klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Het weekend voor de deur, advies RIVM blijf zoveel mogelijk binnen en dan gaan de weergoden ons tarten met volop lenteweer en hoge temperaturen. Bah bah.
Omdat het mooie en warme weertype het wel even lijkt vol te houden, de verwachting is namelijk tot het volgend weekend, wijden we er een extra artikel aan. Een enkele warme dag zo vroeg in het voorjaar is niet ongewoon, maar meerdere dagen op een rij is toch wel bijzonder. Als u weet dat normaal het kwik ongeveer 13 graden haalt in de middag is dik 20 graden wel luxe, zeker met het zonnige weertype erbij. Zaterdag is het overigens nog minder warm, maar wel zonnig! Een klein beetje genieten dus, daar waar het kan. 

Zuidelijke wind, subtropische aanvoer

Een depressie die vrijdag boven de Azoren lag, verplaatst zich noordwaarts over de Atlantische Oceaan en komt zondag over het westelijk deel van de UK te liggen. Een hogedrukgebied zien we bij Polen liggen. Tussen deze systemen staat er een zuidelijke hoogtestroming met aanvoer van maritiem subtropische lucht. Dit is de motor van het warme en zonnige weertype, waarbij zondag vooral in het zuiden het kwik oploopt naar 20 tot zeer lokaal 22 graden. Hierbij blijft het droog met een “warme” zuidelijke bries. Aan zee wordt het iets minder warm en vooral op de Wadden heeft het kwik het erg moeilijk, door aanvoer over relatief koud zeewater. Toch maakt ook hier de zon veel goed. Mocht het kwik zondag in de Bilt 19,5 graden of meer bereiken dan hebben we hiermee een datumrecord te pakken!

Tussen een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Polen, wordt met een zuidelijke aanvoer, warme lucht aangevoerd.

Werkweek begint met nieuwe hogedrukinvloeden

Maandag passeert een zwakke storing afkomstig van het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ons land. Hierdoor is er later op de dag tijdelijk wat meer bewolking en sommige weermodellen komen dan ook met wat lichte regen. Het front verpieterd echter, waardoor de neerslaghoeveelheden klein blijven. Vooral in de ochtend is de zon te zien en loopt het kwik uiteindelijk op naar een aangename 16 tot 21 graden. De hoogste waarde in het (zuid)oosten.

De rest van de week is het onder hernieuwde hogedrukinvloed weer volop lenteweer. Dinsdagochtend is er mogelijk eerst nog wat rest bewolking. Met veel zonneschijn en verder droge dagen is de lente losgebarsten. De natuur komt meer en meer in bloei wat het plaatje verder compleet maakt. Zo tellen we vrijdag mogelijk alweer 5 warme dagen.

Invloed zeewatertemperatuur op het weer

De temperatuur van de Noordzee bepaalt vooral vroeg in het voorjaar, het verschil in temperatuur tussen de kuststreek en het binnenland. Vooral bij aanlandige wind zien we grote verschillen, die afnemen naarmate het seizoen vordert. Momenteel bedraagt het zeewatertemperatuur voor de Nederlandse kust slechts 7 of 8 graden. Vandaar ook dat de temperatuur aan zee, maar vooral op de Wadden achterblijft met het binnenland.

De weerpluim (Maastricht)

Vooral in het zuiden loopt de temperatuur flink op. Tot het volgend weekend blijft het (vrij) warm, overwegend zonnig en meest droog. Heel misschien zien we de eerste zomerse dag wel verschijnen. (25 graden).

Vanuit Helmond wens ik u een prettig weekend!

Bron uitgelichte afbeelding: Jolanda Bakker.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 443 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer