klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Recorddroogte Zwitserse Alpen

Als trouw bezoeker en lezer van onze weerberichten weet u dat er boven de Alpen al (te) lange tijd hoge druk regeert. Dit heeft zo zijn voor en nadelen. Het is “kaiserwetter”,  schitterende strak blauwe luchten voor zover je kijken kan. Zonaanbidders komen aan hun trekken, heerlijk op het terras halverwege de afdaling met je hoofd in de zon en dan het kunstsneeuw weer op.

zonuren
Gemiddeld zo’n 850 uren zon in Nassfeld in een doorsnee winterseizoen, december 2016 gaat voor wat betreft zon en neg neerslag bilans hoog scoren! (archieffoto)

Het is voor de wintersport nog even afwachten wanneer lagedrukgebieden met hun storingen de Alpen bereiken en er dan eindelijk  neerslag in het gunstigste geval, sneeuw kan gaan vallen. We moeten echter nog tot het nieuwe jaar geduld hebben. Naast de neerslagtekorten en sneeuwarmoede heeft de droogte echter nog meer nadelen, zo is de brandweer volop bezig met het bestrijden van brand in de bossen.

Sinds 150 jaar is er niet zo weinig neerslag gevallen in de maand december. Bron: http://www.srf.ch/meteo

Bosbranden Graubünden

Dinsdagavond is er in de Zwitserse provincie Graubünden een bosbrand uitgebroken in de Misox vallei, tussen de dorpen Mesocco en Soazza. Doordat er sinds 25 November geen druppel neerslag meer gevallen is, is de grond daar kurkdroog. Die 25 November was het einde van de Südstau, er viel toen 105mm regen. De föhnwind van max 60 km per uur wakkert de vlammen flink aan, al gauw werd er door de brandweer opgeschaald naar een categorie 3 brand. Het gebied wat nu in brand staat ligt op een helling is zo groot als 90 voetbalvelden, ongeveer 600 meter bij een kilometer groot. Op 500 meter afstand van de brand ligt Mesocco, er worden een paar afgelegen huizen bedreigd. De vier eigenaren  zijn geëvacueerd. De vlammen bedreigen niet alleen de huizen maar ook de omgeving.

Snelweg A13 onder de vlammenzee bron: www.radiopilatus.ch
waldbrand-soazza-dez-2016-mario-theus-7
Waldbrand Misox Foto Mario-Theus-7

De brandweer heeft de beschikking over 3 blus helikopters van het Zwitserse leger en 2 particuliere blus helikopters van Heli Rezia SA, dat bied velen voordelen maar toen de nacht viel konden deze voor de veiligheid van de piloten niet meer ingezet worden omdat er ook hoogspanningsmasten op de helling staan. S’nachts is er enkel geblust zonder helikopters, zodra het licht begon te worden werd er met het blussen van de heli’s een bigbag vol per vlucht (één bigbag is goed voor 2,5 ton water!) al gauw door de brandweer het signaal gegeven dat de brand onder controle was. De helling ligt vlak langs de A13 en paralelweg tussen Chur en Como (zie foto’s), deze zijn door de dreiging afgesloten geweest tot woensdagavond. Donderdagochtend moest de paralelweg H13 wederom even gesloten worden omdat het vuur puin van de helling naar beneden had geworpen. Inmiddels is de föhn wat gaan liggen dat maakt het blussen iets minder zwaar. Woensdagavond is er in het dorpje Braggio met zijn 57 tellende inwoners ook een brand uitgebroken het ligt 40 km van Mesocco vandaan. Deze brand werd snel onder controle gebracht en is niet groter dan 200m bij 300m.

Misox vallei bron: www.bazonline.ch

Bosbrand Ticino

In Ticino is de bosbrand voor zover we nu weten aangestoken. Een paar tieners wilden een vuurtje maken voor de gezelligheid op de Monte di Doro. Omdat het hier zelfs voor op 19 November voor het laatst geregend heeft sloeg het vuur met de Fӧhn vrijwel direct om zich heen. Volgens ooggetuige was er binnen 5 minuten 100m van het bos verbrand.  De jongens hebben nadat zij eerst met een paar ketels water het beginnende vuur hebben willen blussen, zelf de brandweer gebeld. De brand woed in de bossen op boven het dorpje Chironico. 29 mensen zijn geëvacueerd per helikopter. Ook hier wordt er geblust met heli’s, 2 van het leger helikopter type: super puma’s en 2 normale particuliere. Er zijn tot nu toe zowel in Ticino als in Graubünden geen mensen met letsel.

Blus heli’s blussen de brand bron: www.bazonline.ch

Verdere consequenties

Eerder in dit blog gaf ik al aan dat er vanaf het nieuwe jaar eindelijk weer neerslag kansen komen in de Alpen. Goed nieuws natuurlijk! Er is alleen een maar.. Met de jaarwisseling willen veel mensen, ook in de Alpen vuurwerk afsteken. Mede door de bosbranden hebben diversen regio’s besloten om tijdens de jaarwisseling mensen te waarschuwen voor deze gevaren. In Sankt Moritz is er elk jaar een vuurwerk show die wordt afgestoken vanaf het meer van de stad. In verband met de droogte is besloten de show af te gelasten. In de regio St Gallen is een verbod om in de buurt van het bos vuurwerk af te steken. In Andermatt mag er geen vuurwerk, tabak of vuur worden ontstoken en ook voor andere plaatsen -gebieden- zal een vuurwerk verbod van kracht worden!

weisboden
Ook in de centrale Zwitserse Alpen doet helemaal niets aan de winter denken. Foto Weissenboden 1760m (Biel Kinzig)

Niet alleen in Zwitserland zijn de autoriteiten alert. In Tirol hebben de districts-hoofdkwartieren in Innsbruck, Imst, Landeck, Lienz, Reutte en Schwaz een verordening naar buiten gebracht die de mensen verbiedt om open vuur te maken en vuurwerk af te steken in de buurt van bosgebieden. Slechts het kleinste vonkje kan op dit moment al een brand veroorzaken, buiten dat het de natuur grote schade oplevert krijgt u er een boete voor. Brengt u de jaarwisseling door in de Alpen laat u verstandig uw vuurwerk thuis. Voorkom herhaling van vorig jaar op de Hochzeiger Pitztal.

Vuurwerk of niet, Alpenweerman wenst al zijn volgers en lezers een heel goede jaarwisseling (Guter Rutsch) en een heel mooi en gezond 2017

sylv
Oud en nieuw in Val Thorens

Johanns live Vlog vanmiddag gemist op Facebook? Kijk dan nog even – HIER – of via ons YouTube kanaal – HIER

Join Alpenweerman community:

De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.079 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer