klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Extreme neerslag zorgt voor een rampscenario in een delen van Europa. In Limburg, delen van België en Duitsland zorgt de wateroverlast voor grote chaos met dodelijke slachtoffers tot gevolg. Hoe kon er zo misgaan? Hadden we dit kunnen zien aankomen? Wat is de rol van klimaatverandering en kunnen we ons hier in de toekomst tegen wapenen? En ook belangrijk, wat wordt het weer de komende dagen?

Coverfoto: Landesregierung Rheinland-Pfalz

Lage Landen – Komende uren extreem hoge waterstand

De afgelopen uren is een extreme hoeveelheid neerslag gevallen, die zorgt in Limburg voor grote chaos. De Maas bereikt de komende uren een record hoge waterstand en mogelijke de hoogste ooit gemeten. In onderstaande figuur is het stroomgebied van de Maas (in het groen) en de Rijn (in het blauw) te zien. De Maas is een typische regenrivier en volledig afhankelijk van neerslag in tegenstelling tot de Rijn die ook gevoed wordt door gletsjers.

De actuele waterstand van de Maas is hier te vinden: Rijkswaterstaat

bron: Deltares

België en Duitsland – Enorme chaos en veel slachtoffers

Bij onze zuider- en oosterburen lijkt de chaos nog groter en heeft het ook tot meerdere dodelijke slachtoffers geleid. Een selectie van enkele overstromingsbeelden hieronder:

https://twitter.com/Meteovilles/status/1415554539265138691

Alpen – Ook veel neerslag en overstromingen

Niet alleen in Nederland, België en Duitsland is veel regen gevallen, maar ook in de Alpen hebben ze te maken met veel neerslag en grote rivierafvoeren. Zo hebben onder andere Zurich en Luzern te maken met record hoge waterstanden.

Klimaatverandering en klimaatadaptatie

Na een aantal warme en droge zomers op rij, hadden sommige mensen deze grote hoeveelheid neerslag niet zien aankomen. De zomers zouden toch steeds droger en heter worden?

Hoewel de wateroverlast niet een direct een gevolg van klimaatverandering hoeft zijn, past het toch in de trend van klimaatverandering waarbij extreem weer vaker voor gaat komen. Het KNMI benoemt dat klimaatverandering zorgt voor:

Bron: Klimaatbericht KNMI, 15 juli

Klimaatverandering moeten we enerzijds tegengegaan (mitigatie), maar aangezien de klimaatverandering al is begonnen zullen we ons ook moeten gaan aanpassen (adaptatie). In Nederland is hiervoor een Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie opgericht. Het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie is een gezamenlijk plan van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk om Nederland klimaatbestendig en waterrobuust te maken. Dit plan moet ervoor zorgen dat wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen worden aangepakt. De wateroverlast van nu laat zien dat dit ook hard nodig is.

Eerder was er op onze website ook een artikel te lezen over onderzoek hoe het risico op overstromingen kan worden tegengegaan in de Alpen:

https://www.alpenweerman.nl/nature-based-solutions-tegen-overstromingen-in-de-alpen/

Weerbericht – Drogere periode in het vooruitzicht!

Op dit moment valt er nog neerslag in België, wat ook in het stroomgebied van de Maas valt. De Maas bereikt vannacht haar hoogste waterstand en lijkt daarna langzaam weer te gaan dalen. De Rijn zal echter de komende dagen nog verder doorstijgen en in de loop van het weekend bij Lobith een verhoogde waterstand bereiken.

Na de neerslag vannacht lijken we een droge periode tegemoet te gaan. Een aantal dagen op rij wordt niet toe nauwelijks neerslag verwacht. Ook gaan de temperatuur weer wat omhoog, maar blijft het enigs fris aanvoelen met een wind uit noordelijke richting.

Neerslagpluim voor Maastricht (bron: KNMI)
Cumulatieve neerslagverwachting voor Europa voor de komende dagen

In de Alpen daarentegen is het nog niet gedaan met de neerslag. Met name in Oostenrijk kan opnieuw veel neerslag gaan vallen de komende dagen. Pas na het weekend lijkt droger en warmer weer te gaan worden. Temperatuur blijft liggen rond gemiddelde waarden en op de lange termijn ziet het ernaar uit dat het nog koeler wordt.

(Visited 151 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer