Even genieten van Kaiserwetter

3

Algemeen:
Een warmbloedig hogedrukgebied slaat zijn vleugels uit over de Alpen en daarmee komt er een einde aan de koude noordoostelijke stroming. In alle hoogtes gaan de temperaturen tot en met vrijdag flink in de lift. Zaterdag volgt een koufront gevolgd door afkoeling.

Als eerste wil ik op deze koude 1e januari ochtend een ieder een heel gelukkig, gezond en sportief 2015 toewensen. Dat het ook “weer” en “winter”technisch een heel mooi jaar moge worden en we gaan er met z’n allen weer wat moois van maken,  “may Thialf be with us“.


Zeneggen, Wallis , niet veel sneeuw maar wel héél “romantisch”


Geen sneeuw in Wallis maar wel heerlijk winterweer. foto  Bert Vroegindeweij
vanaf de Bettmeralp –via de APP

Einde nordstau(sneeuw)
Gisteren kwam na 2 dagen nordstau dan een einde aan de sneeuwval-episode aan de oostelijke Alpennoordkant. Ofschoon de neerslaghoeveelheden eigenlijk best meevielen en ook in de pas liepen met wat de modellen ons van te voren berekenden viel er “visueel” veel meer. Dit had, zoals Michael gisteren ook al meldde, alles te maken met de “luchtigheid” van de sneeuw. Even ter herinnering de  vuistregel: 1mm neerslag  = 1cm droge sneeuw. Nu leverde 18mm geen 18cm op maar circa 30 cm, dus meer dan het dubbele! Op dinsdag resp woensdag werd dit nog eens dunnetjes overgedaan en viel er zelfs nog wat meer. Zo kan het dus gebeuren dat er in de nordstau over de gehele episode 40 tot 70cm aan Neuschnee viel en lokaal zelfs nog meer. En dan was er nog iets opmerkelijks, deze neerslag viel bij een luchtdruk van 1030 tot 1035hPa, ook iets wat je niet alledaags ziet. Voor diegenen die momenteel in deze gebieden zitten zal het natuurlijk allemaal een zorg zijn. Gewoon heerlijk genieten van de “Pulver” en de diep winterse omstandigheden. Even nog nagenieten van de mooie Pulver sneeuw:


Genieten en lekker “poederen” in Saalbach (Salzburg),
foto Robert Colson via Twitter


Fantastische sneeuw en mooie natuur meldt ons Henk Cremer
via de mail vanuit Werfenweng (Salzburg)


En zelfs in het Zwitserse “laagland” konden ze genieten van de nordstau sneeuw
Foto St Gallen, bijna 50cm Pulver

Kaiserwetter
Vandaag kunnen we ons gaan opmaken voor een heel mooie dag met vooral in de bergen veel zon. In de onderste luchtlagen zit echter ook nog relatief veel vocht wat er voor zorgt dat het hier deels “Hochnebelartig” bewolkt is en er ook nog restbewolking aanwezig is.Vandaag kunnen we ons gaan opmaken voor een heel mooie dag met vooral in de bergen veel zon. In de onderste luchtlagen zit echter ook nog relatief veel vocht wat er voor zorgt dat het hier deels “Hochnebelartig” bewolkt is en er ook nog res tbewolking aanwezig is. Geheel afhankelijk van de bewolking kan de bovengrens variëren tussen de 1000 en 1800 meter. Deels zal deze oplossen maar of dit overal gaat gebeuren maar is de vraag. Verder kan er van het westen ook wat hogere bewolking binnendrijven. Meer bewolking houdt zich ook nog in de noordoostelijke delen van de Oostenrijkse Alpen op en hier en daar valt er uit de bewolking nog wat (lichte) sneeuw vallen.


Actuele radarbeeld met  in het oosten nog (rest)bewolkingen wat sneeuw
Bron WetterOnline.de

inversie onder hogedruk
Voor wat betreft de temperaturen zien we vandaag toenemend grote temperaturen verschillen tussen oost en west. Dit komt omdat vanuit het westen vooral in de hoogte steeds zachter lucht binnenstroomt. De oostelijke Alpen en aanvankelijk ook de inner-alpine gebieden en het laagland profiteren eerst nog van de aanwezige koudere lucht voordat ook daar richting de vrijdag en op vrijdag de zachte lucht de koude lucht zal verdrijven. Vooral in de westelijk Alpen gaan de temperaturen vandaag dus al flink in de lift met op 2000 meter temperaturen die tussen de 0 en 5 graden gaan uitkomen en op 3000 nog net onder het vriespunt blijven. Een stuk kouder blijft het vooral in de ochtend in de dalen, hier vriest het nog licht tot matig en lokaal ook nog streng. Ter vergelijk, de Turtmannhütte in Wallis gelegen op 2500 meter hoogte meldt op dit moment precies 0 gaden terwijl het in het bovenste Rhonedal in Ulrichen op1300m hoogte gelegen nog 15 graden vriest. Een verschil van 15 graden op 1200 hoogtemeter. Een “omgekeerde wereld” dus voor wat betreft de temperatuur, of anders gezegd: een inversie.


Winters ochtendgloren boven Seefeld (Bergbahnen Rosshütte, Bergrestaurant)

Zoals gezegd mogen de oostelijke Alpen nog even wat langer genieten van de koude lucht. De wind komt hier eerst nog uit de noordoosthoek en het blijft vanaf 2000 meter nog vriezen. Ook op 3000 meter is het een graad of 4 kouder dan in het westen. Toch merken we ook hier al dat de atmosfeer langzaam begint op te warmen en vrijdag is het dan onder de invloed van hogedruk en met westelijke winden overal in de bergen zonnig en zeer zacht met op het 1500 temperaturen van 5 tot 7 graden en een nulgradenniveua wat op circa 2800 tot 3000 meter zal uitkomen.


GFS voor vrijdagmiddag, het gehele Alpengebied ligt dan in
zeer zachte lucht (temperaturen 1500 meter)

Toch zal het niet lang duren want reeds in de loop van de dag nadert vanuit het noordwesten een koufront en dit koufront is de voorbode op een onbestendig weekend. Op nadering van het front neemt de vrijdagmiddag de bewolking vanuit het noordwesten weer vrij toe gevolgd door wat neerslag. Omdat we nog in warme lucht zitten ligt de sneeuwvalgrens nog vrij hoog, dit geldt in het bijzonder voor de westelijke Alpen. Hier kan het tijdelijk regenen tot 1500 a 1900 meter, in de noordoostelijke delen van Oostenrijk vanaf 1500 tot 1000 meter. Na passage van het front krijgen we in de wat koudere lucht met een tijdelijke weersverbetering te maken voordat in de loop van de zaterdag en zondag frontale storingen, behorende bij een laagje wat over het midden van Duitsland naar het oosten trekt, over de Alpen trekken.


Vooral de zaterdag kon nog wel eens het nodige aan neerslag (sneeuw)
gaan opleveren

Omdat er daarbij ook weer wat zachtere lucht binnenstroomt  zal de sneeuwvalgrens vermoedelijk tussen de 1200 a 1600 meter komen te liggen. Een volgend koufront zal dan op naar de zondag toe de zachtere lucht weer verdrijven waardoor de sneeuwvalgrens weer tot in de dalen zal afzakken. Al met al een behoorlijke complexe situatie met de diverse fronten voor het aanstaande weekend. Voor de precieze details en timing is het nog iets te vroeg en dat geldt ook voor de neerslag (sneeuw) hoeveelheden. Zoals het er nu naar uitziet kan er tot maandag tussen de 10 en 40mm vallen (GFS), het ECMWF gaat uit van 10 tot 60mm waarbij de hoogste waardes worden berekend in de Stau van Alpennoorkant en vooral de Oostenrijkse Alpennnoordkant (Salzburg, westelijke Steiermark). De hogere skigebieden mogen zich dus weer gaan verheugen op nog meer sneeuw, hoe het in de lagere delen precies zal gaan verlopen met sneeuw dan wel regen is dus nog enigszins onzeker. , morgen meer daarover.


Neerslag (sneeuw) verwachting cumulatief voor de komende 5 dagen
(update volgt in loop van de ochtend)

Volgende week prima wintersportweer
Maandag zien we dat het hoog met zijn kern van het Iberische Schiereiland naar Finland en later in de week naar de Baltische Staten trekt. Koudere lucht wordt aan de oostflank van dit hoog oostelijk van de Alpen naar het zuiden getransporteerd en de Alpen liggen dan een beetje in het overgangsgebied tussen de koudere lucht in het oosten en zachtere lucht die aan de westflank naar het noorden stroomt. Hoe dan ook krijgen we te maken met een aantal dagen van heel mooi wintersport weer met in de bergen veel zon en aangename temperaturen. Natuurlijk wel weer die kans op Hochnebel in de dalen en door de inversie ook onderin koeler dan op wat grotere hoogte.


Wat gaat het hoog volgende week precies doen?

Door de gematigde temperaturen en in de droge lucht zal de sneeuw op de pistes zich goed kunnen houden dus wat dat betreft alles top. Zoals het er naar uitziet houdt de hogedruk invloed tot in de tweede helft van de volgende week aan voordat richting de vrijdag de invloed van de Atlantische Oceaan weer toeneemt. Een eerste koufront staat voor vrijdag op het weermenu. Met naar west tot noordwestelijke winden wordt de inversie opgeruimd en stroomt weer koudere en vochtigere lucht over de Alpen uit. Opgemerkt dient nog te worden dat de onzekerheid mede ook door hetgeen het hoog begin volgende week precies gaat doen vrij groot is.


GFS ensembles, let op de operationele run die vanaf 6 januari
helemaal bovenin zit

Morgen gaan we verder kijken wat de atmosfeer allemaal nog voor ons in petto heeft. Een ieder een heel fijne dag toegewenst en geniet van het mooie weer en sneeuw. In Termen Wallis is het op dit moment -4.5° en onbewolkt. Ciao

 

 


Volg Alpenweerman ook op Facebook

3 REACTIES

  1. Van alles wat dus komende week. Sneeuw en zon (en in het dal een beetje regen). Ik doe het ervoor. Mayrhofen here we come 🙂

  2. @Cheese -geen sneeuw -> sneeuwval in Wallis door de Nordstau. Er ligt sneeuw tot in het dal maar die is nog van de 27e!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

negentien − een =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.