Algemeen:
In de oostelijke Alpen kunnen nog een paar lichte sneeuwbuien tot ontwikkeling gaan komen maar verder blijft het vandaag zo goed als droog in de Alpenlanden. Dinsdagnacht nadert een nieuwe storing vanuit het noordwesten het aandachtsgebied en krijgt de noordzijde opnieuw te maken met sneeuwval

Het was gisteren op veel plaatsen goed raak aan de noordkant en inner Alpine gebieden. De warmere lucht werd in de loop van de dag vanuit het westen weer de Alpen uitgeblazen waarna de Sneeuwvalgrens


De sneeuwvalgrens is de hoogte boven de zeespiegel waarop de neerslag in de vorm van sneeuw of natte sneeuw valt. Onder de sneeuwvalgrens valt de neerslag in de vorm van regen. Het nulgradenniveau, de hoogte waar boven het vriest, ligt meestal zo'n 300 meter boven de grens waar regen overgaat in sneeuw.

"> sneeuwvalgrens gelukkig weer een dalende beweging heeft ingezet. Aanvankelijk heeft het op veel lagere pistes behoorlijk geregend, waarbij vooral de Franse Alpen wat dieper in de zachtere lucht terecht kwamen. Hier schommelde de sneeuwvalgrens op veel plaatsen tussen de 1600 en 1900m, maar stroomde in de loop van maandagavond ook hier weer aanzienlijk koudere polaire lucht de berggebieden binnen. Het koufront heeft meer sneeuw opgeleverd dan in eerste instantie werd verwacht. Er ontstond gisterenmiddag een heel kleine golfje op het koufront, waardoor de oostwaartse beweging van het front wat vertraagde en licht evenwijdig aan de bovenstroming ging slepen zoals we dat in de meteorologie mooi kunnen zeggen. Maar goed, je hoort niemand klagen over de verse bak met sneeuw, al is het natuurlijk wel vervelend dat veel liften door de stormachtige wind op slot gingen!


De regen ging gelukkig ook in het Kleinwalsertal weer over in sneeuw.
Hans ter Braak meldde s’middags zeer zware sneeuwval!


Waar was deze skiër eergisteren in Brand naar op zoek?

Topweek vanuit Waidring 🙂

Ook sneeuw in het Italiaanse Val Gardena

Korte weersverbetering
Een zogenaamde rug van hoge luchtdruk trekt vandaag van west naar oost over de Alpen heen, waardoor de neerslagactiviteit tijdelijk wordt onderdrukt. Even lekker bijkomen van het slechte weer van gisteren, maar erg lang duurt de weersverbetering helaas niet. Boven het Verenigd Koninkrijk en Ierland liggen 2 trogvormige buienstoringen klaar om in de loop van de nacht alweer vanuit het noordwesten de Alpen binnen te gaan trekken. Dit betekent dat vannacht de buiïgheid opnieuw gaat toenemen bij een sneeuwvalgrens die met gemiddelde hoogtes van tussen de 700 en 400m lekker laag gaat uitpakken.


Aan de noordzijde zijn nog enkele lichte sneeuwbuitjes actief. Volop zon in de
Franse en Italiaanse Alpen die ook later meer oostwaarts doorbreekt

Grondkaart van komende nacht met nieuwe sneeuwbrengende storingen
die de noordelijke Alpen gaan binnentrekken. @KNMI / HIRLAM

Aanhoudende sneeuwval noordzijde
Het plaatje blijft de ook rest van de week aanhoudend winters voor de noordelijke en Inner Alpine gebieden en tegelijkertijd voor de zuidelijke Alpen vrij zonnig. Tussen een hogedrukgebied boven Frankrijk en lagedruk in de buurt van Italië ruimt de stroming op termijn zelfs wat meer naar noordelijke richting, waardoor de noordkant aanhoudend met lichte stau verschijnselen te maken blijft houden. De zuidzijde ligt zoals vaker dit seizoen Wetterbegunstigt aan de lijzijde vanwege de noordelijke aanvoerrichting, waardoor sneeuw van betekenis in deze omgeving helaas niet te verwachten is. Als we naar de neerslagclusters kijken van GFS en ECMWF dan mogen we tot en met vrijdag gemiddeld tussen de 20 en 50cm gaan verwachten, en op gunstig gelegen noordelijk georiënteerde stauhellingen wellicht zelfs nog wat  meer!


ECMWF neerslagcluster t/m vrijdag met volop sneeuw
voor de noordelijke stau gebieden @WetterOnline

Overgang naar droger en zonniger Alpenweer
Tegen het einde van de week zien we dat er het een en ander gaat veranderen in de Alpenlanden. Het Azorenhoog zoekt verbinding met een collega filiaal boven het noordwesten van Rusland waardoor storingen de Alpen voorlopig niet meer kunnen gaan bereiken. Dit betekent een overgang naar perfect ski en snowboard weer, waarbij de factor 50 weer uit de tassen gehaald kan gaan worden. Het wordt weer insmeren geblazen dus want het maart zonnetje wordt met de dag sterker en sterker. Kijkend naar de lange termijn prognoses kan dit drogere weertype wel eens een heel lange adem gaan hebben. Eindeloze hogedruk ten noordoosten en noorden van de Alpenlanden lijkt een stempel te gaan drukken op het toekomstige Alpenweer. Morgen maar weer eens kijken hoe de situatie er dan weer uitziet.
Een heel fijne dag nog!


straalstroom trekt zich op termijn noordelijk terug. Langere droge
Alpenweer periode in het vooruitzicht?

Informatie betreffende het lawinegevaar en sneeuwsituatie zie – Hier

Ken je ons Instagram profiel al? Zet in de beschrijving van je foto de hashtag #alpenweerman en je foto verschijnt automatisch op onze site. We zullen soms afbeeldingen gebruiken voor onze berichten. Dus stuur maar door die mooie winterse plaatjes.

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAnd the winner is…
Volgend artikelWintersport Sauerland, `t kan nog!
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.