Europa- Zinderende hitte in Spanje, later fris en onstabiel in de Benelux

Algemeen: Een uitloper van het Azorenhoog bepaalt het weerbeeld in onze omgeving. Op de Atlantische oceaan vinden we een depressie terug en aan de voorzijde hiervan is het stabiel en warm weer over een groot deel van Europa. Boven het zuiden van Spanje bevindt zich zeer warme lucht, helemaal uit de Sahara. Op het 850 hPa vlak (1500 meter) loopt het kwik in het weekeinde op naar 30 graden of zelf nog iets meer. De subtropische lucht rukt nog wat verder op naar het noorden en bereikt de komende dagen het noorden van Frankrijk en het zuiden van Duitsland. Daar wordt het lokaal tropisch warm (30 graden). Ook de Alpen zitten in de warme lucht.
Boven de Noordzee ontstaat zondag een lagedrukgebied, op de Atlantische oceaan ligt dan een hogedrukgebied. De stroming draait naar een noordwestelijke richting en flink koudere polaire lucht verdrijft maandag de zomerwarmte in de Benelux. De echte zomerwarmte wordt volgende week helemaal teruggedrongen naar de landen rondom Middellandse Zee. Dat zal voor velen een domper zijn, nu juist de zomer wat meer vat kreeg in onze omgeving. Komt het nog goed met de zomer?
Gaat het warmterecord sneuvelen in Spanje?
Zaterdag en zondag wordt het spannend in delen in het zuiden van Spanje. Het wordt zo heet dat mogelijk het warmterecord geëvenaard wordt. Er is zelfs een kans op een verdere verbetering van het warmterecord. Het officiële record staat op 47,3 graden in Montero (Cordoba). Op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) loopt het kwik namelijk op naar ruim 30 graden. In theorie zouden dan temperaturen bereikt kunnen worden tussen 45 en 48 graden.
Tot en met het weekeinde nog zomers in de Benelux
Bij ons is het nu eindelijk ook even zomers. Dat zat al een tijdje in de weerkaarten en uiteindelijk kunnen we hiervan dan even profiteren. De beste dag is dan meteen ook vandaag (donderdag) waarbij de hoogste temperatuur in het zuidoosten gehaald wordt. Van noordwest naar zuidoost wordt het 22 tot 27 graden en ook vanavond is het nog lang aangenaam. De westkust is wel gevoelig voor enkele wolkenvelden later in de middag. Elders is er naast wat sluierbewolking en een enkele stapelwolk veel zon. Het blijft droog.
Vrijdag en in het weekeinde blijft het vooral in het zuiden nog zomers. Een storing net noord van de Wadden zorgt in het noorden voor wat meer bewolking en lokaal al een bui. De maxima komen uit tussen 18 en 21 graden in het noorden tot lokaal 24 graden in het midden en zuiden. Zeer lokaal kan nog 25 graden gehaald worden. Op veel plaatsen dus een prima weertype met ook nog regelmatig zonneschijn.
Maandag weersomslag in een groot deel van West-Europa
Een lagedrukgebied boven zuidelijk Scandinavië en de Noordzee zorgt maandag voor een markante weersomslag. De tropische lucht wordt snel naar het zuiden teruggedrongen. Met een noordwestelijke stroming komt de weg vrij voor relatief koude polaire lucht die ook de Alpen gaat bereiken met forse regen en onweersbuien. Zeker aan de noordkant van de Alpen gaat het dan flink afkoelen.
Ook de rest van de week blijven we lange tijd in een frisse noordwestelijke stroming zitten. Het Atlantisch hogedrukgebied breidt zich geleidelijk wel uit tot onze omgeving waardoor de buiigheid snel onderdrukt wordt. De polaire lucht laat zich echter niet snel verdrijven en het is te hopen dat het hogedrukgebied opschuift richting de Benelux, pas dan kan het weer gaan “opwarmen”. Er zijn wel signalen dat dit gaat gebeuren, maar dit is nog uiterst onzeker. Het weerpatroon zit al een tijdje erg vast en vervalt weer snel in “oude” patronen.
Tropische cycloon boven de zwarte zee?
Dan is er nog wat opvallends aan de hand. Boven de Zwarte Zee ontwikkeld een lagedrukgebied met kenmerken van een tropische cycloon. Dit kan alleen maar bij zeewatertemperaturen van 26 graden of meer. Het is de laatste tijd zo warm geweest in die regio dat het zeewatertemperatuur in de zwarte zee lokaal 27 graden bedraagt. Het lagedrukgebied heeft een warme kern en gaat dus waarschijnlijk voldoen aan de criteria van een tropische storm. Dat is zeer zeldzaam voor deze regio! Naast veel wind gaat er ook veel regen vallen in die regio. We volgen dit de komende dagen op.
Tenslotte nog de pluim
Eerst nog mooi zomerweer, vervolgens krijgen we een periode met koel en onstabiel weer. Vanaf woensdag lijkt er stabilisatie te komen door het naderen van een hogedrukgebied. Voorlopig blijft het echter relatief koel. Mogelijk wordt het op de lange termijn geleidelijk warmer als het hoog zich oostwaarts kan uitbreiden. Dit is echter nog onzeker.
Tot zover, geniet nog even van het mooie weer en groetjes uit Helmond.
(bron uitgelichte afbeelding: Aad Zomer)
Arjan is van kinds af aan al bezig met het weer. Er gaat geen dag voorbij zonder het weer te analyseren. Deze passie wil hij graag met iedereen delen. Graag schrijft hij dan ook begrijpelijk de weersverwachting uit. Of dat nu gaat over de Alpen of de Benelux, dat maakt voor Arjan niet uit. Sinds 1 januari 2021 is hij werkzaam bij DTN als (gladheids) Meteoroloog.