Algemeen:
Onder invloed van een hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee wordt met een zuidelijke hoogtestroming toenemend vochtige lucht aangevoerd die tegen het zuidelijke Alpenmassief stuwt. Tegelijkertijd krijgen de noordelijke Alpen te maken met een in kracht toenemende Nordföhn.

Gisteren konden we met name in de westelijke Alpen merken dat we met vochtiger lucht te maken hadden. Vooral in de wat lagere atmosfeer was het zicht bij lange na niet meer zo goed dan dat we dat in de voorgaande dagen gewend waren. In het Duits spreken ze van “Dunst”, wij noemen het “heiig”.  Daarnaast hadden we in het westen en vooral in het zuiden ook te maken met stapelwolken en meer naar het zuiden (Franse Alpen) viel ook al neerslag (sneeuw). . Het noorden en vooral de oostelijke Alpen hadden een groot deel van de dag nog te maken met prima condities waarbij een blauwe hemel en de zon het weerbeeld bepaalden. Afgezien van lichte tot matige vorst in de nacht en ochtend was het verder vrij zacht.


Vooral in het westen zoals hier in Valdisère was te merken dat de lucht
vochtiger was (Dunst, wolken)


Heel anders nog het beeld op de Kitzsteinhorn gisterochtend vroeg

De weersverandering heeft te maken met lagedruk boven  de Middellandse Zee. In het bijzondere een lagedrukgebied dat momenteel boven de westelijke Middellandse Zee ligt en ook in de hoogte goed is ontwikkeld (hoogtelaag) vraagt onze aandacht voor de komende paar dagen. Uitgaande van dit laag gaat zich namelijk een zuidelijke hoogtestroming verder versterken waarbij toenemend vochtige lucht uit de Middellandse Zee tegen het zuidelijke Alpenmassief zal gaan stuwen.


Hogedruk boven Scandinavië, lagedruk boven de westelijke
MiddellandseZee (hoogtelaag) ECMWF voor vandaag

Tegelijkertijd zien we dat door een toenemende drukgradiënt tussen de zuidkant  en noordkant van de Alpen de Nordföhn meer en meer in kracht gaat toenemen. Uiteindelijk zullen we rond de maandag en dinsdag met extreme weersverschillen tussen het noorden en zuiden te maken gaan krijgen. Laten we echter voordat we daar verder op gaan door borduren eerst eens kijken wat de zondag ons gaat brengen.


Geen al te sterke föhn of föhnstorm maar toch genoeg voor thermische
hoogstandjes vanaf zondag-maandag
. Woensdag dan föhneinde

Nadat in de nacht het in de (zuid)westelijk en zuidelijke Alpen al is gaan regenen en hogerop sneeuw zal zich de neerslag zich verder gaan intensiveren. Ten noorden van de Alpenhoofdkam is het (föhnig) opgeklaard en meest droog. Ook in de oostelijke Alpen zien we een tweedeling tussen west en zuid met toenemende contrasten. föhnig in het noorden en bewolkt met wat neerslag in het zuiden. Naar verwachting zullen de neerslaghoeveelheden hier echter niet al te veel voorstellen en mogelijk klaart het tussendoor zelfs even op. De
Actuele radar met regen en sneeuw zuidkant en opgeklaard aan de
noordkant van de Alpenhoofdkam (bron WetterOnline.de)

In de bergen pendelt het kwik op 2000 meter tussen de – 5 en -2 graden en op 3000 meter rond de -10 graden. Diegenen die het nog wat kouder willen hebben moeten hun vertier zoeken op de hoogste toppen alwaar het kwik rond de -16 graden ligt. De vorstgrens ligt algemeen tussen de 1200 en 1800 meter. Verder staat er harde tot krachtige wind, samen met de verse sneeuw die in de bergen gaat vallen zal de sneeuw lokaal weer sterk “vervrachten”. In de Stau van de zuidelijke föhn, de hoogste temperaturen gehaald. Lokaal kan het kwik in de föhndalen en laagland tot 12 a 15 graden oplopen.


