Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Vandaag zijn we op veel plekken de startstreep voor de aanstaande hittegolf gepasseerd. Overal, behalve in het westen en noorden, kwam de temperatuur boven 25 graden uit. In het oosten, zuidoosten, zuiden en delen van België is het al een aantal dagen op rij warmer dan 25 graden, dus daar is de aanstaande hittegolf al eerder van start gegaan (lees hier wat de definitie van een hittegolf ook alweer is). Het bijzondere is dat het niet alleen bij ons heet wordt. Over vrijwel het gehele Europese continent is het (extreem) heet! Kijk even mee naar de temperaturen van vandaag:

We zien hier de temperaturen om 16:30 Nederlandse tijd. Geheel Europa is rood gekleurd. In Italië, Frankrijk, De Balkan, delen van Duitsland, Spanje, Portugal zien we temperaturen boven 30 graden Celsius. Ook in Finland en Noord-Zweden is het behoorlijk warm. Bron: Meteociel.fr

In vrijwel geheel Zuid-Europa is tropisch warm met temperaturen boven 30 graden. Ook in Centraal-Europa is het al op meerdere plekken heet. Als we inzoomen, zien we dat het nog wat extremer is.

Ook deze kaart komt van Meteociel.fr. In Spanje kwam de temperatuur om 16:30 in het binnenland op meerdere plekken op 40 graden uit!
En ook in Zuidoost-Europa is het ronduit heet. In Griekenland is het op veel plekken 32-36 graden en in Turkije benadert de temperatuur lokaal 40 graden Celsius. Bron: Meteociel.fr

Ergste hitte moet nog komen

Hiermee is het nog niet gedaan. Sterker nog: de ergste hitte moet nog komen! Kijk even mee op de kaart hieronder. Een hogedrukgebied boven Centraal-Europa laat een tong van warme lucht naar het noorden trekken. De temperaturen op het 850hPa-vlak (zo’n 1500 meter hoogte) stijgen dan al naar (bijna) 20 graden in onze regionen. In Zuid-Frankrijk gaat de temperatuur op die hoogte zelfs naar 25 graden. Onder ideale stralingsomstandigheden (niet teveel wind, geen wind van zee, geen bewolking) mag je in deze tijd van het jaar als vuistregel 17 graden bij die temperatuur optellen om aan de maximumtemperatuur op neushoogte te komen.

De temperatuur op 850 hPa (zo’n 1500 meter hoogte) en de luchtdruk aan de grond voor komende nacht. Bron: Wetterzentrale

In Spanje en Frankrijk meer dan 40 graden!

Morgen ligt de heetste lucht boven Zuid-Frankrijk. De hoogste temperaturen kunnen we dus ook daar en in Spanje verwachten. Het fijnmazige Arome-model gaat morgen zelfs voor temperaturen tot 43 graden ten zuiden en oosten van Bordeaux! Sommige modellen willen hitte nog wel eens overschatten, maar Arome zat er eind vorige maand met het temperatuurrecord in Frankrijk goed bovenop. In combinatie met de positieve omstandigheden is het dan ook niet onwaarschijnlijk dat de 40 graden op uitgebreide schaal in Midden- en Zuid-Frankrijk gehaald gaat worden. Ook in Spanje en het binnenland van Portugal zal die 40 graden op meerdere plekken bereikt gaan worden.

Het fijnmazige Arome model komt op uitgebreide schaal met 40 graden in Frankrijk morgen. Net buiten Bordeaux wordt zelfs een temperatuur van 43 graden verwacht!

Woensdag trekt die hitte vervolgens wat verder naar het noorden. Dit betekent dat het in Zuid-Frankrijk en Spanje enkele graden minder heet is – nog steeds is het er echter ronduit heet met temperaturen achterin de 30 graden, en een lokale 40’er is ook niet uitgesloten – en de hoogste temperaturen nu meer in het midden en noorden te vinden zijn. Temperaturen tot of lokaal zelfs boven 40 graden in Midden en noord-Frankrijk zijn niet uitgesloten. Ook in Parijs zou die waarde behaald kunnen worden.

Ook elders heet

Hoewel we nu focussen op de heetste gebieden, is het ook elders in Europa ronduit heet. Op de Balkan en verder naar het zuidoosten is het ook vrijwel overal boven 30 graden en in Griekenland en Turkije komen temperaturen tot lokaal 38 graden voor. In Spanje is het ook heet en is een lokale 40-er niet uitgesloten. Ook in de Alpenlanden wordt het ronduit heet met op het hoogtepunt donderdag temperaturen van 35-39 graden. Lees voor meer detail het Alpenweerbericht.

Ook in Italië en Balkan blijft het ronduit heet. Bron: Wetterzentrale.

Hitterecord dicht bij huis?

Woensdag en donderdag lijken in de Benelux en Duitsland de heetste dagen te worden. In Duitsland is het vrijwel overal meer dan 30 graden, in het westen en zuiden komen op uitgebreide schaal temperaturen van 34-38 graden voor. Lokaal kan de temperatuur zelfs oplopen tot 40 graden! Ook in België en Nederland wordt het echt loeiheet met op uitgebreide schaal 33-37 graden. In het zuidoosten wordt het zelf 38-39 graden en ook hier valt een lokale 40 graden niet uit te sluiten. Het all-time hitterecord staat in Duitsland op 40.3 graden, in België op 38.8 graden en in Nederland op 38.6 graden. Dit betekent dat in Duitsland en de Benelux de all-time hitterecords kunnen sneuvelen!

Vanaf donderdag verdwijnt de ergste hitte uit Zuid-Europa en in het weekend lijkt het ook in Centraal-Europa minder heet te worden. Hou de weerpraatjes de komende dagen in de gaten om te zien hoe extreem de hitte uitpakt!

Maak je weerfoto’s? Stuur ze gerust in en wij plaatsen ze bij de berichten. Insturen kan via foto@alpenweerman.nl of via Twitter: @alpenweerman, @ricoschroder, @maartenminkman of @daaanvdb. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. 

(Visited 790 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer