Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Vooral de zuidelijke helft van Spanje en Portugal heeft nu al te maken met (extreme) droogte. Vanaf de herfst is er erg weinig neerslag gevallen. Normaal is dit het seizoen waarbij de watervoorraden weer aangevuld worden. De neerslag bleef echter overwegend beperkt tot het noorden en oosten. Doordat de waterstanden erg laag staan zijn er nu al problemen met de waterkrachtcentrales. Hierdoor kan minder energie (stroom) opgewekt worden. Niet alleen dat is problematisch, ook het gevaar van bosbranden nemen toe en bij droogte kan de temperatuur nog hoger oplopen. Een gevaarlijke cocktail dus.

Beperking opwekking energie, door droogte

De autoriteiten in Portugal hebben de exploitatie van vijf waterkrachtcentrales voor de opwekking van elektriciteit al beperkt. In Spanje daalde het volume aan waterreservoirs met 45 procent. Volgens de Spaanse weerdienst werden Andalusië in het zuiden en Catalonië in het noordoosten van het land het zwaarst getroffen.

In Portugal was de situatie in december al drastisch verslechterd en eind januari heerste er bijna overal in het land matige tot ernstige droogte. Midden in het anders regenachtige winterseizoen had 54 procent van het land te maken met matige droogte, 34 procent ernstige en 11 procent extreme droogte.

Ook in Malaga problemen

Als er niet snel regen valt in februari en maart dan wordt de situatie wat betreft de waterhuishouding in de provincie Málaga erg kritisch, aldus experts. Er zijn vijf grote stuwmeren in de provincie Málaga die de watervoorziening verzorgen voor miljoenen inwoners en bezoekers van o.a. de Costa del Sol. Deze stuwmeren samen hebben nu 201 kubieke hectometer (hm3) aan wateropslag wat 32,63% van de capaciteit is. In de zomermaanden wordt er in de provincie Málaga tussen de 60 en 90 kubieke hectometer water verbruikt. Met andere woorden, wat er nu is zou voldoende kunnen zijn voor deze zomer maar als er niet snel regen valt en de stuwmeren met vers water gevuld worden, dan is de situatie vanaf de herfst/winter 2022 en begin 2023 kritisch te noemen. 

Oorzaak droogte, ligging van de jetstream (straalstroom)

In eerdere artikelen hebben we al beschreven dat we al een hele tijd te maken hebben met een krachtige polar vortex. De polar vortex zien we vooral in de wintermaanden terug. Dit is een lagedrukgebied boven de noordpool die zich op enige hoogte bevindt. Deze hoogte komt overeen met de bovenste lagen van de troposfeer en de onderste lagen van de stratosfeer. Onder dit lagedrukgebied zit zeer veel koude lucht (in)gevangen. Het verschil tussen deze koude lucht en de subtropische lucht uit het zuiden, zorgt voor een actieve straalstroom. De mate waarin deze straalstroom actief is, is vaak het gevolg van de poolwervel. Hieronder een citaat uit een artikel van Lars over de poolwervel.

Een extreem sterkere poolwervel vergroot de kans op een sterke westelijke stroming. Dat betekent: wisselvallig weer met een afwisseling van zachte en koele lucht vanaf de oceaan. Boven Zuid-Europa (en soms ook Centraal-Europa) is er dan vaak hoge druk aanwezig met zeer zachte lucht. Dat zagen we bijvoorbeeld rond de jaarwisseling van 2021-2022.

Ook de komende dagen/ weken blijven we te maken hebben met een krachtige Polar Vortex. Wel zien we duidelijk terug in de weermodellen dat door de uitbreiding van de hogedrukgebieden in het zuiden de positie van de straalstroom noordelijker komt te liggen. Dit zorgt voor een weersverbetering in West-Europa.

Die hogedruk is er dus gekomen. Het Azorenhoog had Spanje en Portugal stevig in haar greep. Logisch, de straalstroom was en is nog steeds sterk waarbij er niet vaak meanderingen kunnen voorkomen. De straalstroom is dan dus vaak rechtlijnig. De straalstroom markeert de grens tussen polaire lucht uit het noorden en (sub)tropische lucht uit het zuiden. Het Azorenhoog blijft op zijn plek, of er ontstaan weer nieuwe exemplaren en beïnvloed het weer in Zuid-Europa. (lees overwegend droog).

Omdat koudere lucht niet voldoende kon uitstromen vanuit de Noordpool, mede door de ligging van de straalstroom, hebben we nu ook te maken met een positieve SST anomalie. De temperatuur van het zeewater ligt hierbij in veel gebieden rondom Europa boven de norm. (Ook goed te zien de La NIna het koudere water west van Zuid-Amerika).