Het sneeuwt inmiddels op steeds meer plaatsen in het zuiden. Webcam
Madesimo 1600m aan de voet van de Pizzo Groppera

Lokaal in Südstau meer dan meter sneeuw
Begin volgende week houden we met een aanhoudende zuidelijke hoogtestroming die tweedeling tussen noord en zuid en eigenlijk ook tussen oost en west. In de Südstau gebieden maandag en dinsdag in totaal nogmaals tussen de 40 en 100cm sneeuw gaan vallen en lokaal is ook nog meer mogelijk. Ook de oostelijke Alpenzuidkant mag zich gaan opmaken voor een lading verse sneeuw met zwaartepunt vanaf het Engadin tot over de Dolomieten en rond het Lago di Garda. De hoeveelheden blijven hier echter duidelijk achter met die in bijvoorbeeld Piemont, Aosta en de zuidelijke Walliser Alpen.


Südstau, lokaal gaat er de komende dagen meer dan 1 meter sneeuw
vallen

Diegenen die dit sneeuwgeweld allemaal wat te bont wordt adviseren we om vooral ten noorden van de Alpenhoofdkam te verblijven. Met de Nordföhndalen en föhngebieden oplopen tot 15 a 18 graden en het zou me niet verbazen wanneer het weer in de 20+ gaat. Overigens is dit op zicht niet echt bijzonder, ook in de Hochwinter kan det Südföhn die algemeen sowieso een stuk warmer is dan de Nord
Een volgende portie koude lucht gaat zaterdag -zondag over de
Alpen uitstomen met vervolgens Nord en dan weer Südstau

In de loop van de donderdag gaat deze lucht mede onder invloed van een meelopend koufront vooral in de nordstau van de ECMWF komt met een soortelijke ontwikkeling waarbij het echter nog tot zondag zal duren (GFS zaterdag) voordat de koude lucht de Alpen kan gaan bereiken. Beide modellen gaan eer ook van uit dat onder invloed van de koudere lucht die vervolgens tot over de Middellandse Zee uitstroomt het in het zeegebied tussen Genua en Corsica opnieuw tot cyclogenese komt (ontwikkeling lagedrukgebied) waardoor we van een nordstau opnieuw in een Südstau situatie zullen gaan evolueren met opnieuw veel neerslag (sneeuw) aan de Gert Haesevoets) die we gisteren kregenover de enorme bult met sneeuw (Record verdächtig) die vorige week in  Capracotta (Abruzzen) viel en hoe uitzonderlijk dit is. Inderdaad viel er rond 5 maart in centraal Italië onder invloed van een actieve depressie (zie Alpenweerbericht 5 maart  -Bombogenese-) in relatief korte tijd veel sneeuw.


Recordsneeuw Caprotta

Om precies te zijn viel er in 18 uur maar liefst 256cm verse sneeuw. Deze neerslag werd veroorzaakt door een uitzonderlijk actieve depressie die van de Golf van Genua uitdiepend naar de Mar Tirreno” (Tyrreense Zee) trok. Deze explosieve ontwikkeling, ook wel “Bombogenese” genoemd staat in die streken garant voor zeer onstuimig weer met lokaal enorme neerslaghoeveelheden.  Zoveel sneeuw in zo korte tijd werd nog nooit ergens elder opgetekend, het record staat officieel nog op naam van op naam van Silver Lake in Colorado. Daar viel in 1927 193cm sneeuw in 24 uur tijd. Overigens is de 256cm in 18 uur nog niet officieel erkend, men is het allemaal nog aan verifiëren!


Bijzonder beelden door de enorme sneeuwmassa’s in Caprotta

Tot zover voor deze zondag, morgen zijn we er weer en dan met winterse plaatjes vanuit de zuidelijke Alpen. In Termen Oberwallis is het bedekt en föhnig met een tempeatuur van 6.1°. Ciao

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

(Visited 774 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer