klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

De wintersportvakantie is geboekt, ski’s of snowboard helemaal klaar, nog even een nieuwe muts gescoord, tube zonnebrand in de tas. Over een week vertrekken. Je leest op Alpenweerman dat er flink wat sneeuw is gevallen, het kan niet meer op. Maar, dan ineens lees je dat Johann het heeft over ijzige kou. Wat? Maar dat is niet het beeld dat we hadden van wintersport?! Wintersport is volop sneeuw, blauwe lucht, zonneterras en blije gezichten. Althans, de plaatjes in de brochure en op internet zien er zo uit. Ijzige kou, wind en sneeuw is ook wintersport. Met een goede voorbereiding kan ook met extreme kou je wintersportvakantie een succes worden.

thermometer

Bij voorbereiden op extreme kou denk je waarschijnlijk gelijk aan kleding, maar de voorbereiding begint al op het moment van vertrek. Wanneer je met de auto afreist naar je wintersportbestemming is een goede voorbereiding onderweg minstens zo belangrijk als goede kleding. Banden, ruitenwisservloeistof…. Als je lekker kunt rijden en de verwarming het goed doet is er weinig aan de hand, maar wat als je stil komt te staan? Een paar zaken op een rijtje.

  • Banden. In o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië is het rijden op winterbanden verplicht. Voor ieder land gelden hierover andere regels. Kijk voor meer informatie op de website van de ANWB.
  • Zorg voor ruitenwisservloeistof die bij winterse temperaturen niet bevriest. Je hebt al vloeistof die geschikt is bij temperaturen van -20. In extreme gevallen kan het dan nog voorkomen dat de leidingen bevriezen. Gebruik dan je ruitenwissers niet en stop regelmatig op een veilige plek om de ruiten schoon te maken.
  • Sneeuwkettingen. Zorg ervoor dat je altijd een setje sneeuwkettingen mee hebt.
  • Dekens. Zorg ervoor dat je een paar dekens in de auto hebt liggen. Als je stil komt te staan, kan het snel koud worden.
  • Water. Zorg voor voldoende water. Als je stil komt te staan, kan het soms lang duren voordat je weer verder kunt.
  • Waxinelichtjes. Mocht je onverhoopt stil komen te staan, dan zal de temperatuur in de auto snel dalen. Waxinelichtjes aansteken is een prima oplossing hiervoor. Ze hebben een lange brandduur en geven genoeg warmte af om onderkoeling tegen te gaan.
autoband

Natuurlijk zijn er nog veel meer zaken die op orde moeten zijn als je met de auto weggaat. Echter, deze dien je te allen tijde te regelen en niet alleen met kou.

Dan begint de vakantie. Je bent aangekomen in het skigebied. Wat trek je aan?

Zeker bij bewolking en wind kan de gevoelstemperatuur ontzettend laag liggen in de wintersportgebieden. Zorg dan voor goede kleding. Het beste is om laagjes te dragen. De lucht tussen deze lagen zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen de kou. Hoe kun je deze laagjes het beste opbouwen?

  • Eerste laag: Goed termisch ondergoed is aan te raden. De meeste onderkleding is gemaakt van polypropeen. Dit is een warmhoudend materiaal. Mocht je liever natuurlijke materialen dragen, kies dan voor wol of zijde.
  • Tweede laag: Kies iets van fleece, dons of wol. De meeste wintersportwinkels verkopen speciale fleecepully’s.
  • Bovenlaag: Een goede wind- en waterdichte jas. Je kunt ook voor een winterjas kiezen met een winddicht jack daaroverheen.
  • Hoofdbescherming. De meeste warmte verlies je via je hoofd. Een goede warme muts of bivakmuts is aan te raden. Natuurlijk altijd een helm dragen.
  • Handschoenen. Onder je handschoenen kun je nog een paar dunne handschoenen dragen. Hiervoor geldt ook weer dat het opbouwen van laagjes zorgt voor bescherming. Wanten zijn bij extreme kou beter dan handschoenen. Je vingers kunnen elkaar dan aanraken en warme afgeven.
  • Nekwarmer. Je hebt speciale nekwarmers van warmtehoudend materiaal. Deze kun je tevens over je neus en lippen heen trekken voor extra bescherming.
  • Sokken. Zorg voor goede skisokken. Tegenwoordig zijn er inlegstukjes te koop die je in je schoenen kunt leggen. Deze geven extra warmte af.
  • Baard laten staan. Voor mannen kan het in extreme kou raadzaam zijn om de baard te laten groeien. Hierdoor zal het aangezicht minder snel bevriezen.

Nog een paar extra tips:

  • Zorg ervoor dat je goed eet. De lichaam verbrand meer calorieën om warm te blijven.
  • Gebruik geen alcohol. Na het achteroverslaan van een Jagermeister voel je je natuurlijk even heel lekker warm. Maar, je poriën gaan openstaan en daardoor verlies je meer warmte.
  • Ga regelmatig even naar binnen om op te warmen.
  • Laat kinderen niet te lang bloot staan aan extreme kou. Vooral kinderen die zelf niet kunnen lopen. Wij houden ons nog warm door te bewegen. Houd daar rekening mee.
  • Knipper regelmatig met je ogen om bevriezing tegen te gaan.
Lori-Winter-Sneeuwpop

Laat je niet afschrikken door de kou. Wintersport is leuk! En als je goed voorbereid bent, kun je er optimaal van genieten. Doe dat vooral!
Ga je nog op wintersportvakantie en vind je het leuk om je ervaring met ons te delen? Stuur dan je foto’s en verhalen naar esther@alpenweerman.nl

(Visited 2.301 times, 1 visits today)

één reactie op “Extreme kou – hoe voor te bereiden”

  • Johann
    17 januari 2016 at 16:57

    Thx Esther, top en ik kan het beamen. Was vanmiddag even op Rosswald (1800m). Alles andere als lekker en vooral de koude harde noordenwind maakte het er met de -10 graden voor het gevoel nog veel kouder op (-21). Op de pistes ook slechte condities, koud, veel wind, lichte sneeuw en nauwelijks zicht. BRRRR

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer