Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Een uitloper van het Azorenhoog bepaalt het weerbeeld in onze omgeving. Op de Atlantische oceaan vinden we een depressie terug en aan de voorzijde hiervan is het stabiel en warm weer over een groot deel van Europa. Boven het zuiden van Spanje bevindt zich zeer warme lucht, helemaal uit de Sahara. Op het 850 hPa vlak (1500 meter) loopt het kwik in het weekeinde op naar 30 graden of zelf nog iets meer. De subtropische lucht rukt nog wat verder op naar het noorden en bereikt de komende dagen het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland. Daar wordt het lokaal tropisch warm (30 graden). Ook de Alpen zitten in de warme lucht.

Boven de Noordzee ontstaat zondag een lagedrukgebied, op de Atlantische oceaan ligt dan een hogedrukgebied. De stroming draait naar een noordwestelijke richting en flink koudere polaire lucht verdrijft maandag de zomerwarmte in de Benelux. De echte zomerwarmte wordt volgende week helemaal teruggedrongen naar de landen rondom Middellandse Zee. Dat zal voor velen een domper zijn, nu juist de zomer wat meer vat kreeg in onze omgeving. Komt het nog goed met de zomer?

Het zomert in een groot deel van Europa. In Spanje wordt het zeer warm, lokaal vrijdag al 45 graden. Ook elders in de gebieden rondom de Middellandse- Zee is het heet.

Gaat het warmterecord sneuvelen in Spanje?

Zaterdag en zondag wordt het spannend in delen in het zuiden van Spanje. Het wordt zo heet dat mogelijk het warmterecord geëvenaard wordt. Er is zelfs een kans op een verdere verbetering van het warmterecord. Het officiële record staat op 47,3 graden in Montero (Cordoba). Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) loopt het kwik namelijk op naar ruim 30 graden. In theorie zouden dan temperaturen bereikt kunnen worden tussen 45 en 48 graden.

Het Amerikaans weermodel verwacht zondag lokaal 48 graden in het zuiden van Spanje. Mocht dit gehaald worden dan wordt het warmterecord aangescherpt.

Tot en met het weekeinde nog zomers in de Benelux

Bij ons is het nu eindelijk ook even zomers. Dat zat al een tijdje in de weerkaarten en uiteindelijk kunnen we hiervan dan even profiteren. De beste dag is dan meteen ook vandaag (donderdag) waarbij de hoogste temperatuur in het zuidoosten gehaald wordt. Van noordwest naar zuidoost wordt het 22 tot 27 graden en ook vanavond is het nog lang aangenaam. De westkust is wel gevoelig voor enkele wolkenvelden later in de middag. Elders is er naast wat sluierbewolking en een enkele stapelwolk veel zon. Het blijft droog.
Vrijdag en in het weekeinde blijft het vooral in het zuiden nog zomers. Een storing net noord van de Wadden zorgt in het noorden voor wat meer bewolking en lokaal al een bui. De maxima komen uit tussen 18 en 21 graden in het noorden tot lokaal 24 graden in het midden en zuiden. Zeer lokaal kan nog 25 graden gehaald worden. Op veel plaatsen dus een prima weertype met ook nog regelmatig zonneschijn.

Maandag weersomslag in een groot deel van West-Europa

Een lagedrukgebied boven zuidelijk Scandinavië en de Noordzee zorgt maandag voor een markante weersomslag. De tropische lucht wordt snel naar het zuiden teruggedrongen. Met een noordwestelijke stroming komt de weg vrij voor relatief koude polaire lucht die ook de Alpen gaat bereiken met forse regen en onweersbuien. Zeker aan de noordkant van de Alpen gaat het dan flink afkoelen.

Maandag volgt afkoeling vanuit het noorden.
Dinsdag is het dan erg koel in de Lage Landen. In het noorden slecht 15 tot 17 graden. Naast wat zon vallen er ook pittige buien lokaal met onweer. Vooral langs de kust en in het noorden.

Ook de rest van de week blijven we lange tijd in een frisse noordwestelijke stroming zitten. Het Atlantisch hogedrukgebied breidt zich geleidelijk wel uit tot onze omgeving waardoor de buiigheid snel onderdrukt wordt. De polaire lucht laat zich echter niet snel verdrijven en het is te hopen dat het hogedrukgebied opschuift richting de Benelux, pas dan kan het weer gaan “opwarmen”. Er zijn wel signalen dat dit gaat gebeuren, maar dit is nog uiterst onzeker. Het weerpatroon zit al een tijdje erg vast en vervalt weer snel in “oude” patronen.

Tropische cycloon boven de zwarte zee?

Dan is er nog wat opvallends aan de hand. Boven de Zwarte Zee ontwikkeld een lagedrukgebied met kenmerken van een tropische cycloon. Dit kan alleen maar bij zeewatertemperaturen van 26 graden of meer. Het is de laatste tijd zo warm geweest in die regio dat het zeewatertemperatuur in de zwarte zee lokaal 27 graden bedraagt. Het lagedrukgebied heeft een warme kern en gaat dus waarschijnlijk voldoen aan de criteria van een tropische storm. Dat is zeer zeldzaam voor deze regio! Naast veel wind gaat er ook veel regen vallen in die regio. We volgen dit de komende dagen op.

Het lagedrukgebied zondag met tropische kenmerken boven de Zwarte Zee.
Lokaal valt meer dan 300 mm regen in korte tijd.

Tenslotte nog de pluim


Eerst nog mooi zomerweer, vervolgens krijgen we een periode met koel en onstabiel weer. Vanaf woensdag lijkt er stabilisatie te komen door het naderen van een hogedrukgebied. Voorlopig blijft het echter relatief koel. Mogelijk wordt het op de lange termijn geleidelijk warmer als het hoog zich oostwaarts kan uitbreiden. Dit is echter nog onzeker.

Tot zover, geniet nog even van het mooie weer en groetjes uit Helmond.
(bron uitgelichte afbeelding: Aad Zomer)

(Visited 26 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier