Het weekend voor de deur, advies RIVM blijf zoveel mogelijk binnen en dan gaan de weergoden ons tarten met volop lenteweer en hoge temperaturen. Bah bah.
Omdat het mooie en warme weertype het wel even lijkt vol te houden, de verwachting is namelijk tot het volgend weekend, wijden we er een extra artikel aan. Een enkele warme dag zo vroeg in het voorjaar is niet ongewoon, maar meerdere dagen op een rij is toch wel bijzonder. Als u weet dat normaal het kwik ongeveer 13 graden haalt in de middag is dik 20 graden wel luxe, zeker met het zonnige weertype erbij. Zaterdag is het overigens nog minder warm, maar wel zonnig! Een klein beetje genieten dus, daar waar het kan. 

Zuidelijke wind, subtropische aanvoer

Een depressie die vrijdag boven de Azoren lag, verplaatst zich noordwaarts over de Atlantische Oceaan en komt zondag over het westelijk deel van de UK te liggen. Een hogedrukgebied zien we bij Polen liggen. Tussen deze systemen staat er een zuidelijke hoogtestroming met aanvoer van maritiem subtropische lucht. Dit is de motor van het warme en zonnige weertype, waarbij zondag vooral in het zuiden het kwik oploopt naar 20 tot zeer lokaal 22 graden. Hierbij blijft het droog met een “warme” zuidelijke bries. Aan zee wordt het iets minder warm en vooral op de Wadden heeft het kwik het erg moeilijk, door aanvoer over relatief koud zeewater. Toch maakt ook hier de zon veel goed. Mocht het kwik zondag in de Bilt 19,5 graden of meer bereiken dan hebben we hiermee een datumrecord te pakken!

Tussen een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Polen, wordt met een zuidelijke aanvoer, warme lucht aangevoerd.

Werkweek begint met nieuwe hogedrukinvloeden

Maandag passeert een zwakke storing afkomstig van het lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan ons land. Hierdoor is er later op de dag tijdelijk wat meer bewolking en sommige weermodellen komen dan ook met wat lichte regen. Het front verpieterd echter, waardoor de neerslaghoeveelheden klein blijven. Vooral in de ochtend is de zon te zien en loopt het kwik uiteindelijk op naar een aangename 16 tot 21 graden. De hoogste waarde in het (zuid)oosten.

De rest van de week is het onder hernieuwde hogedrukinvloed weer volop lenteweer. Dinsdagochtend is er mogelijk eerst nog wat rest bewolking. Met veel zonneschijn en verder droge dagen is de lente losgebarsten. De natuur komt meer en meer in bloei wat het plaatje verder compleet maakt. Zo tellen we vrijdag mogelijk alweer 5 warme dagen.

Invloed zeewatertemperatuur op het weer

De temperatuur van de Noordzee bepaalt vooral vroeg in het voorjaar, het verschil in temperatuur tussen de kuststreek en het binnenland. Vooral bij aanlandige wind zien we grote verschillen, die afnemen naarmate het seizoen vordert. Momenteel bedraagt het zeewatertemperatuur voor de Nederlandse kust slechts 7 of 8 graden. Vandaar ook dat de temperatuur aan zee, maar vooral op de Wadden achterblijft met het binnenland.

De weerpluim (Maastricht)

Vooral in het zuiden loopt de temperatuur flink op. Tot het volgend weekend blijft het (vrij) warm, overwegend zonnig en meest droog. Heel misschien zien we de eerste zomerse dag wel verschijnen. (25 graden).

Vanuit Helmond wens ik u een prettig weekend!

Bron uitgelichte afbeelding: Jolanda Bakker.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 444 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!