We zien nu een hoop elementen die het droge en ook warme weer (in Zuidwest-Europa) kunnen gaan voortzetten of zelfs nog kunnen gaan versterken. De lente komt eraan en de zon wint aan kracht. Verdamping gaat hierbij steeds sneller. Bovendien loopt op een droog land de temperatuur verder op dan bij natte condities. Zo is ook Spanje onderhevig aan steeds meer woestijn-achtig gebied. Zelfs met een aanvoer over het (steeds warmer wordend) zeewater is het makkelijk om hoge ogen te gooien qua temperatuur. Aanvoer over zee is natuurlijk wat verkoelend, maar het helpt niet mee als deze steeds verder oploopt. Al praten we hierbij over enkele tienden van een graad, maar het zijn wel alle beetjes bij elkaar.

De stevige straalstroom in beeld. Het Azorenhoog zit als het ware ingevangen tussen de polaire jetstream en de subtropische jet. We kunnen het Iberisch Schiereiland nu precies zien tussen deze 2 systemen met langdurige invloed van het Azorenhoog.

Temperatuur loopt nu al snel verder op in Zuid-Spanje

We zien een behoorlijke temperatuurafwijking terug in vooral het zuidelijk deel van het Iberisch Schiereiland. Het kwik loopt nu al makkelijk op naar 20 graden of meer en dit gaat de komende dagen/weken steeds gemakkelijker (onder dezelfde condities) met het steeds krachtiger worden van de zon. Op de lange termijn worden al temperaturen verwacht van 25 graden en zelfs nog hoger.

In Cordoba (Spanje) loopt de temperatuur al snel verder op. Normaal ligt de maxima op ongeveer 17 graden in februari. Bron: Wetteronline

Het is dus wachten op het inzetten van een ander stromingspatroon om het tij de doen keren. Helaas ziet het er nog niet naar uit dat dit snel gaat gebeuren. Bovendien kan met het draaien van de wind naar het zuiden, de warme subtropische lucht op transport naar het noorden. Het is dus niet onbedenkelijk dat ook de Benelux te maken gaat krijgen met hoge temperaturen later in de lente en in de zomer. Voorwaarde is dan wel dat de kracht van de straalstroom afneemt en dus ook de wind kiest voor de zuidhoek. Dat is nu nog allemaal speculatief, maar de seizoensmodellen opteren wel naar een meer geblokkeerd stromingspatroon in West-Europa. Het is dan afwachten voor welke hoek de wind gaat kiezen.

Het Europees weermodel ECMWF verwacht in maart een verhoogde kans op hogedrukinvloed over een groot deel van West en midden Europa. Hierbij is ook de verwachting dat de temperatuur in onze omgeving boven de norm uitkomt voor het klimaatvak 1991-2020.

Conclusie

Door de droogte in het zuidelijk deel op het Iberisch Schiereiland zijn de waterstanden in veel gebieden erg laag. Dit kan tot grote problemen gaan zorgen voor het opwekken van de energie. Bovendien loopt de temperatuur door het toenemen van de zonkracht, alsmede door de droge grond steeds makkelijker op. Het is afwachten op een ander weerpatroon die deze droogte kan gaan doorbreken. Klimatologisch gezien valt de meeste neerslag echter in de herfst en in de winter. De periode van juni tot september is namelijk de droogste. Het is te hopen op een “wonder”om het tij snel te doen keren. Brandgevaar ligt echter ook op de loer.

(Visited 1.734 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 


BBI Travel

Veelzijdige wintersport in Gastein 

Eén vallei, vier skigebieden. Elk dorp beschikt over een eigen skigebied, de “hausberg”. Maar de andere bergen moet je ook zeker bezoeken. Met de auto of de bus ben je binnen een paar minuten in een ander skigebied. Lees meer


We zijn op zoek naar nieuwe weermannen en weervrouwen. Iets voor jou?

Heb je net als wij veel passie en kennis over het weer of klimaat? Wil je in ons team je expertise delen en weer- of klimaatberichten schrijven voor een groot lezerspubliek? Een betrouwbare weersverwachting is essentieel...
Lees verder

Alpen: veel sneeuw voor het hooggebergte

Opnieuw is verse sneeuw onderweg voor het hooggebergte en dat is natuurlijk goed nieuws voor de gletsjers. Daar blijft de sneeuw waarschijnlijk het hele seizoen liggen. In de lagergelegen gebieden is de komende dagen sprake van herfst, maar wel met een winters tintje. Vooral op hoogte valt sneeuw, onder 1200...
Lees verder

Op deze gletsjer in Oostenrijk kun je het hele jaar skiën

Op de Hintertuxer Gletscher, het enige skigebied van Oostenrijk dat het hele jaar door toegankelijk is, wedelen en carven de skiërs nu al op perfect geprepareerde pistes. Al lang voordat andere skigebieden openen, is de Hintertuxer Gletscher de ‘place to be’ voor skiërs en snowboarders, die de winter met ongeduld tegemoet zien. Je...
Lees verder

Reizen naar Scandinavië

Voordelig skiën in Zweden en Noorwegen

Vlieg rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol belevenissen en avonturen. Binnen 20 tot 45 transferminuten sta je op de pistes van de grootste skigebieden van Zweden en Noorwegen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier