkman
Tot het dorp Saint Christphe-en-Oisans zit een pittige klim met percentages van 11%. Vanaf dit dorp is de weg een stuk minder steil en wordt het uitzicht alleen maar beter. Foto: Maarten Minkman

Vanaf dit dorpje is het nog ongeveer 10 km klimmen (4-6% en wat vlakkere stukken) en wordt de weg smaller, maar het uitzicht wordt ook steeds mooier. Steile rotsen en sneeuwresten maken de vallei bijzonder mooi om doorheen te fietsen (of een wandeltocht te maken).

Aangekomen in Bérarde loopt de weg dood en gaan er enkel wandelpaden verder de bergen in. In de zomer stopt hier ook een bus. De klim is dus een heen en weertje, maar met de prachtige wisselende uitzichten is dit alles behalve een straf. Op naar de volgende fietsdag waarbij de Col de la Croix-de-Fer op het programma staat en we de 2000 metergrens gaan passeren. Het verhaal van deze klim kun je -hier- op Alpenweerman.nl lezen!

De andere tochten teruglezen?

Bérarde (deel 1)

Alpe d’Huez en omgeving (deel 3)

Col d’Ornon en het achterland (deel 4)

Aan het einde van de tocht kom je in Bérarde aan. Vanaf hier gaan enkel wandelpaden verder en kun je eventueel de bidons bijvullen of wat drinken. Foto: Maarten Minkman

Zo’n fietstocht levert een aantal leuke foto’s op. Heb jij nu ook een mooie foto van de vakantie in de Alpen of Nederland? Doe dan mee aan de fotowedstrijd van Alpenweerman! Als je meedoet met de fotowedstrijd maak je kans op op de kalender van 2020 te komen. Komt jou foto in de Alpen of Lage Landen kalender dan krijg je een gratis exemplaar toegestuurd. Voor alle informatie bekijk dan deze pagina: Alpenweerman Kalender 2020

(Visited 423 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Fietsen in de Franse Rhône-Alpes deel 1/4: Bérarde”

 • HansS
  13 augustus 2019 at 13:44

  Leuk stukje Maarten! Sowieso goed idee om ook bij dit type bergrecreatie stil te staan. Ik ga over 2 weken ook wat fietsen in Noord-Italie (Lago d’Iseo en dolomieten thv Corvara). Als ik er aan denk zal ik proberen ook wat fotootjes te maken en wellicht wat tekst.

  • Maarten Minkman
   13 augustus 2019 at 19:35

   Bedankt Hans! Dat is een mooi vooruitzicht en veel plezier alvast. Mochten er mooie foto’s uitkomen ontvangen we ze graag voor de weerberichten of zelfs voor de kalender voor 2020!

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer